Να σταματήσει η καταστροφική αλιεία με μηχανότρατες και γρι γρι στον κόλπο της Ρεθύμνης

Οι ψαράδες και οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν την καταστροφή να συντελείται μπροστά τους και επανειλημμένα έρχονται και επανέρχονται με ανακοινώσεις και με παρεμβάσεις στις αρχές για την ανάγκη λήψης μέτρων για διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου αλλά και την διασφάλιση της θαλάσσιας τροφής και του επαγγέλματος του ψαρά μακροχρόνια. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ γενικότερα στεκόμαστε στο πλευρό τους και καταγγέλλουμε την διαχρονική αδιαφορία που δείχνουν οι κυβερνήσεις στην ανάγκη λήψης μέτρων αλλά και εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για βιώσιμη αλιεία και προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο κόλπος του Ρεθύμνου, όπως και του Ηρακλείου, που λόγω της μορφολογίας και του ήπιου κλίματος, αποτελούν τόπο αναπαραγωγής πολλών πελαγίσιων ψαριών όπως τόνοι, μαγιάτικα, ξιφίες κλπ, τα οποία κάθε χρόνο λιγοστεύουν λόγω έλλειψης τροφής και ειδικά τα μαγιάτικα λόγω αλίευσής τους το μήνα Μάιο κατ’ εξοχήν μήνα αναπαραγωγής τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ενδημικά είδη ψαριών των οποίων το μέγεθος κάθε χρόνο μικραίνει, επειδή με την υπεραλίευση δεν προλαβαίνουν να ενηλικιωθούν και γι’ αυτό οι επαγγελματίες ψαράδες, όπως καταγγέλλουν, βγάζουν ελάχιστα ψάρια, “με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν σχεδόν, ούτε τα έξοδα τους, οπότε οι Ρεθυμνιώτες τα πληρώνουν ακριβά”.

Παρουσιάζουμε πιο κάτω πρόσφατη ανακοίνωση των επαγγελματικών αλιέων κι ευαισθητοποιημένων κατοίκων του Ρεθύμνου που απαιτούν, άλλη μια φορά, μέτρα για μια βιώσιμη αλιεία.

Το σοβαρό πρόβλημα της αλιείας με καταστροφικά για το θαλάσσιο περιβάλλον εργαλεία όπως είναι οι Μηχανότρατες και τα γρι-γρι, τείνει να εξαλείψει παντελώς τη θαλάσσια ζωή σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας.

Ανάμεσα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξανόμενα προβλήματα διότι τους γίνεται συστηματική υπεραλίευση με τράτες είναι και ο Κόλπος της Ρεθύμνης, μια περιοχή περίπου 80 τετραγωνικών μιλίων με ιδιαίτερα φυσικά και οικολογικά χαρακτηριστικά.

1. Δεδομένα που ισχύουν για τη βόρεια παραλία του Νομού

Η παραλία του Ρεθύμνου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους αναπαραγωγής στην Ευρώπη, περιλαμβάνοντας τύπους οικότοπων και είδη χλωρίδας και πανίδας όπως:

– Λιβάδια ποσειδώνιας (Posidonia ocenaria)
– Συστήματα αμμολόφων με αμμόφιλη βλάστηση
– Εκβολές επτά ποταμών
– Περιοχές με ασβεστολιθικά ροδοφύκη (Coralligene)
– Είδη πανίδας όπως η θαλάσσια χελώνα careta-careta, που χρησιμοποιεί τις παραλίες αυτές για την αναπαραγωγή της που είναι ταυτόχρονα και περιοχές για την αναπαραγωγή ψαριών.

Όλη η βόρεια περιοχή του Νομού, μαζί με άλλους αλλά και για τους ανωτέρω λόγους έχει χαρακτηριστεί βιότοπος και περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος έχει δε ενταχθεί στο δίκτυο Natura με τους κωδικούς:

GR 4330001: Φαράγγι Πετρέ – παραλία Ζουρίδας
GR 4330004: Πρασιανό Φαράγγι – Πατσός – Σφακορύακο – Παραλία Ρεθύμνου και εκβολή Γεροποτάμου.

2. Αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα

Παρόλα τα ανωτέρω, μόνο στην περιοχή Σκαλέτα – Πηγιανός Κάμπος και σε μια πολύ μικρή έκταση, έχει απαγορευτεί η αλιεία με συρόμενα εργαλεία σύμφωνα με την με αριθμό 167378/07 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λόγω του χαρακτηρισμού της, ως περιοχή με υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας.

Σε όλη την υπόλοιπη έκταση επιτρέπεται στις Τράτες να «αλωνίζουν» σε απόσταση μόλις ενάμισι μίλι και στα γρί γρί στα 300 μέτρα από την ακτή.

3. Απαιτούμενα συμπληρωματικά μέτρα

Για τους λόγους που αναφέραμε, από τις 14-6-2007 έχει ζητηθεί με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαγορευτεί η αλιεία με μηχανότρατες και γρι γρί σε απόσταση μικρότερη των 3 ναυτικών μιλίων, ανεξάρτητα βάθους, στα όρια του Νομού.

Επίσης εκκρεμεί σχετικό ομόφωνο αίτημα-πρόταση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνου, (αριθμός Απόφασης 15/83/2007) για την δημιουργία θαλάσσιου Πάρκου βόρεια του Ν. Ρεθύμνου, ώστε να κατοχυρωθεί και νομικά η προστασία του θαλασσίου οικοσυστήματος.

4. Ανάγκη για σταμάτημα των Τρατών και γρι γρι

Υπάρχει σαφής ανάγκη να εξαιρεθεί η περιοχή της βόρειας ακτογραμμής του Ν. Ρεθύμνου, από την υπάρχουσα νομοθεσία για το ενάμισι μίλι που αφορά τις τράτες και τα 300 μέτρα που αφορά τα γρι γρι, ώστε να απομακρυνθούν τα συρόμενα και τα κυκλωτικά εργαλεία σε απόσταση πέραν των 3 ναυτικών μιλίων από την ακτή, ικανοποιώντας το ομόφωνο αίτημα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνου και όλων των παράκτιων κατοίκων και αλιέων.

Σημειώνουμε επίσης την σφαγή που κάνουν κάθε χρόνο, κάθε άνοιξη, τα γρι γρι με τις ανορθόδοξες και εν πολλοίς παράνομες μεθόδους που ακολουθούν για τη σύλληψη κοπαδιών Μαγιάτικων (Seriola Dumerili), που βγαίνουν στα ρηχά για να αποθέσουν τα αυγά τους και να γεννήσουν. Η εξαφάνιση τους είναι βεβαία, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να απαγορεύουν την αλιεία τους με τις μεθόδους αυτές, καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου που γεννούν, ήτοι από Απρίλιο μέχρι και Ιούνιο κάθε έτους.

Μόνο έτσι θα συμβάλλουμε όλοι στη διατήρηση, αν όχι την σωτηρία, ενός από τους σημαντικότερους βιοτόπους αναπαραγωγής στην Ευρώπη

Ζητούμε τέλος, από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, να ενεργοποιηθούν και αυτές και να επιδείξουν την απαιτούμενη οικολογική συνείδηση και το ενδιαφέρον τους για το Νομό και τις θάλασσες μας.

Ρέθυμνο

Οι Σύλλογοι αλιέων και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Ρεθύμνης

Posted on 13/06/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top