Ποια είναι τα μέλη του Συμβουλίου και της Γραμματείας του νέου κόμματος “ΠΡΑΣΙΝΟΙ”

ΟΡΓΑΝΑ

Μέλη της Γραμματείας:

Θανάσης Γούναρης (Συνεκπρόσωπος)
Ιδρυτικό μέλος του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, και πρόεδρος της διοικούσας του επιτροπής.

Είμαι μάχιμος εκπαιδευτικός 34 χρόνια, διευθυντής σε σχολεία της Αθήνας από το 1997 και γεννημένος το 1964. Δηλώνω αγωνιστής της Δημοκρατίας και της ελευθερίας, Πειρατής, ανένταχτος και επαναστάτης. Ιδρυτικό μέλος του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, και πρόεδρος της διοικούσας του επιτροπής. Υπήρξα εκλεγμένος αντιπρόσωπος με την παράταξη «Πειρατές στην εκπαίδευση» στην Διδασκαλική ομοσπονδία Ελλάδος των δασκάλων της Αθήνας για 2 διετίες. Μέλος του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, με έντονη δράση για την οποία διώκομαι. Μουσικός παραγωγός στην ΕΡΤopen με καθημερινή εκπομπή από το 2015 και δράση υπέρ της Δημόσιας ράδιο-τηλεόρασης με έντονη συμμετοχή στον αγώνα κατά του μαύρου στην ΕΡΤ. Είμαι ποδηλάτης, πολύ φιλόζωος και με αφορά πολύ το περιβάλλον. Αν δεν ήμουν Πειρατής θα ήμουν Πράσινος. τώρα έχω την ευκαιρία να είμαι και τα δυο. Άλλωστε Πράσινοι και Πειρατές είναι μαζί στην ίδια ευρωομάδα τόσα χρόνια γιατί όχι και στη χώρα μας!

 

Αλία Παπαγεωργίου (Συνεκπρόσωπος)
Αντιπρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Θεσσαλία / Βέλγιο.

Είναι μέλος του Συμβουλίου του Press Club Brussels Europe και δρα για την ανάπτυξη των πράσινων κομμάτων παντού, ενώ επίσης ήταν υποψήφια  στις Ευρωεκλογές με τους Πράσινους-Αλληλεγγύη το Μάιο του 2019. Είναι απόφοιτη Νομικής σε Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Πανεπιστημίου του Κεντ στην Αγγλία και τελειώνει το Μάστερ της στη Cyber security, Στρατηγική και Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας. Έχει δουλέψει ως Δημοσιογράφος στην Μελβούρνη, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες όπου ήταν συντάκτρια εβδομαδιαίας εφημερίδας, ενώ επίσης διατηρούσε το γραφείο τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Καμπέρα της Αυστραλίας από το 2015 ως το 2018. Γεννήθηκε το 1976 στην Μελβούρνη και κατοικεί στις Βρυξέλλες με έδρα και στα Τρίκαλα.

 

Αριστείδης Παπαδάκης (Συντονιστής)
Γραφίστας, τ. Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης.

Είμαι δραστήριο μέλος περιβαλλοντικών οργανώσεων. Από το 2017 ως το 2014 ήμουν μέλος των Οικολόγων Πράσινων, έκανα δύο θητείες στο Πανελλαδικό Συμβούλιο. Έκανα επίσης δύο μισές θητείες -με επιτυχημένη εναλλαγή- ως Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη “Μία Κρήτη, περιβάλλον – άνθρωπος”. Γνωρίζω ελληνικά, αγγλικά και χρήση των υπολογιστών. Η τοποθέτησή μου στο φάσμα της πολιτικής οικολογίας είναι μάλλον αριστερά αλλά με κριτικό και συνθετικό πνεύμα και πάντα μέσα στην κοινωνία και τα ζητήματα της καθημερινότητας. Γεννήθηκα το 1960 στο Ηράκλειο, όπου κατοικώ και εργάζομαι σε δική μου επιχείρηση γραφικών τεχνών. Έχω τελειώσει τα ΤΕΙ. Είμαι παντρεμένος κι έχω δύο ενήλικες κόρες.


