Έντονη ανησυχία για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις απέναντι στη λειτουργία της Δημοκρατίας και των θεσμών αλλά και ελπίδα ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων εκφράζει το νέο κόμμα των Πράσινων. Και ταυτόχρονα ζητά θεσμική διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Αφορμή είναι η δίκη που ξεκίνησε στο Α΄ Πενταμελές Εφετείο Αθηνών για να εξετάσει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής αλλά και η απαλλακτική πρόταση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ελένης Μετσοβίτου, για τη δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη. Ανησυχία προκαλούν στους Πράσινους φαινόμενα όπως η αθώωση προπονητή ιστιοπλοΐας για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, όπως και η απάλειψη του ονόματος του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου από τη μετάφραση εγγράφου του FBI για τους δωροδοκηθέντες από τη Novartis.
Τα επικίνδυνα μονοπάτια για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τις ελευθερίες των πολιτών, είχε στηλιτεύσει το κόμμα των Πράσινων, με αφορμή την ποινική δίωξη της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου με απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής (ΝΔ-ΚΙΝΑΛΛ) και την κλήση της σε απολογία ως κατηγορούμενης, για πράξεις που αφορούν τη δημοσιογραφική της δουλειά για τη Λίστα Λαγκάρντ και την υπόθεση Novartis.
Οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Γιάννα Παπαδάκου διώκονται για τις σχετικές αποκαλύψεις τους, σύμφωνα και με τοποθετήσεις διεθνών οργανώσεων, όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου IPI και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι στη φετινή έκθεσή τους κατέταξαν την Ελλάδα στην 108η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην Ελευθερία του Τύπου, τελευταία από όλες τις ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Οργανισμός Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), που σημειώνει ότι: «Η υπόθεση Novartis έχει προκαλέσει ρήγμα στην ελληνική πολιτική σκηνή, η οποία τροφοδοτήθηκε από διάφορες αντιπαραθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να μην διωχθούν κατηγορούμενοι υπουργοί που διαπιστώθηκε ότι είχαν μεγάλα χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς τους ανεξήγητης προέλευσης».
Συναφές είναι και το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, που καταδίκασε με συντριπτική πλειοψηφία τις «αγωγές περιορισμού της συμμετοχής του κοινού -SLAPPs», οι οποίες έχουν στόχο να σταματήσουν οι δημοσιογράφοι, οι ενεργοί πολίτες και συλλογικότητες την ανάδειξη «ενοχλητικών» θεμάτων. Αντίθετα, η πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛΛ, έδωσε πράσινο φως για την ποινική δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου μετά από μήνυση επιχειρηματία, επειδή η δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη από τον μάρτυρα Ερβέ Φαλτσιάνι, για σημαντικές πτυχές του σκανδάλου της Novartis, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί η ίδια στο αστρονομικό ποσόν των 128.000 ευρώ!
Για το θέμα αυτό οι Πράσινοι διοργάνωσαν την εκδήλωση «Ερευνητική δημοσιογραφία: Έλεγχος ΜΜΕ και απειλές-διώξεις δημοσιογράφων, SLAPPs – μια πρόκληση για την ποιότητα της δημοκρατίας», το βίντεο της οποίας είναι διαθέσιμο σε όλους/ες.
«Οι Πράσινοι τονίζουν για ακόμη μια φορά την ανάγκη προστασίας της ερευνητικής δημοσιογραφίας και του ρεπορτάζ, που αποτελούν κρίσιμα στοιχεία της ανεξάρτητης και μη κατευθυνόμενης ενημέρωσης και της ελευθερίας του Τύπου», τονίζει ο συν-εκπρόσωπος των Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Κρίσιμη είναι και η ασφάλεια των δημοσιογράφων, αφού πχ η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Στον πυρήνα του αγώνα για ανανέωση της Δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ενημέρωσης βρίσκεται η αντίσταση στη συγκεντροποίηση των εξουσιών, στον εναγκαλισμό των κυβερνήσεων με τις οικονομικές ελίτ, στην καταπάτηση των αρχών Δικαίου, στην ιδιοκτησιακή λογική για το κράτος και στις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη».