ΠΡΑΣΙΝΟΙ: η ανεξαρτησία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι αδιαπραγμάτευτη

Κατηγορηματικά αντίθετο δηλώνει το νέο κόμμα των Πράσινων στον αφοπλισμό των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με αφαίρεση των αρμοδιοτήτων τους να επιβάλλουν πρόστιμα για τις παρανομίες που διαπιστώνουν: είναι σαν να αφαιρούσαμε από την Τροχαία την δυνατότητα επιβολής προστίμων για τροχαίες παραβάσεις. Επιπλέον θέμα αποτελεί ο περιορισμός της υπηρεσιακής τους ανεξαρτησίας τους, καθώς οι εντολές για τους ελέγχους θα δίνονται πλέον από τον υπουργό ή τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούν από τους βουλευτές να απορρίψουν τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Οι Πράσινοι διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση έχει αφομοιώσει τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων, να μιλάει δηλαδή πολύ για προστασία του περιβάλλοντος και την ίδια στιγμή να εργάζεται για να αποδομήσει ό,τι έχει επιτευχθεί σε επίπεδο περιβαλλοντικών πολιτικών τις τελευταίες δεκαετίες υπό την πίεση των πολιτών και των ευρωπαϊκών πολιτικών. Για πόσο όμως καιρό, και πόσους, μπορεί να ξεγελάει με αυτόν τον τρόπο;

Αναλυτικά:

Ρόλος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι ο εντοπισμός και η πάταξη φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης στα θέματα περιβάλλοντος και δημόσιου συμφέροντος. Σκοπός τους είναι η διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα, με βάση ένα ανοικτό και διαφανές σύστημα διακυβέρνησης. Η προστασία του περιβάλλοντος “είναι βέβαια υπόθεση όλων”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι έτοιμοι να το προστατέψουν. Γι’ αυτό απαιτείται έλεγχος τήρησης, εκ μέρους έργων και δραστηριοτήτων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των περιβαλλοντικών όρων που τους έχουν τεθεί. Αυτό καλούνται να κάνουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος – και χρειάζεται να αποκτήσουν περισσότερη αυτονομία από τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα, για να κάνουν σωστά την δουλειά τους με βάση την εντολή που έχουν.

Αντί λοιπόν να απεξαρτηθούν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του υπουργού και του Γενικού Γραμματέα και να μπορούν να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον με ανεξάρτητη λειτουργία, χωρίς κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις – αποδυναμώνονται και τους αφαιρείται η δυνατότητα πλήρους εφαρμογής της προληπτικής αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και της περιβαλλοντικής ευθύνης. Οι τελευταίες συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να καλλιεργηθεί αίσθημα εμπιστοσύνης από τους πολίτες και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην υπεύθυνη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018», που κατατέθηκε στις 6 Οκτωβρίου στη Βουλή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα χωρίς να τεθούν σε διαβούλευση οι διατάξεις που αφορούν στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος (άρθρα 50 και 51), υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ο ήδη αποδυναμωμένος ελεγκτικός ρόλος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Ενώ τα άρθρα 50 και 51 θεωρητικά αφορούν στην εφαρμογή διατάξεων του νόμου 4014/2011, οι διατυπώσεις οδηγούν στο απίστευτο, “διαχωρίζοντας τη συμμόρφωση από την τιμωρία του ρυπαίνοντος”. Με πρόσχημα “την ενίσχυση της διαδικασίας συμμόρφωσης έναντι της επιβολής κυρώσεων στους παρανομούντες”, αποδομείται σε μεγάλο βαθμό το ήδη απαξιωμένο σύστημα περιβαλλοντικών ελέγχων. Χωρίς εργαλεία για περιβαλλοντική συμμόρφωση, θέλει να μας πείσει η κυβέρνηση ότι οι παρανομούντες θα συμμορφώνονται από μόνοι τους; Λογικά, είτε πρόκειται για εξυπηρέτηση πελατειακών και ιδιοτελών συμφερόντων, είτε όσοι προωθούν την ρύθμιση ζουν σε άλλη χώρα και έχουν πλήρη άγνοια της πραγματικότητας.

Αν δεν θέλουν να κατηγορηθούν για ενθάρρυνση του περιβαλλοντικού εγκλήματος, οι υπεύθυνοι των προτεινόμενων ρυθμίσεων θα πρέπει να τις αποσύρουν και να ανοίξουν ένα σοβαρό διάλογο με τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς για να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ισοτιμία, διαφάνεια και οικολογική συμβατότητα των οικονομικών επιλογών ώστε να μην υποσκάπτουν την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητά μας. Η κλιματική αλλαγή φωτίζει όλα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που έχουν συμβεί: πλέον γνωρίζουμε ότι κάθε επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά, αλλά συχνά και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Στη σημερινή εποχή δεν μετράει τι λες για το περιβάλλον αλλά τι πράττεις για αυτό. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη γιατί βήμα – βήμα αποδομεί το θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, σε μια εποχή όπου η περιβαλλοντική και κλιματική πολιτική αποτελούν το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού αφορούν πλέον την ίδια την επιβίωσή μας.

Με τις ρυθμίσεις για τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η σημερινή κυβέρνηση, όταν μιλάει για προστασία περιβάλλοντος και κλίματος, ετοιμάζεται να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Παράλληλα λοιπόν με την έκκληση προς τους βουλευτές να καταψηφίσουν τις επίμαχες διατάξεις, είναι ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση.

Για περισσότερες πληροφορίες: 6936672882.

Posted on 20/10/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top