Ιωάννης Βέλλης (Ταμίας)
Δημοσιογράφος, φωτορεπόρτερ, λογοτέχνης, χρηματοοικονομικός σύμβουλος.

Γεννήθηκε, στην Ήπειρο το 1967. Μέλος Αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας πολιτών Νέας Ιωνίας [1992]. Μέλος του Αντιρατσιστικού Φόρουμ Πολιτών [2011]. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Μεταπληροφόρησης για Μετανάστες, Παλιννοστούντες, Πρόσφυγες – ΗΦΑΙΣΤΟΣ, μέχρι τη λήξη του. Μέλος Διοικ. Συμβουλίου και Υπ. Γραφείου Τύπου Οικολογικής & Φιλοζωικής Λέσχης Ηρακλείου Αττικής [2001 μέχρι 2010]. Τη δεκαετία του 90, ασχολήθηκε με την οικολογία & τα κινήματα, μέσα από την Α.Κ.Ο.Α. και την εφημερίδα «η εποχή». Μετά την ίδρυση των Οικολόγων Πράσινων, εντάχθηκε ως μέλος σε αυτούς, αφού είχαν ξεκάθαρο οικολογικό στίγμα, κατέβηκε σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις μαζί τους, ως υποψήφιος βουλευτής στη Θεσπρωτία και στη Β’ Αθήνας. Για μια περίοδο, στο ξεκίνημα του κόμματος, είχε τη διαχείριση του Forum των Οικολόγων Πράσινων & παράλληλα εκλεγεί αναπληρωματικό μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Ο.Π. Στη συνέχεια συμμετείχε σε θεματικές ομάδες και οργανωτικά -μέχρι την ένταξή του στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ως ιδρυτικό μέλος- στην πολιτική κίνηση Αθήνας των Ο.Π. Δημιούργησε το πανελλαδικό δίκτυο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ» (ΡΙΖ.Ε.Σ.). Το Νοέμβριο 2010 συμμετείχε στις Περιφερειακές Εκλογές Αττικής, με την «ΑΤΤΙΚΗ οικολογική ΑΠΑΝΤΗΣΗ». Μέλος της Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική [2011]. Μέλος του “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ”. Μέλος των «Φίλων της Φύσης» / Naturefriends Greece”. Πρώην Ειδικός Γραμματέας & Γενικός Γραμματέας της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών», κριτής πολλών πανελλήνιων διαγωνισμών της. Τακτικό μέλος της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών». Ιδρυτής της «Πρωτοβουλίας καλών προθέσεων με σεβασμό στον Κώστα Καρυωτάκη & το έργο του». Για πολλά χρόνια εκδότης εφημερίδων και περιοδικών, με κυκλοφορία σε Ελλάδα & Κύπρο. Βραβευμένος για το δημοσιογραφικό και φωτογραφικό του έργο.

 

Μαρία Καβούρη (Μέλος)
Διαπολιτισμική Διαμεσολαβήτρια, Διερμηνέας και Μεταφράστρια, Ιταλία/Αθήνα.

Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Γύθειο, Λακωνίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Νέα Σμύρνη και μετανάστευσε για σπουδές στην Ιταλία, όπου ζει μέχρι σήμερα, μοιράζοντας τον χρόνο μου σε Ιταλία και Ελλάδα. Έλαβε την ιταλική υπηκοότητα την οποία διατηρεί παράλληλα με την Ελληνική. Σπούδασε ξένες γλώσσες με κύρια γλώσσα την Αγγλική και δευτερεύουσα την Νέα Ελληνική στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας και είχε την δυνατότητα μέσω του προγράμματος Erasmus να κάνει μετεκπαίδευση για 6 μήνες στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο King’s College. Στην συνέχεια, ειδικεύτηκε από Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari στην Διαπολιτισμική Διαμεσολάβηση και ένταξη των μεταναστών. Έλαβε μέρος σε πολλά επιμορφωτικά προγράμματα Ιταλία και Ελλάδα (Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και ευρωπαϊκά σεμινάρια με πολλαπλά θέματα και κεντρικό άξονα την ένταξη προσφύγων και μεταναστών. Εργάζεται από το 2007 σε ιταλικά σχολεία όλων των βαθμίδων διευκολύνοντας την ένταξη και την αξιολόγηση Ελλήνων μαθητών. Παράλληλα με την Διαπολιτισμική Διαμεσολάβηση εργάζεται ως διερμηνέας και μεταφράστρια από τα Ιταλικά στα Ελληνικά ως freelancer. Έλαβε μέρος σε συνέδρια μιλώντας για τον Διαπολιτισμό και το μοντέλο του Διαπολιτισμικού Διαμεσολαβητή στο Ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα και την δυνατότητα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης των Εκπαιδευτικών. Από το 2010 είναι ενεργό μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών και ασχολείται, με Ευρωπαϊκά προγράμματα. Το 2019 έλαβε μέρος στις Ευρωεκλογές κάτω από το σχήμα των “Πράσινοι Αλληλεγγύη” και είχε μια καλή αποδοχή εκ μέρους των εκλογέων. Έχει στενή επαφή με την ιδιαίτερη της πατρίδα το Γύθειο και είναι μέντορας οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε Erasmus+ προγράμματα και μαθησιακή κινητικότητα νέων στο εξωτερικό διαμέσου των παραπάνω προγραμμάτων. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζει την υλοποίηση προγράμματος που αφορά στην κλιματική αλλαγή. Είναι μητέρα ενός μεγάλου πια κοριτσιού.

 

Ρούλα Καστρινάκη (Μέλος)
Ποιήτρια, Κοινωνιολόγος, ειδικ. στον Τουρισμό Υπαίθρου, Κρήτη.

Έχει δύο υπηκοότητες Ελληνική (γεννήθηκε στα Χανιά) και Ελβετική. Την δεύτερη της την έδωσαν οι Ελβετοί (να είναι καλά) την εποχή της χούντας όπου είχε μείνει χωρίς διαβατήριο (η αλληλεγγύη που λέγαμε). Έχει σπουδάσει πολλά και διάφορα (σχέδιο, πολεοδομία, κοινωνιολογία) και έχει δουλέψει σε ανάλογα επαγγέλματα επίσης ως δασκάλα γλωσσών. Όπου και αν έζησε -Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία- εργαζόταν “τόσο όσο” με τον περισσότερο χρόνο της να τον δίνει σε αυτό που η ίδια εννοούσε ως κοινωνική δικαιοσύνη και αργότερα περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Τώρα ζει στα Χανιά και απασχολείται στον αγροτουρισμό από το 2000. Είναι επίσης μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων. Είναι ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών. Γράφει ποίηση.

 

Κώστας Λουκέρης (Μέλος)
Εκπαιδευτικός – Πολιτικός Επιστήμων, Αττική.

Γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής, Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη και σήμερα εργάζεται ως Διευθυντής του 12ου «Στεργιοπούλειου» Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου. Έχει ζήσει, σπουδάσει, εργαστεί στην Ολλανδία, την Αιθιοπία και τις Η.Π.Α. για μια δεκαετία. Υπήρξε μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το διάστημα 2008-2018 των Οικολόγων Πράσινων, στις τάξεις των οποίων διετέλεσε πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας ενώ αρθρογραφούσε στην κομματική εφημερίδα Πράσινη Πολιτική διατηρώντας χιουμοριστική στήλη με την επωνυμία «Του ΚωΛου τα 9μερα». Μοναδική του φιλοδοξία είναι η δημιουργία ενός πολιτικά υγιούς κόμματος, στο οποίο η εκάστοτε πλειοψηφία και μειοψηφία θα συμπορεύονται. Ενός κόμματος που θα θελήσει να παίξει έναν πολιτικό ρόλο στη χώρα στη βάση των δικών του επιδιώξεων και μόνο!

