GREENPEACE: H καθημερινότητα της Έλενας – Μείωση ΦΠΑ και χημικών, καλύτερη διατροφή για ανθρώπους και περιβάλλον

Επαρκής, υγιεινή τροφή σε προσιτές τιμές για όλους: Γίνεται!

Αναδημοσιεύουμε ένα ενδιαφέρον κείμενο της GREENPEACE για την διατροφική καθημερινότητά μας

Κατακαλόκαιρο και πριν ξεκινήσω τη δουλειά, πετάγομαι να πάρω μερικά φρούτα για το σπίτι. Εποχής, φυσικά. Τύχη και προνόμιο να ζω σε τούτον τον μεσογειακό τόπο, που προσφέρει πολλά διαφορετικά φρούτα σε κάθε εποχή. Φτάνω στο ταμείο κι εκνευρίζομαι. Δεν είναι τιμές αυτές! Εξωφρενικές, λέει, οι αυξήσεις των τιμών τροφίμων, λόγω πολέμου στην Ουκρανία. Με συγχωρείτε, κι εγώ τι φταίω;

Και ποια είναι η πρόβλεψη για να μην πληρώνω τα μαλλιοκέφαλά μου; Ποια είναι τα μέτρα που με στηρίζουν ώστε να ψωνίζω το φαγητό μου χωρίς να τρέμω ότι θα πληρώσω από την τσέπη μου τις συνέπειες ενός πολέμου για τον οποίο το μόνο που θέλω είναι να σταματήσει, σήμερα κιόλας;

Και ποιος στηρίζει τους παραγωγούς κάθε φορά που πλήττονται από τα εκάστοτε εξωτερικά πλήγματα; Σήμερα πόλεμος, χθες και αύριο κορωνοϊός, κάθε μέρα κλιματική κρίση…. δεν τελειώνουν οι προκλήσεις!

Πληρώνω το αντίτιμο, εκνευρίζομαι ξανά και ξεκινάω δουλειά. 5.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει την έκκλησή μας για επαρκή υγιεινή τροφή σε προσιτές τιμές για όλους ως σήμερα! 5.000 άνθρωποι (σαν εμένα!) ζητούν μαζί μου να μειωθεί ο ΦΠΑ σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια για να πάρουμε μια ανάσα, να μειωθούν τα χημικά και τα λιπάσματα για να τρεφόμαστε καλύτερα και να προωθηθεί η μεσογειακή διατροφή – που είναι του τόπου και της εποχής μας – και προστατεύει κι εμάς και το περιβάλλον μας.

Και αναθαρρώ! Γιατί δεν είμαι μόνη και σίγουρα δεν είμαι χωρίς ελπίδα. Και ξε-εκνευρίζομαι. Διότι, ναι, υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο, όμως υπάρχει και λύση εφικτή, λογική, αυτονόητη και κατανοητή από χιλιάδες ανθρώπους που όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα: το φαγητό που αξίζουμε και τις πολιτικές αποφάσεις που δικαιούμαστε.

Μαζί προχωράμε! Οι απανωτές κρίσεις μας έδειξαν ότι προστατεύοντας τον πλανήτη, προστατεύουμε και την υγεία μας. Η ανάγκη να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για την τροφή και την υγεία μας είναι μεγαλύτερη από ποτέ! Γι’ αυτό, ακόμα κι αν μπορείς να διαθέσεις έστω και λίγα ευρώ για να συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά, είναι σημαντικά.

Η στήριξή σου είναι απαραίτητη για τον αγώνα μας.

H καμπάνια της GREENPEACE

Τι συμβαίνει

Παρά τις απανωτές κρίσεις, γιατί στην Ελλάδα δεν συμβαίνει τίποτα; Γιατί ο σχεδιασμός για να έχουμε υγιή, θρεπτική και επαρκή τροφή, όλοι οι πολίτες της χώρας, είναι ακόμα ανύπαρκτος; Η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για εμάς και την τροφή μας, παρά μόνο κάποιες ανακοινώσεις για εισαγωγές φοινικελαίου και καλλιέργειες ηλιανθών (στη χώρα του ελαιόλαδου!)

Πότε όμως η διατροφική μας ασφάλεια θα μπει σε προτεραιότητα; Η τροφή μας δεν είναι είδος πολυτελείας, είναι δικαίωμα και ανάγκη για όλους!

Τι πρέπει να γίνει

Πάρε θέση, ζήτα μαζί μας από την κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της! Εδώ και καιρό, τονίζουμε την ανάγκη για επείγουσες αλλαγές στην ελληνική γεωργία. Ειδικά τώρα, εν μέσω μίας ακόμα κρίσης, με τις τιμές να μην σταματούν την εξωφρενική τους άνοδο, πρέπει να μπει ένα φρένο.
Ο σχεδιασμός πρέπει να αρχίσει ΤΩΡΑ και να ξεκινήσει από:

  • Τη μείωση του ΦΠΑ σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια ώστε να πάρουν ανάσα οι καταναλωτές.
  • Την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής – γιατί μιλάμε για φοινικέλαιο και ηλιέλαιο, όταν έχουμε ελαιόλαδο και πυρηνέλαιο;
  • Τη στήριξη των παραγωγών που έχουν επιλέξει βιώσιμες πρακτικές για την καλλιέργεια βασικών ειδών διατροφής
  • Την προώθηση της μεσογειακής διατροφής – αύξηση κατανάλωσης οσπρίων και τοπικών, εποχικών φρούτων και λαχανικών, μείωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, μέσα από τις δημόσιες συμβάσεις και υπηρεσίες τροφοδοσίας
  • Τη μείωση των χημικών και συνθετικών λιπασμάτων

 

Μπορείς να υπογράψεις και να συμμετάσχεις στην καμπάνια της GREENPEACE εδώ

  • Έλενα Δανάλη, Υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία, ελληνικό γραφείο Greenpeace

 

Posted on 10/08/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top