Οι πράσινες ιδέες κυκλοφορούν και την εποχή του κοροναϊού – Οι Πράσινοι οργάνωσαν το 1ο ηλεκτρονικό συνέδριό τους

Οι πράσινες ιδέες κυκλοφορούν!

Περήφανοι για το πρώτο ηλεκτρονικό συνέδριό τους οι Πράσινοι

Το πρώτο ηλεκτρονικό συνέδριο και μάλιστα Πράσινο υλοποιήθηκε στη χώρα μας, σε μια εποχή που ο κοροναϊός επιβάλλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Πρόκειται για το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου Πράσινου κόμματος της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Μαρτίου συνενώνοντας δυνάμεις από τον ευρύτερο οικολογικό χώρο. Στη σχετική πρωτοβουλία, που συγκροτήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη, συμμετέχουν ήδη τα κόμματα «Πράσινοι -Αλληλεγγύη» και «Κόμμα Πειρατών Ελλάδας», το «Οικολογικό Δίκτυο», πρώην στελέχη άλλων κομμάτων, αυτοδιοικητικοί και ενεργοί πολίτες που ενστερνίζονται τις πράσινες αξίες και την αυτονομία της πολιτικής οικολογίας.

«Οι Πράσινες ιδέες κυκλοφορούν!», δηλώνει ο νέος συν-εκπρόσωπος των Πράσινων Βαγγέλης Αστυρακάκης. «Οι Πράσινοι είναι πλέον εδώ, με δυνατή φωνή, προτάσσοντας την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ευημερία, τη συμμετοχική δημοκρατία, τον σεβασμό της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, την δράση απέναντι στην κλιματική κρίση, την κοινωνική ανισότητα και τη μισαλλοδοξία».

«Επιλέξαμε την πρώτη μέρα της Άνοιξης για να πραγματοποιήσουμε το ιδρυτικό μας συνέδριο. Η δραματική διεθνής συγκυρία με τον κοροναϊό μας βρήκε έτοιμους και το μετατρέψαμε στο πρώτο πολιτικό συνέδριο που γίνεται εξολοκλήρου ψηφιακά. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό», δηλώνει η δεύτερη συν-εκπρόσωπος των Πράσινων Αλία Παπαγεωργίου.

Το διήμερο καινοτόμο ιδρυτικό Συνέδριο των Πράσινων πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, με μεγάλη συμμετοχή των μελών, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μέλη της πρωτοβουλίας για ένα ενιαίο Πράσινο κόμμα υιοθέτησαν προγραμματικές θέσεις και καταστατικό αλλά και ανέδειξαν ηλεκτρονικά τα όργανα του κόμματος!

Μέσα από την ηλεκτρονική διοργάνωση, οι Πράσινοι πέρασαν ήδη από τη θεωρία στην πράξη, επιτυγχάνοντας μηδενικά απόβλητα και δραματική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Συνεδρίου, ενώ παράλληλα διασφάλισαν ίσους όρους για τη συμμετοχή μελών από απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές.

Τα μέλη υιοθέτησαν κείμενο Διακήρυξης και συζήτησαν μεταξύ άλλων για την υγεία, την οικονομία, την ενέργεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την εξωτερική πολιτική, την πολιτική συγκυρία, τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την Παιδεία. Υιοθέτησαν, επίσης, ψηφίσματα που αφορούν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τα απορρίμματα κ.α.

Πιο αναλυτικά:

Στο Συνέδριο των Πράσινων συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν, εκτός από το καταστατικό, και αναλυτικές Προγραμματικές Θέσεις 170 σελίδων, οι οποίες θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασία από ειδικές Θεματικές Ομάδες, μέχρι το δια ζώσης Συνέδριο, που θα οργανωθεί μετά τη λήξη των μέτρων για τον κοροναϊό. Ανέδειξαν, επίσης, 24μελές Συμβούλιο και 6μελή Γραμματεία, που θα καταθέσει το συντομότερο αίτηση στον Άρειο Πάγο για την ίδρυση του κόμματος των Πράσινων.

Τα μέλη της Γραμματείας αποτελούν οι:

 • ο Ευάγγελος Αστυρακάκης και η Αλία Παπαγεωργίου (Συν-εκπρόσωποι),
 • ο Αριστείδης Παπαδάκης (Συντονιστής),
 • ο Γιάννης Βέλλης (Ταμίας) και
 • οι Αθανάσιος Γούναρης και Μαρία Καβούρη (Μέλη).

Αναπληρωματικά μέλη της Γραμματείας είναι οι: Κατερίνα Βουτυράκη, Ρούλα Καστρινάκη, Κώστας Λουκέρης και Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Τα Μέλη του Συμβουλίου αποτελούν οι:

 • Αλέξανδρος Γεωργόπουλος,
 • Έφη Δόδουρα,
 • Ελεονώρα Ζώτου,
 • Αντώνης Καλογεράκης,
 • Γιώργος Κανέλλης,
 • Κώστας Μαριόγλου,
 • Κατερίνα Ντελλή,
 • Μιχάλης Παναγιωτίδης,
 • Δημήτρης Παπαϊωάννου,
 • Γιάννης Παρασκευόπουλος,
 • Άννα Ριτσατάκη,
 • Λορέτα Σπάχο,
 • Οδυσσέας Χιλιτίδης
 • Νίκος Χρυσόγελος.

Αναπληρωματικά μέλη του Συμβουλίου οι Νίκος Γαγγιολάκης, Θανάσης Καρυάμης και Γιάννα Νίκης Σαραντοπούλου.

Στο Συνέδριο εγκρίθηκαν τρία ψηφίσματα που προτάθηκαν από τα μέλη και αφορούν:

α) στην ασφάλεια και την προστασία των προσφύγων και των νησιωτών από την πανδημία του κοροναϊού,

β) σε προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και στην εργασία και

γ) στη ματαίωση της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής.

Το διαδικτυακό Συνέδριο των Πράσινων είναι το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο κόμματος στην ιστορία που έχει πραγματοποιηθεί με αυτό τον τρόπο! Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού δεν τους εμπόδισαν να ιδρύσουν ένα νέο πολιτικό φορέα, που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα μαζικό ελληνικό Πράσινο κόμμα. Αντίθετα τους έδωσαν την ευκαιρία να οργανώσουν ένα συνέδριο με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή,  της τάξης του 75% των εγγεγραμμένων μελών καθώς και ζωντανή δημόσια μετάδοση του μεγαλύτερου μέρους του, με σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα!

Τα μέλη της Γραμματείας και του Συμβουλίου των Πράσινων με φωτο και βιογραφικά είναι εδώ: https://prasinoi.eu/grammateia-symvoulio/

Επικοινωνία:

Ευάγγελος Αστυρακάκης-Ασλάνης                                        Αγλαΐα (Αλία) Παπαγεωργίου
+306984475109                                                                                   +32487680045

Posted on 23/03/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top