 

Μιχάλης Τρεμόπουλος (Αναπληρωματικό Μέλος)
τ. ευρωβουλευτής Πρασίνων, δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Κεντρική Μακεδονία.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι δικηγόρος, δημοσιογράφος (1981-2002), συγγραφέας, πρώην ευρωβουλευτής, στέλεχος του οικολογικού κινήματος, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Οικολογία. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου (2009-12) και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας Τροφίμων. Ο μοναδικός που παραιτήθηκε στο μέσον της θητείας, λόγω εναλλαγής. Διετέλεσε νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας (1998-2016) και σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης 2019, με την “Οικολογία – Αλληλεγγύη”. Συγγραφέας εκατοντάδων άρθρων και δημιουργός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, διετέλεσε αρχισυντάκτης περιοδικών τοπικής ιστορίας και εξέδωσε 4 βιβλία. Πιστεύει στο εγχείρημα των Πράσινων, για την ανασύνταξη του χώρου της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας. Στηρίζει την ανάδειξη μιας νέας γενιάς Πράσινων στελεχών και γι’ αυτό επέλεξε τη θέση του συνειδητού αναπληρωματικού μέλους της Γραμματείας. Δείτε εδώ τι ΔΕΝ έκανε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

 

Μέλη του Συμβουλίου:

Γεωργόπουλος Αλέξανδρος
Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τ. πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, συγγραφέας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Απόφοιτος του Χημικού του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Από το 1985 διδάσκει στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ. Έχει γράψει 3 βιβλία και έχει επιμεληθεί άλλα 2. Είναι Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και από τα παλαιότερα μέλη της, εκδότης του οικολογικού εντύπου ΕΝ ΟΙΚΩ ΕΝ ΔΗΜΩ, και παλιότερα του αντιμιλιταριστικού περιοδικού «Αρνούμαι». Επανειλημμένα υποψήφιος με την “Οικολογία-Αλληλεγγύη” στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού 17 ετών.

 

Δόδουρα Έφη
Τραπεζικός, Πρόεδρος του φιλοζωικού Σωματείου Θεσσαλονίκης “ο Άργος”

Γεννήθηκε το 1966 στις Σέρρες μένω και εργάζεται ως τραπεζικός στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε με υποτροφία από το Κολλέγιο Anatolia και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ως φοιτήτρια, έγινε μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και συμμετείχε ιδιαίτερα στην Ορνιθολογική Ομάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του φιλοζωικού Σωματείου Θεσσαλονίκης “ο Άργος” (1996), στο οποίο από το 2004 είναι Πρόεδρος. Από το 2009 είναι Γεν. Γραμματέας της πανελλαδικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των Ζώων “CIDAG”. Ως εθελόντρια των δύο οργανώσεων, πρωτοστάτησε σε πολλές φιλοζωικές εκστρατείες (κατάργηση των τσίρκο με ζώα, νομοθεσία, γούνες, κυνήγι, puppy mills, πειραματόζωα κλπ). Αρθρογραφεί συχνά σε περιοδικά, εφημερίδες και Internet για φιλοζωικά και κοινωνικά θέματα. Το όραμά της: να γίνει η χώρα μας φιλόξενη για όλους τους κατοίκους της – ανθρώπους και ζώα.

 

Ζώτου Ελεονώρα
Οικονομολόγος, τ. Νομαρχιακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά της. Η μητέρα της κατάγεται από την Κορυτσά και ο πατέρας της από το Βόιο Κοζάνης. Τελείωσε το 1984 Οικονομικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Τιράνων. Μέλος του ΔΣ της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης & μέλος του συντονιστικού του κοινωνικού χώρου Οικόπολις. Εδώ και 16 χρόνια είναι στέλεχος της ΜΚΟ «Αντιγόνη» – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη Βία. Έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στην αυτοδιοίκηση μέσω της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης». Διετέλεσε νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης, 2009-2010. Δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτικής οικολογίας από το 2002. Σήμερα είναι συντονίστρια του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη».

