Για το νομοσχέδιο που απαγορεύει το κίνημα “χωρίς μεσάζοντες” και σπρώχνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους των λαΐκών αγορών

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ

«Σύμφωνα με το άρθρο 32, § 2 του νομοσχεδίου των λαϊκών αγορών θα απαγορεύεται το υπαίθριο εμπόριο σε δήμους άνω των 3.000 κατοίκων. Σε αυτό το άρθρο εντάσσονται και οι αγορές απευθείας διάθεσης τροφής «Χωρίς Μεσάζοντες». Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια άνευ προηγουμένου καταστολή του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα πολυεθνικών εμπορικών αλυσίδων και αδιαφορώντας για την επισιτιστική κρίση.

Αντί η κυβέρνηση να συνδράμει τα εκατοντάδες αυτοοργανωμένα εγχειρήματα  που προσφέρουν στους οικονομικά αδύναμους πολίτες φθηνή και ποιοτική τροφή, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιβάλλει ένα ασφυκτικό πλαίσιο κριτηρίων για απόκτηση άδειας που αποκλείει από το επάγγελμα χιλιάδες εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές και απομονώνει τον παραγωγό από τον καταναλωτή.

Η κοινωνική οικονομία, ο τρίτος πυλώνας ανάμεσα στην δημόσια και ιδιωτική, αποτελεί πλέον το 11% περίπου της ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας. Πρόκειται για μια εφεύρεση των κοινωνιών για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Με αυτό τον τρόπο ζουν εκατομμύρια νέοι και φτωχοί στην Ευρώπη.  Ακόμα και οι πιο συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υιοθετούν τις αγορές των αγροτών και την κοινωνική οικονομία ως εναλλακτική λύση για την επιβίωση των εκατομμυρίων ανέργων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Στην Ελλάδα της κρίσης και της εξαθλίωσης, όπου οι πολίτες συνωστίζονται και ποδοπατούνται για μια σακούλα δωρεάν τροφίμα, η κυβέρνηση επαναφέρει τους μεσάζοντες! Θα τους αφήσουμε για ακόμη μία φορά να ορίζουν τις ζωές μας και να δημιουργούν αδιέξοδα εκεί που εμείς βρίσκουμε λύσεις;

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικής διαβούλευσης στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πρωτοβουλίες πολιτών «Χωρίς Μεσάζοντες».

Posted on 06/05/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top