Ενισχυμένοι οι Πράσινοι από το συνέδριό τους για εναλλακτική προοπτική και πράσινη αυτονομία

Με την εκτίμηση ότι το 2022 είναι εκλογική χρονιά και ότι οι δυνάμεις της πράσινης αυτονομίας θα πρέπει να είναι παρούσες στη νέα Βουλή ολοκλήρωσε το Σαββατοκύριακο 19-20.2.2022 τις εργασίες του το υβριδικό συνέδριο του νέου κόμματος των Πράσινων.

Με ανανεωμένα όργανα και επικαιροποιημένες θέσεις για την πολιτική κατάσταση, την πανδημία, το σύστημα υγείας, την οικονομία, αλλά και τη βιώσιμη χωροθέτηση των ΑΠΕ και την έξοδο από την εντατική κτηνοτροφία, οι Πράσινοι υιοθέτησαν πλαίσιο για πιθανές εκλογικές συμμαχίες σε αυτόνομο πράσινο ψηφοδέλτιο και προχώρησαν στη συγκρότηση εκλογικής επιτροπής. Φιλοδοξία τους είναι η κοινή προσπάθεια να ξεπεράσει κατά πολύ τα ιδρυτικά κόμματα της συνεργασίας, ανοίγοντας δρόμους για τον ανένταχτο κόσμο του πράσινου πολιτικού χώρου αλλά και για όσους/ες επιλέγουν οικολογικές πρακτικές στην καθημερινή τους ζωή ή αναζητούν επαφή με το πράσινο κίνημα.

Ως συν-εκπρόσωποι του κόμματος εκλέχτηκαν η δημοσιογράφος Βασιλική Γραμματικογιάννη και ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Συντονιστής ο Αριστείδης Παπαδάκης, ταμίας η Ελεονώρα Ζώτου και μέλη της Γραμματείας ο Θανάσης Γούναρης και η Πηνελόπη Πετροπούλου. Αναπληρωματικά μέλη της Γραμματείας οι Γιάννης Παρασκευόπουλος, Κώστας Λουκέρης, Αντώνης Καλογεράκης και Ρούλα Καστρινάκη. Επιλαχούσα η Μαρία Καβούρη. Για τις εκλογικές διαδικασίες του συνεδρίου χρησιμοποιήθηκε η αδιάβλητη εφαρμογή e-vote που προσαρμόστηκε στα ελληνικά από μέλη του κόμματος των Πειρατών Ελλάδας.

Τα νέα μέλη του Συμβουλίου, που αναδείχτηκαν από τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τις Θεματικές Ομάδες, είναι: Αλέκος Γεωργόπουλος, Έφη Δόδουρα, Γιώργος Κανέλλης, Πάρις Κακλαμάνος, Θανάσης Καρυάμης, Λορέτα Σπάχο, Θανάσης Μακρής, Μιχάλης Παναγιωτίδης, Φώτης Ποντικάκης και Νίκος Χρυσόγελος. Αναπληρωματικοί οι Λευτέρης ΛεβαντήςΓιάννης Μανομενίδης και Μιχάλης Προμπονάς. Συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής ορίστηκε ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε η συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Evelyne Huytebroeck και η Γραμματέας της ομάδας των Πράσινων ευρωβουλευτών, Βούλα Τσέτση. Από την Ελλάδα χαιρέτισαν το Κόμμα για τα Ζώα, το VOLT Ελλάς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το πρωί του Σαββάτου η εκδήλωση «Ερευνητική δημοσιογραφία: Έλεγχος ΜΜΕ και απειλές-διώξεις δημοσιογράφων, SLAPPs – μια πρόκληση για την ποιότητα της δημοκρατίας». Συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου, Γιάννης Παντελάκης, Σταυρούλα Πουλημένη και Θοδωρής Χονδρόγιαννος, με συντονισμό από τη Βασιλική Γραμματικογιάννη και παρεμβάσεις από την Πηνελόπη Πετροπούλου και τη Βούλα Τσέτση.

Ξεχωριστή σημασία είχε η παρέμβαση της Βούλας Τσέτση για τις ενέργειες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες από την ομάδα των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, για τη στήριξη της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων στη χώρα μας. Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στο Facebook (https://fb.watch/bkfIL3RSNu/)

Οι Πράσινοι εκτίμησαν ότι η υποκρισία των κυβερνήσεων απέναντι στο κλιματικό χάος, οι δραματικές συνέπειες της πανδημίας και η διαρκής οικονομική και ενεργειακή φτώχεια έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή των πολιτών στις πράσινες ιδέες. Και έκριναν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ακουστούν στην κοινωνία οι εναλλακτικές τους προτάσεις για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση, τη λιτή ευημερία, την ποιότητα ζωής, τα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Θεωρούν ότι η ενεργειακή κρίση οφείλεται στο εισαγόμενο ορυκτό αέριο και, αν είχαμε σωστή χωροθέτηση ΑΠΕ και συμμετοχή των πολιτών, ο πλούτος από την ενέργεια δεν θα συγκεντρώνονταν στα χέρια λίγων. Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με ισχνές επιδοτήσεις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που καταλήγουν στα ταμεία των εταιριών. Χρειάζεται στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ενεργειακή αποδοτικότητα και ΑΠΕ που θα παράγονται στην Ελλάδα, με πολλές νέες θέσεις εργασίας.

«Σε μια εποχή που η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο γιατί τα ψέματα των κομμάτων προς τους πολίτες τους έχουν γίνει πια συνήθεια, σε μια εποχή πανδημίας που η επιστήμη αντικαταστάθηκε από την πολιτική σκοπιμότητα δημιουργώντας σύγχυση και διχασμό στη κοινωνία, σε μια εποχή αναταραχών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Πράσινοι φέρνουν στην ελληνική κοινωνία ρεαλιστικές προτάσεις για λιτή ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε η Βασιλική Γραμματικογιάννη. 

«Οι Πράσινοι δίνουν έμφαση στην κριτική αποτίμηση της κυβερνητικής περιόδου 2015-19, η οποία δίχασε τον πράσινο χώρο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος«Οι σύνεδροι υιοθέτησαν το πλαίσιο εκλογικής συνεργασίας σχεδόν ομόφωνα. Δυστυχώς η μονομερής προσθήκη από τους Οικολόγους Πράσινους επιπλέον ανελαστικών όρων, που αντιφάσκουν με όσα συμφωνήθηκαν, δεν διευκολύνει τη συνεργασία. Παραμένουμε στο τραπέζι του διαλόγου και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για συγκρότηση αυτόνομων πράσινων ψηφοδελτίων, σε συνεργασία με όσες δυνάμεις πιστεύουν στην αυτόνομη πορεία της οικολογίας και σέβονται την ιστορία της».

Posted on 25/02/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top