ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Ένα στερνό αντίο στον Δημήτρη Γουμάγια

Δυστυχώς ο Δημήτρης Γουμάγιας έσβησε ξαφνικά, όπως ενημέρωσε ο αδελφός του. Ο Δημήτρης ήταν ένας ‘Ελληνας μετανάστης στη Γερμανία αλλά συμμετείχε ενεργά στα πολιτικά πράγματα – εκλέχτηκε μάλιστα δημοτικός σύμβουλος στο Βερολίνο και διετέλεσε  μέλος των Πράσινων της Γερμανίας και μέλος, ως δημοτικός σύμβουλος, της κοινοβουλευτικής ομάδας τους – ενώ προσπάθησε να ενισχύσει το πράσινο κίνημα και στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στις 24.02.1958 στο χωριό Αναστασιά Σερρών και από το 1963 μετακόμισε η οικογένεια από τις Σέρρες στην Θεσσαλονίκη. Από το 1964 έως το 1970 φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο, τα τρία χρόνια στην Θεσσαλονίκη και τα τρία χρόνια στην Δυτική Γερμανία όπου ακολούθησε τους γονείς του στη μετανάστευση.
Από το 1970 μέχρι το 1976 φοίτησε στο 6 Γυμνάσιο Αρρένων στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στην Πρακτική κατεύθυνση και χωρίς να δώσει εισαγωγικές για το πανεπιστήμιο αναχώρησε ξανά αυτή τη φορά για σπουδές στην Δυτική Γερμανία. Από το τέλος 1977 ξεκίνησε στην αρχή στο Κολέγιο του Πολυτεχνείου του Βερολίνου τα προκαταρκτικά τμήματα και από τον Οκτώβρη 1978 ξεκίνησε το Πολυτεχνείο στο τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών. Αφού δούλεψε τρία χρόνια σαν φροντιστής στο Μαθηματικό τμήμα του Πολυτεχνείου τελείωσε τις σπουδές τον Σεπτέμβρη του 1986.
Από τον Φλεβάρη του 1987 μέχρι τέλος 1990 εργάστηκε ως Μηχανικός σε διάφορες εταιρίες μεταξύ άλλων και στην Siemens.
Από το 1991 μέχρι το 2005 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας κατά διαστήματα με 3 εταιρίες και το 2005 για ιδιωτικούς λόγους και ιατρικά σενάρια αναγκάστηκε να σταματήσει.
Από το 2006 μέχρι το 2009 εργάστηκε σε μια εταιρία σαν Project manager σε προγράμματα για ανέργους σε συνεργασία με τα γραφεία ευρέσεως εργασίας στο Βερολίνο. Από το 2010 εργάζονταν εποχιακά για διάφορες εταιρίες αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Στα φοιτητικά του χρόνια ήταν δραστήριος στο φοιτητικό κίνημα του Βερολίνου, για 2 χρόνια μέλος της ΠΠΣΠ και για μερικούς μήνες μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου Βερολίνου. Από εκείνα τα χρόνια ήταν δραστήριο μέλος της Δημοκρατικής Κοινότητας Βερολίνου, μέλος ή ιδρυτικό μέλος σε πολλούς συλλόγους.
Ήταν πάντα ενεργός πολιτικά και το 1998 έγινε μέλος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο Βερολίνο και σε ένα χρόνο περίπου, το 1999, συμμετείχε στις εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για την SPD στον δήμο Friedrichshain-Kreuzberg του Βερολίνου,έναν από τους 12 του ομόσπονδου κρατιδίου, όπου κι εκλέχτηκε.
Δημοτικός σύμβουλος παρέμεινε από τον Οκτώβρη του 1999 μέχρι τον Οκτώβρη του 2011, ακριβώς 12 χρόνια. Για πολλά χρόνια υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος στον Δήμο για τα πολεοδομικά και κατά διαστήματα για το περιβάλλον και τα μεταναστευτικά θέματα.
Από το 2001 συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στο Δίκτυο Αιρετών Ελληνικής καταγωγής της Ευρώπης ΄΄ΙΝΙΟΧΟΣ΄΄, μέλος για 2 χρόνια του Διοικητικού Συμβουλίου του και μέλος του δικτύου μέχρι το 2011 με το τέλος της θητείας του ως δημοτικός σύμβουλος.
Από το 2006 ήταν αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του δήμου. Όμως το 2009 παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου και του εκπροσώπου για τα πολεοδομικά γιατί διαφώνησα με την πολιτική της SPD και έγινε μέλος των Πράσινων της Γερμανίας και μέλος, ως δημοτικός σύμβουλος, της κοινοβουλευτικής ομάδας τους.
Από το τέλος του 2002 μέχρι το τέλος 2011 είχε διετελέσει μέλος, πιο πολύ τυπικά, και του ΠΑΣΟΚ λόγω SPD (αδελφά κόμματα).
Το 2012 έγινε μέλος των Οικολόγων-Πράσινων που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μετά από διαφωνίες στις 31.12.2013.
Υπέγραψε ως ιδρυτικό μέλος των Πράσινων-Αλληλεγγύη και συμμετείχε ως υποψήφιος στις εκλογές του 2015 επιδιώκοντας να δημιουργηθεί μια ισχυρή Πράσινη και Κοινωνική Ευρωπαϊκή συνείδηση στην Ελλάδα, όπως έλεγε.
Συμμετείχε επίσης ως υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές με την Οικολογία Αλληλεγγύη το 2014 στην Κεντρική Μακεδονία.

Καλό σου ταξίδι Δημήτρη. Εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του

Posted on 06/01/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top