Το ευρωπαϊκό πράσινο κύμα σάρωσε και στις δημοτικές εκλογές της Γαλλίας!

Οι πολίτες στη Γαλλία έδειξαν τον δρόμο της πράσινης πολιτικής αλλαγής και της βιώσιμης ευημερίας που βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και την οικολογία. Οι Γάλλοι Πράσινοι κέρδισαν την πλειοψηφία σε μια σε μια σειρά μεγάλων πόλεων όπως Λυών, Στρασβούργο, Μασσαλία, Μπορντό και άλλες, ενώ στήριξαν στο β’ γύρο την νυν δήμαρχο Παρισιού, που ξανακερδίζει έτσι τη γαλλική πρωτεύουσα.

Το προεκλογικό τους πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να γίνουν πιο πράσινες και κοινωνικά δίκαιες οι πόλεις. Οι Γάλλοι πολίτες έδειξαν ότι πράγματι επιλέγουν το Σχέδιο της Πράσινης Ευημερίας για τις πόλεις τους με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη ύπαρξη. Όλο και πιο πολλοί πολίτες συνειδητοποιούν ότι έχουμε ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε την ποιότητα ζωής, με κοινωνική αλληλεγγύη, υπέρβαση των μικρο- και μεγαλο-συμφερόντων που κάνουν τις πόλεις αβίωτες και οικολογική αναγέννηση. Οι πολίτες θέλουν φιλικές και ασφαλείς γειτονιές, καθαρό περιβάλλον και φύση μέσα στις πόλεις, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους κι όλες. Η ατομική ευημερία πρέπει να είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος καθώς και με την συλλογική ευημερία και κοινωνική συνοχή. Όλο και περισσότεροι πολίτες απορρίπτουν τον μύθο της ατομικής σωτηρίας μέσα σε συνθήκες περιβαλλοντικής και κοινωνικής υποβάθμισης και γι’ αυτό επιζητούν πλέον συνολικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.

Για μια φορά ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκφράστηκε έντονα η βούληση να αντικαταστήσουμε τον ατομικισμό με την αλληλεγγύη, τον ανταγωνισμό με τη συνεργασία, τις κοντόφθαλμες αποφάσεις με τον μακρόπνοο αειφόρο σχεδιασμό, το σύνολο των ατομικών συμφερόντων με το γενικό συμφέρον της κοινωνίας και του πλανήτη.

Στις γαλλικές αυτοδιοικητικές εκλογές εκφράστηκε η βούληση να θέσουμε την τοπική συμμετοχική δημοκρατία των πολιτών στο κέντρο των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και να αποτρέψουμε την κυριαρχία ενός ξύλινου τεχνοκρατικού λόγου, ενός λαϊκισμού άδειων συνθημάτων, ενός ψεύτικου μανδύα “πράσινων” υποσχέσεων χωρίς συνοχή. Εκφράστηκε η βούληση για πράξεις και πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και την καθημερινότητα στις πόλεις, που τις κάνουν πιο ανθεκτικές απέναντι σε κρίσεις, πιο βιώσιμες, πιο ανοικτές και πιο δημοκρατικές.

Οι Πράσινοι στην Ελλάδα μετά τη ίδρυση του αυτόνομου Πράσινου κόμματος, αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις να φέρουν και στις πόλεις μας το Σχέδιο της Πράσινης Ευημερίας όπως διατυπώνεται και υποστηρίζεται από τους Ευρωπαίους Πράσινους. Απευθύνουμε ένα μήνυμα ενότητας προς κινήσεις πολιτών, άτομα και συλλογικότητες να σηκώσουμε από κοινού, υπερβαίνοντας διαχωρισμούς του παρελθόντος, αυτό το πράσινο κύμα που θα φέρει ουσιαστικές αλλαγές στις πόλεις μας, στη ύπαιθρο και στην πολιτική, θα συμβάλει σε μια πράσινη κοινωνικά δίκαιη ανάκαμψη της οικονομίας και της εργασίας, θα διαμορφώσει μια κοινωνία δίκαιη και χωρίς διακρίσεις, θα γυρίσει σελίδα σε ένα σύνολο αποτυχημένων πολιτικών που μας έχει παγιδεύσει ως κοινωνία με ευθύνη όλου του φάσματος του πολιτικού συστήματος. Είναι η ώρα να κάνουμε πράξη όσα μέσα στην καραντίνα συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόμαστε και δυστυχώς μας λείπουν. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα και καμία μόνο και μόνη, να βγούμε από την κρίση όλες και όλοι μαζί σε έναν καλύτερο κόσμο
Θεματική Ομάδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πράσινων

Posted on 30/06/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top