Greenpeace Ελλάδα: Μια πρώτη αποτίμηση της διάσκεψης για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη

Αντιδρώντας στην ολοκλήρωση της διάσκεψης COP26 στη Γλασκώβη, η εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace International Jennifer Morgan δήλωσε:

“Το αποτέλεσμα της διάσκεψης COP26 στη Γλασκώβη είναι αδύναμο και ο στόχος του 1,5C παραμένει μόλις ζωντανός, αλλά το μήνυμα ότι η εποχή του του λιγνίτη τελειώνει είναι σαφές. Και αυτό έχει σημασία. Είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξακολουθούν να καίνε λιγνίτη, να μεταβούν σε καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια και οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να υποστηρίξουν αυτή τη στροφή. Το μέλλον μας εξαρτάται από αυτό.

“Ενώ η συμφωνία αναγνωρίζει την ανάγκη για βαθιές μειώσεις εκπομπών αυτή τη δεκαετία, οι δεσμεύσεις αυτές μετατίθενται για το επόμενο έτος. Οι νέοι άνθρωποι που ενηλικιώθηκαν μέσα στην κλιματική κρίση δεν θα ανεχτούν πολλά ακόμη αποτελέσματα σαν κι αυτό. Γιατί να το κάνουν όταν αγωνίζονται για το μέλλον τους;

“Η διάσκεψη της Γλασκώβης έπρεπε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την επίτευξη του στόχου του 1,5C και αυτό δεν συνέβη. Το 2022 τα έθνη θα πρέπει τώρα να επανέλθουν με ισχυρότερους στόχους. Ο μόνος λόγος για τον οποίο πετύχαμε αυτό που πετύχαμε είναι επειδή οι νέοι, οι ηγέτες αυτόχθονων πληθυσμών, οι ακτιβιστές και οι χώρες που είναι οι πρώτοι υποδοχείς των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης υποχρέωσαν τους διαπραγματευτές σε παραχωρήσεις που δόθηκαν απρόθυμα. Χωρίς αυτούς, αυτές οι συνομιλίες για το κλίμα θα είχαν αποτύχει εντελώς. Το κάποτε σταθερό μας κλίμα καταρρέει τώρα γύρω μας. το βλέπουμε καθημερινά στις πυρκαγιές, τους τυφώνες, τις ξηρασίες και το λιώσιμο των πάγων. Ο χρόνος τελείωσε, μας τελείωσε ο δρόμος, και ως θέμα αυτοσυντήρησης πρέπει να κινητοποιηθούμε επειγόντως για να δημιουργήσουμε ακατάσχετη πίεση που θα τερματίσει οριστικά την εποχή όλων των ορυκτών καυσίμων.

“Στην COP26 σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με τις ανεπτυγμένες χώρες να αρχίζουν επιτέλους να ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών για χρηματοδότηση και πόρους για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας. Αναγνωρίστηκε ότι οι ευάλωτες χώρες υφίστανται τώρα πραγματικές απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση, αλλά οι υποσχέσεις που δόθηκαν δεν πλησιάζουν σε τίποτα αυτά που χρειάζονται επί τόπου. Το θέμα αυτό πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των ανεπτυγμένων χωρών καθώς η COP φιλοξενείται στην Αίγυπτο το επόμενο έτος.

“Η διατύπωση στην τελική απόφαση της διάσκεψης για τη σταδιακή κατάργηση των αμείωτων επιδοτήσεων λιγνίτη και ορυκτών καυσίμων είναι αδύναμη και υποβιβασμένη, αλλά η ίδια η ύπαρξή της αποτελεί ωστόσο ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και η εστίαση σε μια δίκαιη μετάβαση είναι καθόλα απαραίτητη. Η έκκληση για μείωση των εκπομπών κατά 45% μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας είναι σύμφωνη με την επιστήμη και αυτό που πρέπει να κάνουμε για να μείνουμε κάτω από τον 1,5C. Η έκκληση όμως αυτή πρέπει να εφαρμοστεί.

“Δυστυχώς, η απάτη με την αντιστάθμιση άνθρακα προωθήθηκε αρκετά στη Γλασκώβη, θέτοντας σε κίνδυνο τη φύση, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τον ίδιο τον στόχο του 1,5C. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων θα ασκήσει ζωτικό έλεγχο στις αγορές αντιστάθμισης άνθρακα και ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να σταματήσει το “πράσινο ξέπλυμα”, η εξαπάτηση και τα παραθυράκια που δίνουν διέξοδο στους μεγάλους ρυπαντές και τις εταιρείες”.

Όπως εύστοχα σημειώνει και ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης: “Υπάρχουν πολλά σημάδια ελπίδας στις βαλίτσες μας επιστρέφοντας από τη Γλασκώβη. Υπάρχουν όμως και μεγάλα βαρίδια, βήματα που δεν έγιναν”.

Posted on 15/11/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top