 

Καλογεράκης Αντώνης
Μηχανικός Περιβάλλοντος με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Calgary, τ. μέλος της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Γεννήθηκε και δραστηριοποιείται στα Χανιά της Κρήτης. Είναι αριστούχος διπλωματούχος περιβαλλοντολόγος μηχανικός του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Calgary του Καναδά και έχει ερευνητική εμπειρία σε προγράμματα της Ε.Ε. και της Β. Αμερικής, σε θέματα περιβάλλοντος, τεχνολογικών εφαρμογών και υγείας. Οι επαγγελματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν οργάνωση συνεδρίων, διαχείριση προγραμμάτων, ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαστηρίων STEM. Είναι μέλος ευρωπαϊκών συμβουλευτικών επιτροπών σε θέματα οικολογικής-οικονομικής δικαιοσύνης. Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και έχει προσκληθεί να αναλύσει θέματα κλιματικής κρίσης, εξοικονόμησης πόρων, ήπιων μορφών ενέργειας και ενεργειακών κοινοτήτων. Έχει διατελέσει μέλος της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας Μεταπτυχιακών Φοιτητών του University of Calgary και Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης. Προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες σε κοινωφελείς οργανισμούς.

 

Κανέλλης Γιώργος
τ. περιφ. συμβουλος της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας»

Είναι πρώην ενεργό μέλος των ΟΠ (από το 2009), επί 4 χρόνια περιφ. συμβουλος της “Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας”, 30 χρόνια ενεργό μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας.

 

 

 


Μαριόγλου Κώστας

Υπάλληλος ΕΥΑΘ, μέλος της Κίνησης 136, τέως πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΕΥΑΘ

Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον συνδικαλισμό και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Γ. Γραμματέας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ. Είναι ιδρυτικό μέλος της Κίνησης 136, ενός κινήματος για την μη κερδοσκοπική ανἀληψη και διαχείριση του πόσιμου νερού και της αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης από τους πολίτες και όχι από τις πολυεθνικές ή τους δήμους/κράτος. Δεν ήταν ποτέ μέλος κάποιου πολιτικού κόμματος αν και είναι επί δεκαετίες ενεργός πολίτης και μέλος κινημάτων. Πιστεύει ότι η πολιτική των πρασίνων και η δραστηριοποίηση των πολιτών μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι η λύση στο αδιέξοδο που έχει φτάσει κοινωνία και πλανήτης. Υπήρξε μέλος της προσωρινής γραμματείας των πρασίνων από την προσυνεδριακή συνδιάσκεψη έως και το Μάρτιο του 2020.


Ντελλή Κατερίνα

Τραπεζικός, Ελασσόνα, Θεσσαλονίκη

Γεννήθηκε στην Ελασσόνα, όπου και μεγάλωσε. Μετά το λύκειο άρχισε να δουλεύει στην Εθνική τράπεζα όπου υπηρέτησε για 27 χρόνια.. Είναι ενταγμένη στην πολιτική οικολογία από πολύ νεαρή ηλικία. Συμμετείχε αρκετές φορές στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων σε εθνικές και τοπικές εκλογές.

 

 


Παναγιωτίδης Μιχάλης

τ. Δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, Εκπαιδευτικός, μέλος του συνεταιρισμού ΚΑΛΟ «Αγροτικό Παντοπωλείο», Θεσσαλονίκη

2006, 2010, 2014 Υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμαριάς με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς.

2007 – 2019, Δημοτικός σύμβουλος δήμου Καλαμαριάς.

2012 έως σήμερα, μέλος του συνεταιρισμού κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας «Αγροτικό Παντοπωλείο» (απευθείας διάθεση προϊόντων, χωρίς μεσάζοντες).

