Ισότητα φύλων και Ανάκαμψη από την πανδημία

Με αφορμή την 65η  σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Γυναικών (UN CSW 65, – 15-26 Μαρτίου), η οποία φέτος θα διεξαχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου διαδικτυακά λόγω της πανδημίας COVID-19, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανάπτυξης διοργανώνουν διαδικτυακά την Τρίτη 23 Μαρτίου, 18.00-19.45 (ώρες Ελλάδας) εκδήλωση στην οποία θα συζητηθούν οι προτεραιότητες και οι πρωτοβουλίες του ΕΚ σχετικά με την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών εν μέσω κρίσης, όπως αυτή που προέκυψε από την πανδημία COVID-19.

Η εκδήλωση θα λειτουργήσει και ως φόρουμ ανταλλαγής ορθών πρακτικών και συζήτησης καινοτόμων προσεγγίσεων καθώς και πιθανών μελλοντικών τρόπων αντιμετώπισης.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι πρόεδροι των επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου,

  • Evelyn Regner  (Σ&Δ, Aυστρία), πρόεδρος Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Ισότητα των Φύλων
  • Tomas Tobé (ΕΛΚ, Σουηδία), πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης
  • Leonore Gewessler (Πράσινοι), Υπουργός της Αυστρίας για την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, την ενέργεια, την κινητικότητα, την καινοτομία και την τεχνολογία.
  • Στη συζήτηση θα συμμετέχουν, επίσης, τα μέλη της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Maria Manuel Leitão Marques (Σ&Δ, Πορτογαλία) και Samira Rafaela (Renew Europe, Ολλανδία), πριν από την ανταλλαγή απόψεων με αντιπροσώπους και ευρωβουλευτές.
  • Η εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία της Evelyn Regner.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την 65η  σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Γυναικών και την εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος,  πατήστε εδώ.

Παρακολουθήστε εδώ την συζήτηση ζωντανά (webstreaming)

Ιστορικό

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Γυναικών είναι μια λειτουργική επιτροπή του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) του ΟΗΕ. Ιδρύθηκε το 1946 και πρόκειται για παγκόσμιο νομοθετικό φορέα που αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στην προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών. Φετινό θέμα είναι “Η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων στη δημόσια ζωή, καθώς και η εξάλειψη της βίας με σκοπό την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και κοριτσιών”.

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 21ης Ιανουαρίου 2021 σχετικά με τη διάσταση του φύλου κατά την περίοδο της κρίσης COVID-19 και έπειτα από αυτή

Ανακοίνωση Τύπου – IWD2021: Η διάσταση του φύλου στα σχέδια ανάκαμψης (04.03.2021)

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Έρευνας –  Thematic Digest – Είμαστε Δυνατές: Οι Γυναίκες στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας (Μάρτιος 2021)

Ανακοίνωση Τύπου – Βελτίωση της ισότητας των φύλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στο μέλλον (21.01.2021)

Photo by Aditya Nara on Unsplash

Posted on 23/03/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top