Επιστολή ΠΡΑΣΙΝΩΝ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταψηφίσει ρύθμιση για τα “νέα” γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Προς
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ
Υφυπουργούς
κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ
κ. ΣΤΑΥΡΟ ΚΕΛΕΤΣΗ

ΘΕΜΑ: Οι Ευρωπαίοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ χτυπούν την καμπάνα του κινδύνου – η Ελλάδα να μη συμπράξει σε «παράλληλες» νομοθεσίες για νέα τύπου μεταλλαγμένα!

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί,
Θεωρήσαμε απαραίτητο και απολύτως επείγον να απευθυνθούμε ως οικολογικό κόμμα σε σας, ενόψει της συνεδρίασης του COREPER την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024, που αφορά πρόταση της Κομισιόν σχετικά με τροποποίηση των ρυθμίσεων σχετικά με τη αντιμετώπιση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως αφήνει ανοικτά παράθυρα για εισαγωγή νέας χωριστής νομοθεσίας για κατηγορίες γενετικά τροποποιημένων γεωργικών φυτών, ώστε να παρακαμφθεί η ισχύουσα αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία για το θέμα. Το «παράθυρο» είναι η εμφάνιση νέων τεχνικών γονιδιακής τροποποίησης, που παρουσιάζονται με τη βελτιωμένη ορολογία της «στοχευμένης μεταλλαξιγένεσης», με περιγραφόμενες ως «φυσικές» διαδικασίες, οι οποίες δεν είναι ανάγκη να υπόκεινται αυστηρά στις ισχύουσες διαδικασίες εκτίμησης κινδύνου, ιχνηλασιμότητας και ειδικής σήμανσης (risk assessment, traceability and labelling).

Όμως, εξάρτηση από κατόχους πατεντών σπόρων, συγκέντρωση σε ισχυρές μονάδες της παραγωγής δεν συμβαδίζουν με τα συμφέροντα της ελληνικής γεωργίας και του καταναλωτικού μας κοινού.

Αντιθέτως το μέλλον μας συμβαδίζει με την ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ, την τοπική διαφοροποίηση, την έμφαση στη φυσικότητα των προϊόντων και την ποιότητα, την υπογράμμιση της μοναδικότητας των χαρακτηριστικών της μεσογειακής παραγωγής και διατροφής.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σταθμίσει τους κινδύνους για την ανεξαρτησία των Ελλήνων και των άλλων ευρωπαίων αγροτών και την υγεία των καταναλωτών, το ισχυρό συμφέρον της ιδιαίτερα προικισμένης σε φυσική αλλά και αγροτική βιοποικιλότητα χώρας μας να μην κυριαρχηθεί η αγορά τροφίμων από πανίσχυρες πολυεθνικές με πατέντες «νέων» τάχα μεταλλαγμένων σπόρων και να ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ τις προτεινόμενες μεταβολές στη νομοθεσία περί γενετικά τροποποιημένων, ή τουλάχιστον να απέχει από τη διαδικασία στις 2 Φεβρουαρίου!

Είναι αυτό που οι αγρότες μας περιμένουν από σας, για να έχουν ανεξάρτητο μέλλον και οι καταναλωτές μας για να έχουν ποιότητα και όχι τη «φτηνή ισοπέδωση» των γενετικά τροποποιημένων!

Αναμένουμε να πράξετε το καλύτερο για τη χώρα, τους αγρότες και καταναλωτές μας, τη μεσογειακή γεωργία!

Μετά τιμής
Οι συνεκπρόσωποι των Πράσινων
Βασιλική Γραμματικογιάννη, Μιχάλης Τρεμόπουλος
Επικοινωνία: 697 833, 0032, 697 644 8442

Η θέση των ευρωπαίων ΠΡΑΣΙΝΩΝ : https://extranet.greens-efa.eu/public/media/file/1/7851

Πράσινοι.
Θεσσαλονίκη: Πτολεμαίων 29Α, TK 54630 Θεσσαλονίκη, T-F: 231 022 2503
Αθήνα: Αθηνάς 57 & Σοφοκλέους 23, TK 10552 Αθήνα.
info@prasinoi.eu | prasinoi.eu | prasinoi.gr | facebook.com | instagram | twitter

Posted on 31/01/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top