2012 έως σήμερα, μέλος του Δικτύου Ανταλλαγής Υπηρεσιών και Προϊόντων Θεσσαλονίκης «ΚοιΝο» (αχρήματες συναλλαγές με κοινωνικό νόμισμα).
Μέλος της Επιτροπής για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και του κοινόχρηστου χαρακτήρα του παραλιακού μετ Καλαμαριάς.

2016 – 2019, μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου / Ε.Ρ.Τ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

2001-2010, Πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς «Διέξοδος».

2007 – 2019, μέλος επιτροπής κοινωνικής πολιτικής δήμου Καλαμαριάς.

2014 – 2019, μέλος επιτροπής ποιότητας ζωής δήμου Καλαμαριάς.

2014 – 2019, μέλος επιτροπής ισότητας των δύο φύλων δήμου Καλαμαριάς.

2000, Εκδότης και συνεργάτης της εφημερίδας «Διέξοδος».

2010, «Συνοικία διηγημάτων, δέκα εικόνες από την Καλαμαριά» (συμμετοχή στο συλλογικό έργο).

1992, «Πάροικοι και Παρεπίδημοι».

1980, «Ποιήματα».

 

Παπαϊωάννου Δημήτρης
Δικηγόρος  στο πεδίο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στέλεχος της PRAKSIS N.G.O.

Από το 2005 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου. Δραστηριοποιείται, κυρίως,στο πεδίο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έμφαση στο Προσφυγικό και Μεταναστευτικό Δίκαιο. Από το 2012 ανήκει στο στελεχιακό δυναμικό της PRAKSIS N.G.O.

 

 

 

Παρασκευόπουλος Γιάννης
Νομικός, ιδρυτικό μέλος Οικολογικού Δικτύου, Αττική

Έχει σπουδάσει νομικά, και δουλεύει σε αυτοδιαχειριζόμενο ασφαλιστικό Ταμείο. Τη δεκαετία του 1990 ήταν εκλεγμένος συνδικαλιστής στο σωματείο της δουλειάς του, όπου διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας. Ήταν στους Οικολόγους Πράσινους από το πρώτο τους ξεκίνημα μέχρι πριν 1 μήνα περίπου (Φλεβάρης 2020). Στη διαδρομή τους είχε αρκετές φορές κεντρικές θέσεις, μέχρι το 2015 που διαφώνησε με την πρόσδεση στο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε πήρε αποστάσεις και συμμετείχε στη δημιουργία του Οικολογικού Δικτύου. Πριν τους ΟΠ, είχε πάρει μέρος και στις προηγούμενες προσπάθειες του οικολογικού χώρου. Ως μέλος του Συμβουλίου βλέπει τον εαυτό του ως γέφυρα, για να συμβάλει να περάσει η πολιτική εμπειρία των “παλιών” στις νεότερες γενιές οικοσυντρόφων, που είναι ανάγκη να πάρουν άμεσα τη σκυτάλη. Συμμετέχει στην Πρωτοβουλία από την αρχή, θεωρώντας την ίδρυση των ΠΡΑΣΙΝΩΝ αναγκαίο βήμα για την ανασύνθεση του οικολογικού χώρου και την αποκατάσταση της επαφής με τα τμήματα της κοινωνίας που ενδιαφέρονται να στηρίξουν ένα πράσινο κόμμα. Στη γειτονιά του, είναι μέλος στην ανεξάρτητη δημοτική κίνηση ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ. Κινηματικά έχει ασχοληθεί με θέματα υπεράσπισης του σιδηροδρόμου, δικαιωμάτων πεζών και ποδηλατών, ελεύθερων χώρων, αλλά και αμφισβήτησης του εθνικισμού και της παγκοσμιοποίησης.

