Η Greenpeace οργανώνει καμπάνιες για το μοντέλο παραγωγής και διακίνησης των τροφίμων μας. Τα προβλήματα είναι πλέον γνωστά: τιμές στα ύψη και ανησυχία για ελλείψεις σε βασικά προϊόντα. Παρά τις απανωτές κρίσεις, ακόμα δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για να έχουμε όλοι υγιή, θρεπτική και επαρκή τροφή: η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για εμάς και την τροφή μας.
Η Greenpeace έχει τονίσει πολλές φορές την ανάγκη για ολοκληρωμένη, σωστή, δίκαιη εθνική αγροδιατροφική πολιτική, που θα βάζει στο επίκεντρο τη ζωή, την υγεία, την τροφή, το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αντί για τους κερδοσκόπους και τα λόμπι.
Πρόσφατα, έστειλε συγκεκριμένες προτάσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα παραπάνω, θυμίζοντάς του την ευθύνη που έχει να πάρει αποφάσεις και να εφαρμόσει λύσεις. Κι επειδή δεν υπήρξε αντίδραση, η Greenpeace αποφάσισε να πάει στο Υπουργείο και να στείλει μήνυμα: φτάνει πια με την αδιαφορία, τον φόβο, την ακρίβεια και την κερδοσκοπία! Είναι ώρα η κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της.
“Η διατροφική μας ασφάλεια οφείλει να μπει σε προτεραιότητα, γιατί η τροφή μας δεν είναι είδος πολυτελείας, είναι δικαίωμα και ανάγκη για όλους” τονίζει η Greenpeace.
H οργάνωση είχε μια σειρά συναντήσεων για το θέμα με κόμματα και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ιδού τα συμπεράσματά της από αυτές τις συναντήσεις:
Θέλουμε το φαγητό που αξίζουμε και δεν θα σταματήσουμε να το ζητάμε!
Αυτές τις καυτές μέρες καίγονται τα δάση μας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα οικοσυστήματά μας (δηλαδή για εμάς και την υγεία μας!). Αυτές τις μέρες, όλοι και όλα βροντοφωνάζουν πως η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ολοφάνερα κλιματική κατάρρευση και επειγόντως πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Αυτές ακριβώς τις μέρες λοιπόν, που οι τιμές τροφίμων βρίσκονται σε εξωφρενικά ύψη και απειλούμαστε με επισιτιστική κρίση σε έναν πλανήτη που πετάει το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγει, επιτέλους υπήρξε μια πολιτική κινητικότητα στην Ελλάδα για την τροφή μας. Επιτέλους ακούστηκε το αυτονόητο: η γεωργία παίζει κρίσιμο ρόλο στην επίλυση (ή επιδείνωση!) των αλληλο-συσχετιζόμενων κρίσεων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος.
Αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια επιμέρους συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Greenpeace και υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (κατεξοχήν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αγροδιατροφικής στρατηγικής, που ως σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά). Συζητήσεις επίσης έγιναν και με εκπροσώπους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25, που οφείλουν από τον ρόλο τους να στηρίξουν την εκπόνηση εθνικής πολιτικής για τη γεωργία και την τροφή, καθώς η απουσία της επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα όλων των πολιτών της χώρας.
Θέμα των συναντήσεων ήταν οι 7 προτάσεις για ουσιαστική επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη που έχει δημοσιεύσει η Greenpeace και οι 4 άξονες προτεραιότητας για την Ελλάδα όπως έχουν αποσταλεί στην ελληνική κυβέρνηση και βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα:
- ενίσχυση εγχώριας παραγωγής
- προώθηση μεσογειακής διατροφής
- σταδιακή απεξάρτηση από λιπάσματα
- συμμετοχή σε πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τις ευρωπαϊκές στρατηγικές προκειμένου να επιτευχθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή που χιλιάδες πολίτες υπογράφουν ηλεκτρονικά ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός σχεδιασμός για το φαγητό που αξίζουμε και λίγες μέρες μετά τη δράση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτυρήθηκαν για την ακρίβεια, τον φόβο, την κερδοσκοπία και την αδιαφορία του υπουργού σε εποχή δραματικής αύξησης των τιμών των τροφίμων και απειλής επισιτιστικής κρίσης.
Το πολυαναμενόμενο ενδιαφέρον των πολιτικών για τον παραμελημένο αγροδιατροφικό τομέα της Ελλάδας, που έχει καθυστερήσει τραγικά, πλέον πρέπει να μετατραπεί σε τολμηρά και αποφασιστικά επόμενα βήματα, καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος εξαιτίας της πολιτικής αδιαφορίας και κωλυσιεργίας. Αυτή ακριβώς είναι σήμερα η πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση και όσους πολιτικούς θέλουν να φροντίσουν να έχουμε όλοι πρόσβαση σε καθαρή, επαρκή και υγιεινή τροφή: να μετατρέψουν το ενδιαφέρον τους σε συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν με χαρακτήρα επείγοντος όπως απαιτεί η πραγματική επίλυση όλων των κρίσεων (οικονομική, πανδημία, πόλεμος, κλίμα και βιοποικιλότητα).
Η Greenpeace ζητά:
- Από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανακοινώσει άμεσα έμπρακτα πολιτικά μέτρα που ωφελούν τους πολίτες της χώρας και τους παραγωγούς, δίνοντας έμφαση σε όσους εφαρμόζουν βιώσιμες αγροτικές πρακτικές.
- Από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να στηρίξουν τη διαμόρφωση εθνικής αγροτικής πολιτικής και να τοποθετήσουν τον αγροδιατροφικό τομέα στο επίκεντρο των πολιτικών τους προτάσεων.
Επιμένοντας πως το μοναδικό αγροτικό μοντέλο που μπορεί να εγγυηθεί διατροφική επάρκεια, κυριαρχία, ασφάλεια και ανθεκτικότητα στις κρίσεις είναι η δίκαιη, βιώσιμη και ανθεκτική γεωργία (αγροοικολογία) που στρέφεται σε τοπικά και διαφοροποιημένα αγροδιατροφικά μοντέλα, η Greenpeace θα εξακολουθήσει να ζητά διαμόρφωση, δημοσίευση και εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροδιατροφικής πολιτικής εστιασμένης στην εγχώρια παραγωγή, τη μεσογειακή διατροφή και την απεξάρτηση από χημικά και λιπάσματα. Η Greenpeace έχει ανανεώσει το ραντεβού της με την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον Σεπτέμβριο, όπου αναμένουμε να συζητηθούν τα πιο συγκεκριμένα μέτρα και σχέδια για την αναδιαμόρφωση της ελληνικής γεωργίας.
Μέχρι τότε, η Greenpeace καλεί τους πολίτες να διεκδικήσουν το θρεπτικό, επαρκές φαγητό σε προσιτές τιμές που μας αξίζει υπογράφοντας ηλεκτρονικά εδώ.