Οι Πράσινοι Γερμανίας συνομιλούν με φίλους στην Ευρώπη για την κυβέρνηση “Τζαμάικα”

Μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές (24/9) στην Γερμανία, ένα πιθανό σενάριο για την επόμενη μέρα, είναι η δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ (CDU/CSU), του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), και του κόμματος των Πράσινων, η λεγόμενη “κυβέρνηση Τζαμάικα” μια και τα χρώματα των 3 κομμάτων αντιστοιχούν στα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών αυτών κομμάτων θα είναι σκληρές και λεπτομερείς, και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, το κόμμα των Πράσινων, οργάνωσε την Τετάρτη 11/10 μία ανοιχτή συζήτηση μέσω ίντερνετ, με εκπροσώπους ομοειδών κομμάτων άλλων χωρών, με στόχο να γνωστοποιήσουν τις δικές τους απόψεις, αλλά κυρίως να ακούσει τις απόψεις και σκέψεις των άλλων φίλων κομμάτων.

Η οργάνωση ήταν άψογη, και το επίπεδο των τριών Γερμανών που μετείχαν, με τον Sven Giegold, ευρωβουλευτή των Γερμανών Πράσινων, να συντονίζει τη διαδικασία και τους δύο άλλους συμμετέχοντες, τον Cem Oesdemir, συνεπικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων και τον Reinhard Bütikofer, ευρωβουλευτή και συμπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, έτη φωτός μπροστά!!! Πολιτικοί με γνώση σε βάθος όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν. Το επίπεδο και η άνεση των αγγλικών τους, Οξφόρδη και βάλε…

– Οι διοργανωτές στην εισήγησή τους αναφέρθηκαν στη δύσκολη διαπραγμάτευση που έχουν μπροστά τους, με θετική στάση όμως για επιτυχή κατάληξη εφόσον υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Τρία είναι τα κυριότερα θέματα που βάζουν στον τραπέζι της διαπραγμάτευσης: οι αμυντικές δαπάνες, ο τερματισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων και πυρηνικής ενέργειας (phasing out) και η τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό, και τέλος θέματα διακυβέρνησης της Ε.Ε. με αυξημένο ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (παλιό αίτημα των Πρασίνων).

Αναφέρθηκε ότι η Ε.Ε. έχει διπλάσιο αμυντικό προϋπολογισμό από την Ρωσία και ότι το ΝΑΤΟ ζητά από τις χώρες μέλη του να συνεισφέρει το 2% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές τους δαπάνες. Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο διαφωνούν κάθετα και το οποίο πρέπει να αλλάξει. Επίσης τόνισαν την προτεραιότητά τους για τερματισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων και πυρηνικής ενέργειας (Coal and Nuclear phase out). Σε ότι αφορά στο προσφυγικό, τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η πολιτική των ανοιχτών θυρών αλλά και την ανάγκη συμμετοχής όλων των χωρών της Ε.Ε. στην απορρόφηση προσφύγων. Σε ότι αφορά σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, πρέπει η Ε.Ε. να πάψει να τις αντιμετωπίζει σαν “μιάσματα” στο θέμα αυτό, αλλά να έρθει σε ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση μαζί τους για να βρεθεί ένα common consensus. Τέλος σε ότι αφορά στην διακυβέρνηση της Ε.Ε., συμφωνούν με την δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της Ε.Ε. ο οποίος όμως θα λογοδοτεί στο Ευρωκοινοβούλιο και όχι στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

– Στη συνέχεια έγιναν διάφορες παρεμβάσεις (τόσο προφορικές όσο και γραπτές) τις οποίες σχολίασαν και στις οποίες απάντησαν οι τρεις του πάνελ. Έγινε παρέμβαση ενός εκπρόσωπου των Γάλλων Πρασίνων, ενός Τούρκου μέλους των εκεί Πράσινων (πολύ καλός) εκφράζοντας αγωνία για τα πυρηνικά, και κάποιων άλλων. Τέλος έγιναν και τρεις! ελληνικές παρεμβάσεις. Δύο από τους Οικολόγους Πράσινους (Γ. Πασχαλίδης, Χ. Ευθυμιάτου) και μία από τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (Αλ. Λασκαράτος, Γενικός Γραμματέας). Στην παρέμβαση των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκφράστηκε η άποψη πως η απαγκίστρωση από τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης (cooling down consumption). Στην απάντησή του o Reinhard Butikofer τοποθετήθηκε (ευγενικά αλλά μάλλον σε άλλο μήκος κύματος) λέγοντας ότι δεν μπαίνει θέμα μείωσης της ευρωστίας της γερμανικής οικονομίας και των εξαγωγών της!

Η όλη συζήτηση κράτησε μιάμιση ώρα. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, το επίπεδο ήταν εξαιρετικό. Οι οργανωτές έκλεισαν λέγοντας, ότι η όλη διαδικασία θα επαναληφθεί σύντομα στο μέλλον.

Posted on 13/10/2017 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top