 

Ριτσατάκη Άννα
τ. επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πολιτική Υγείας της Π.Ο.Υ. στις Βρυξέλλες

Πιστεύει ότι πρέπει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια, ιδίως αυτή την εποχή με τα τόσα προβλήματα, και για το μέλλον των παιδιών όλου του κόσμου. Για όσες και όσους δεν την γνωρίζουν, γνώρισε έναν Κρητικό στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και με τον ενθουσιασμό της νεότητας, παντρεύτηκαν και ήρθε στην Ελλάδα, χωρίς να έχει δει ποτέ τούτη τη χώρα. Εδώ εργάστηκε στο Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για 24 χρόνια. Μετά την οποία μετακόμισε στο Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κοπεγχάγη, με αρμοδιότητα για την πολιτική υγείας και την ισότητα στην υγεία. Όσον αφορά την εθελοντική εργασία, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και γενική γραμματέας του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού για πολλά χρόνια, ενώ ίδρυσε και λειτούργησε για δύο χρόνια μια παιδική βιβλιοθήκη στη γειτονιά της.

 

Σπάχο Λορέτα
Εκπαιδευτικός στον τομέα του τουρισμού, Θεσσαλονίκη

Είναι μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την Οικολογία Αλληλεγγύη το 2019. Γεννήθηκε το 1983 στο Ελμπασάν της Αλβανίας και ζει στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία 26 χρόνια. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Τουριστικών επιχειρήσεων στο ΑΤΕΙΘ, έχει master στην Ειδική Αγωγή από το πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, ενώ παράλληλα σπουδάζει Ιταλική γλώσσα και φιλολογία στο ΑΠΘ και κάνει δεύτερο μεταπτυχιακό στον Τουρισμό και Τοπική Ανάπτυξη πάλι στο ΑΠΘ.

 

Χιλιτίδης Οδυσσέας
Εκπαιδευτικός

Γεννήθηκε το 1965 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Μάρκετινγκ και Βιβλιοθηκονομία στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Παιδαγωγικά στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Για πολλά χρόνια ήταν ηχολήπτης, παραγωγός εκπομπών και στέλεχος διαφήμισης σε γνωστούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης.
Το 1998 διορίστηκε ωρομίσθιος εκπαιδευτικός στα Σφακιά, και τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως αναπληρωτής ή ωρομίσθιος στην Μήλο, την Πάτμο, ξανά στα Σφακια και τη Λακωνία. To 2006 μονιμοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Γουμένισσας όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα (2020)
Έχει συνεργαστεί εθελοντικά με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Συνεργάστηκε επαγγελματικά σε προγράμματα Life με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης σε θέματα επικοινωνίας και ανάδειξης του έργου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σε όλη την Κρήτη.
Από τον καιρό των σπουδών του συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα και υπήρξε μέλος του «Δημοκρατικού Αγώνα» και του «Ρήγα Φεραίου». Από το 1988 συμπορεύεται με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σε όλους τους αγώνες για διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, καλύτερη διαβίωση στην πόλη, για κοινωνική αλληλεγγύη, για περισσότερη συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες αποφάσεις.
Συμμετέχει από το 1990 σε όλους τους εκλογικούς αγώνες που έδωσαν τα οικολογικά σχήματα στις αυτοδιοικητικές και τις εθνικές εκλογές. Ήταν μέλος των Οικολόγων Πράσινων, και υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης των ευρωβουλευτών που εναλλάχθηκαν όταν οι Οικολόγοι Πράσινοι το διάστημα 2009-2014 εξέλεξαν εκπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μιχάλη Τρεμόπουλου και στη συνέχεια τον Νίκου Χρυσόγελου.
Τα τελευταία χρόνια με το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης συμμετέχει στην δημιουργία και ανάπτυξη νέων δομών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας όπως ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης “BIOS Coop”, η Κίνηση 136, οι ΠΕΡΚΑ (Περιαστικές Καλλιέργειες), το “SOSτε το Νερό, ¨ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης, η Ανοικτή Κουζίνα Colors και οι Δομές Αλληλεγγύης του Οικόπολις και προσπαθεί μαζί με άλλους φίλους και συλλογικότητες να βρεί δρόμους νέου τύπου κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων πέρα από το γνωστό οικονομικό μοντέλο που οδήγησε την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα στη σημερινή οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.
Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

 

Χρυσόγελος Νίκος
τ. ευρωβουλευτής Πρασίνων, Χημικός – Περιβαλλοντολόγος, συμπρόεδρος Πράσινοι-Αλληλεγγύη, Αττική/Νότιο Αιγαίο.

