Περιοδεία των Πράσινων στα ορυχεία και στα καμένα της Εύβοιας
Η πολυαναμενόμενη ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας δεν φαίνεται να έχει ορατά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των κατοίκων ενώ η ληστρική εξορυκτική εκμετάλλευση της ΛΑΡΚΟ έχει υποβαθμίσει σημαντικά το περιβάλλον και τα υπόγεια νερά, είναι δυο από τις βασικές διαπιστώσεις των ΠΡΑΣΙΝΩΝ από την περιοδεία τους στην Εύβοια.
Οι συν-εκπρόσωποι του νέου κόμματος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Βασιλική Γραμματικογιάννη και Μιχάλης Τρεμόπουλος, διαπίστωσαν ότι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και του πολύτιμου για τη ζωή μας φυσικού πόρου, του νερού, δεν έχουν καμία αξία για τους υποστηρικτές του αδιέξοδου μοντέλου ανάπτυξης. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ανησυχούν για τις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ. Θέτουν, όμως, επί τάπητος το ζήτημα της αποκατάστασης του περιβάλλοντος από την πολύχρονη εξορυκτική δραστηριότητα, που έχει υποβαθμίσει γη, νερά και θάλασσα.
Οι δύο συν-εκπρόσωποι επισκέφτηκαν το ανενεργό μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ στο Ίσωμα, με τη συνοδεία ενεργών πολιτών στα ζητήματα περιβάλλοντος, όπου διαπίστωσαν ότι η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε τα εύκολα επιφανειακά μεταλλεύματα καταπατώντας κάθε έννοια Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Λόφοι από τα απόβλητα της εξορυκτικής διαδικασίας έχουν κλείσει ρέματα και η εταιρεία εγκατέλειψε το κύτταρο χωρίς αποκατάσταση, με αποτέλεσμα το όρυγμα να συναντήσει τον υδροφόρο ορίζοντα και να σχηματίσει μεγάλη λίμνη βάθους 100 μέτρων, με τον πυθμένα να φέρει βαρέα μέταλλα.
Μάλιστα, σε άλλο κύτταρο εξορύξεων, στο Γλα τη Τριάδας, διαπίστωσαν ότι στη λίμνη βάθους 30 μέτρων, που δημιουργήθηκε επίσης από το όρυγμα της εξορυκτικής διαδικασίας, υπήρχαν 5 σωλήνες άντλησης νερού που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες άρδευσης καλλιεργειών. Η αποκάλυψη του γεγονότος στα τοπικά ΜΜΕ ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά καλλιεργητών της περιοχής, που συγκάλεσαν συνέλευση ώστε να ενημερωθούν οι αγρότες για την επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία αλλά και να εντοπιστούν οι παραβάτες.
Ήδη, όμως, έχει ανατραπεί η υδρολογική ισορροπία σε μεγάλη έκταση και έχουν μολυνθεί τα υπόγεια νερά από βαρέα μέταλλά και εξασθενές χρώμιο, ουσίες τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό και επείγει η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και η προστασία της υγείας παραγωγών και καταναλωτών.
Στη συνέχεια οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ κατευθύνθηκαν στη Βόρεια Εύβοια και επισκέφτηκαν τις καμένες περιοχές. Στη Λίμνη Ευβοίας ενημερώθηκαν από τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργο Φλώκα για την τοπική πρόσληψη του Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Οι κάτοικοι εκφράζουν δυσπιστία για το Σχέδιο αυτό, που έγινε με υποβαθμισμένη τη συμμετοχή των ανθρώπων που ζουν από το δάσος ή επλήγησαν από τις πυρκαγιές, δεν βελτιώνει την καθημερινότητα τους και ανησυχούν για την αλλαγή χρήσεων γης που προβλέπει το σχέδιο.
Για το θέμα των αποζημιώσεων τους δύο συν-εκπρόσωπους ενημέρωσε ο Δήμαρχος Λίμνης- Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης: “Κάηκαν 900 κτίρια. Τα 600 καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ τα 300 μερικώς. Με αυτά τα 300 υπάρχει πρόβλημα στις αποζημιώσεις με τα 144 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που αποζημιώνει το κράτος. Για παράδειγμα ένα σπίτι που χρειάζεται 80-90.000 ευρώ για να αποκατασταθεί δίνουν μόνο 14.000 ευρώ”, δήλωσε ο κ. Τσαπουρνιώτης ενώ για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης είπε: “Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη. Δεν έχει καν ψηφιστεί”.
“Η Κυβέρνηση δεν θέλει το δάσος. Τα δασαρχεία για όλη την Ελλάδα ζητούν 17 εκατομμύρια ευρώ για τη δασοπροστασία και τους δίνουν μόνο 1,6, που δεν φτάνει για τίποτα. Το δασαρχείο Λίμνης πήρε μόνο 14.000 ευρώ για όλη αυτή την τεράστια έκταση”, θα πει στους δύο συν-εκπροσώπους ο Πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών- Δασεργατών Ευβοίας, Βαγγέλης Γεωργαντζής. Ο ίδιος έθιξε και το θέμα τεράστιων χρηματικών εγγυήσεων που ζητά το κράτος, ώστε να μπορέσουν οι δασεργάτες να μπουν και να δουλέψουν στο δάσος. Είπε ότι και το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για τους ρητινοκαλλιεργητές συνεχώς καθυστερεί, ενώ επισήμανε ότι ο κίνδυνος καταστροφικών πλημυρών σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων είναι πιθανός.
Οι Πράσινοι είχαν επισκεφτεί την Βόρεια Εύβοια τον Σεπτέμβριο του 2021, είχαν μιλήσει με κατοίκους και φορείς και είχαν επεξεργαστεί 40 συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες παρουσίασαν στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.