«Εξορύξεις στην Ελληνική Τάφρο: πάμε κι όπου βγει;»
Εκδήλωση στο Ηράκλειο,
Παρασκευή 7 Απριλίου ώρα 7μμ
Εκδήλωση στο πλαίσιο της καμπάνιας για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου θα γίνει την Παρασκευή 7 Απριλίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Δήμου Ηρακλείου «Μανώλης Καρέλης» στην οδό Ανδρόγεω. Για το ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων και την σημασία της Ελληνικής Τάφρου θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ACCOBAMS Simone Panigada, η Επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF Θεοδότα Νάντσου, ο νομικός Γιάννης Παπαδημητρίου και ο Βιολόγος, Ωκεανογράφος, ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ Νίκος Λαμπαδαρίου. Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρή μουσική συναυλία με τον Γιώργη Μανωλάκη και τον Γιάννη Κασσωτάκη.
Την εκδήλωση διοργανώνει η Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου μαζί με την Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων και το Save the Greek Seas. Στον προθάλαμο της αίθουσας θα λειτουργεί έκθεση αφίσας και φωτογραφίας από το αντιεξορυκτικό κίνημα όλης της χώρας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
19:00 Καλωσόρισμα
19:10 Εισαγωγική ομιλία από την Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και το Save the Greek Seas.
19:30 Simone Panigada, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ACCOBAMS:
Βίντεο με υποτιτλισμένη συνέντευξη για την Ελληνική Τάφρο
19:40 Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF:
«Ελληνική Τάφρος, εξορύξεις υδρογονανθράκων και κλιματική αλλαγή»
20:00 Γιάννης Παπαδημητρίου, νομικός:
«Το Εμιράτο της Ηπείρου και η Μεγάλη Ελλάδα των θαλασσών»
20:20 Νικόλας Λαμπαδάριου, Βιολόγος, Ωκεανογράφος, ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ:
«Κάτω από την επιφάνεια: ο θαυμαστός και άγνωστος κόσμος της βαθιάς θάλασσας»
20:40 Ερωτήσεις προς τους ομιλητές και απαντήσεις
21:00 Μικρή μουσική συναυλία με τον Γιώργη Μανωλάκη και τον Γιάννη Κασσωτάκη
Η Ελληνική Τάφρος είναι ο τεράστιος υποθαλάσσιος σχηματισμός στα ανοιχτά των ακτών μας από το Ιόνιο, τα νότια της Κρήτης μέχρι και τη Ρόδο, με χαράδρες που ξεπερνούν τα 5 χλμ. σε βάθος. Είναι οικότοπος παγκόσμιας οικολογικής αξίας, ο πιο σημαντικός βιότοπος της Μεσογείου για τον απειλούμενο πληθυσμό των φυσητήρων, τους ευάλωτους ζιφιούς, για πολλά είδη δελφινιών, πτεροφάλαινες, θαλάσσιες χελώνες, μεσογειακές φώκιες και άλλα απειλούμενα και προστατευόμενα είδη. Έχει αναγνωριστεί από την «Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης» (IUCN) ως Σημαντική Περιοχή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά (ΙΜΜΑ). Παράλληλα, η «Διεθνής Συμφωνία για τη Διατήρηση των Κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Παρακείμενης Ζώνης του Ατλαντικού» (ACCOBAMS), που πρόσφατα κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, προβλέπει την ανακήρυξη της Ελληνικής Τάφρου ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή. Ωστόσο το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει την Ελληνική Τάφρο για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και επιτρέπει την ανεξέλεγκτη διέλευση των πλοίων και τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την θαλάσσια ζωή.
Εκτός από το γεγονός ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων σημαίνει την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, περισσότερους εξοπλισμούς που γονατίζουν την οικονομία και καταστροφή της οικονομίας του τουρισμού και της αλιείας, αποτελεί επίσης ευθεία απειλή για κινδυνεύοντα και ευάλωτα είδη στις περιοχές της διεθνώς αναγνωρισμένης Ελληνικής Τάφρου. Η καμπάνια Ελληνική Τάφρος SOS που ξεκίνησαν 17 συλλογικότητες από την Ήπειρο ως την Κρήτη και έχουν υπογράψει ακόμα πάνω από 80 πρωτοβουλίες, οργανώσεις, φορείς και συλλογικότητες για το περιβάλλον, έχει ως αίτημα να εφαρμοστούν οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα και να ακυρωθούν τα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ελληνικής Τάφρου.
#hellenictrenchsos
#ΗΚρήτηΛέειΟΧΙστιςΕξορύξεις
Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου
Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων | Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία | Βιο7νησα | Βρυσούλες | Citizens’ Information Network Εξορύξεις Stop! – Πρέβεζα | Εθελοντική Ομάδα Παξών | Fossil Free Corfu | Gastivists | My Dolphin Club | NodrillZante – Ζακυνθινή Πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο Ελεύθερο Υδρογονανθράκων | Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου | Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων | Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας | Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων | Πρωτοβουλία πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων | Save Greek Seas | Sea Shepherd Greece | SOS Κυπαρισσιακός – Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων.
Επικοινωνία: hellenictrenchsos@gmail.com