Χημικός – περιβαλλοντολόγος. Δραστήριος, εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, σε θέματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, με σημαντική εμπειρία σε θέματα εκπαίδευσης για το περιβάλλον σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και Ευρω-Μεσογειακό επίπεδο. Τον Σεπτέμβριο του 2010 επιλέχθηκε από το Ευρω-Μεσογειακό Ίδρυμα για τον Διάλογο των Πολιτισμών (Anna Lindh Foundation) το οποίο του απένειμε έπαινο (Honourable Mention) για την «υψηλού επιπέδου δουλειά του για τον διαπολιτισμικό διάλογο και την οικολογική βιωσιμότητα στη Μεσόγειο». Επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις εθνικές εκλογές του 2009. Διετέλεσε εκπρόσωπος των Πράσινων της χώρας μας στο συντονιστικό των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων. Στράφηκε στο πράσινο-οικολογικό κίνημα ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια (ήταν στέλεχος του φοιτητικού κινήματος), στις αρχές της δεκαετίας του ’80.Διετέλεσε για 10 περίπου χρόνια πρόεδρος του Δ.Σ. της περιβαλλοντικής οργάνωσης Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

 

Αναπληρωματικά μέλη του Συμβουλίου:

Γαγγιολάκης Νίκος
Ξενοδοχουπάλληλος, Ηράκλειο.

Γεννήθηκε στην Γρηγοριά Πυργιωτίσσης (σήμερα Δήμος Φαιστού) το 1963. Έζησε στη Γερμανία από το 1973 όπου δραστηριοποιήθηκε στο φιλειρηνικό, αντιρατσιστικό και περιβαλλοντικό κίνημα στη Φρανκφούρτη τη δεκαετία του ΄80. Δραστήριο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας και του Κρητικού Συλλόγου όπου υποστήριξε τα δικαιώματα των Μεταναστών.
Το 1989, επιστρέφοντας στην Ελλάδα δραστηριοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Επισιτισμού και Τουρισμού. Υπήρξε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, του Πανελλαδικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, δραστήριο μέλος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδρυτικό μέλος της Περιφερειακής κίνησης πολιτών «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον – άνθρωπος» και ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου δημοτικού σχολείου Ν. Αλικαρνασσού. Έχει κάνει σπουδές στον Τουρισμό. Είναι παντρεμένος με 2 παιδιά.


Καρυάμης Θανάσης

Επιχειρηματίας, Αθήνα


Νίκης Σαραντοπούλου Γιάννα

Γραφίστρια, Αττική

Ασχολείται με περιβαλλοντικούς συλλόγους, περιβαλλοντικά, οικολογικά δίκτυα και κινήματα και με την αυτοδιοίκηση. Την ενδιαφέρουν κυρίως οι τομείς της δίκαιης ευημερίας, της ανακύκλωσης και μείωσης της κατανάλωσης, της βιολογικής καλλιέργειας, της μείωσης της μόλυνσης που δεχόμαστε μέσω αέρα, νερού και τροφής και βέβαια της αποτροπής των εξορύξεων στη χώρα μας αλλά και παντού. Μένει Χαλάνδρι Αττικής και είναι συνταξιούχος γραφίστρια.

Ιδρυτικό μέλος Οικολογικού Δίκτυου και Πράσινων. Επίσης μέλος: Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, παράταξη Αντίσταση με τους πολίτες Χαλανδρίου. Ζει στο Χαλάνδρι Αττικής.

Posted on 12/06/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top