Συνάντηση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με τον Ευρωβουλευτή κ. Νίκο Χρυσόγελο

Ερμούπολη, 13 Μαΐου 2014

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Μαΐου, συνάντηση μεταξύ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Χρυσόγελου, υποψηφίου στις Ευρωεκλογές με την πολιτική και κοινωνική κίνηση «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» και υποψήφιου περιφερειακού σύμβουλου με τον συνδυασμό «Νησιωτική Ανατροπή» στην ενότητα Σύρου. Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του κ. Ν. Χρυσόγελου, παρευρέθηκαν από πλευράς Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Ρούσσος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Λεονάρδος Ρούσσος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Βασιλικός, καθώς και στελέχη του φορέα, ενώ συμμετείχαν, ο κ. DirkKnapen εκπρόσωπος της RESCOOP(Ενεργειακού Συνεταιρισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ομοσπονδία των ομάδων και των συνεταιρισμών των πολιτών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη) και μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Σύρου «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ».

2014-05-13-epimelitirio-kykladon

Κατά το πρώτο μέρος της συνάντησης που είχε άξονα την Ενέργεια και την ανάγκη περαιτέρω διείσδυσης στις ανανεώσιμες πηγές, ο κ. Χρυσόγελος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Ταμείων (Ε.Τ.Π.Α. και Συνοχής) για την ενίσχυση συνεργειών και συνεταιρισμών, τονίζοντας ότι αυτές οιμορφές συνεργασίας είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν, προκειμένου να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος που είναι η ευρεία εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών και η μέσω αυτών δημιουργία παράλληλων οφελών που θα «επιστρέψουν» ως παροχές στις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά με την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την «Ενεργειακή Αυτονομία των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών» ο κ. Χρυσόγελος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες και σχέδια, θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού των Περιφερειών, ώστε να αντλούνται πόροι από τους αντίστοιχους άξονες προτεραιότητας, δεδομένου ότι το 20% των πόρων του Ε.Τ.Π.Α. και του Ταμείου Συνοχής αφορούν στην εξοικονόμηση Ενέργειας και στην παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τα υπαρκτά προβλήματα του νομικού και θεσμικού πλαισίου αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές που θα μεταβάλλουν το ενεργειακό περιβάλλον.

Όσον αφορά το ρόλο και την ιδιαιτερότητα του ευαίσθητου νησιωτικού χώρου, επεσήμανε ότι θα έπρεπε να αποτελεί τόπο πειραματισμού με εφαρμογές μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος με «πράσινα» δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που θα παράγουν ενέργεια με μηδενικούς ρύπους, συνδέοντας έτσι τον τομέα αυτό ανάπτυξης με τον Τουρισμό και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, εντασσόμενου σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θαπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον αγροδιατροφικό τομέα σε όλα τα στάδιά του, ξεκινώντας από το σπόρο των παραγόμενων αγαθών, φθάνοντας έως και την κατανάλωση του τελικού προϊόντος.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Χρυσόγελος τόνισε ότι η τουριστική και η πραγματική ανάπτυξη είναι υπόθεση όλων και απαιτεί τη συνεργασία των τοπικών φορέων αλλά και την έγκαιρη χάραξη του τοπικού σχεδιασμού, όμως, παράμετροι όπως ή έλλειψη πρόθεσης για συνεργασία, η εσωστρέφεια και η καχυποψία, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, που δεν είναι άλλο από την εφαρμογή ενός υγιούς μοντέλου ανάπτυξης και την ευημερία των κοινωνιών.

Η κα Ελένη Χερχελετζάκη, εκπρόσωπος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Σύρου «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ», παρουσίασε το προφίλ και τους σκοπούς της επιχείρησης, στην οποία εντάσσεται η δημιουργία Βοτανικού Κήπου στην περιοχή Χρούσσα της Σύρου. Όπως ανέφερε η κα Χερχελετζάκη, η επιχείρηση έχει οικολογικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό, με σκοπό – μεταξύ άλλων – να συμβάλλει στην προβολή της Σύρου ως προορισμού και σημείου του Παγκοσμίου Δικτύου Βοτανικών Κήπων.

Ο κ. DirkKnapen, παρουσίασε στη συνέχεια τηRESCOOP 20-20-20, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ομοσπονδία των ομάδων και τους συνεταιρισμούς των πολιτών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, με την υποστήριξη του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη». Δώδεκα οργανώσεις σε επτά χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αυξήσουν τον αριθμό των επιτυχημένων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που υλοποιούνται με πρωτοβουλία των πολιτών, σε όλη την Ευρώπη. Στόχος της REScoop 20-20-20 είναι η προώθηση του μοντέλου των συνεταιρισμών με την τοπική συμμετοχή των πολιτών, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Όπως τόνισε ο κ. Knapen, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία των πολιτών της, τις οποίες η REScoop μπορεί να υποστηρίξει. Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου, κατά τη διάρκεια των δυόμισι ετών (2012-2014) θα ολοκληρωθεί η απογραφή των υφιστάμενων REScoops στην Ευρώπη, ώστε να αποκτηθεί και να διαχυθεί η υφιστάμενη μέχρι σήμερα γνώση, σε όλες τις υφιστάμενες και τις νέες REScoops. Επίσης, θα προωθηθεί η προσέγγιση REScoop στους φορείς χάραξης πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος αναφέρθηκε στο σχέδιο του φορέα για την «Ενεργειακή Αυτονομία των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών» και στη μέχρι σήμερα συνεργασία με τον κ. Χρυσόγελο ο οποίος έχει αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο του Επιμελητηρίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην εξέλιξη των σχετικών με το σχέδιο ενεργειών καθώς και στη ουσιαστική συμβολή του για τη δημιουργία συνεταιρισμού στη Σίφνο με στόχευση στην παραγωγή Ενέργειας από ΑΠΕ.

Σχετικά με τη Σύρο, επεσήμανε ότι θα ήταν ιδιαίτερα αποδοτικές οι συνέργειες μεταξύ συνεταιρισμών και φορέων όπως το Επιμελητήριο, για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού, μέσα από ένα μοντέλο, διαφορετικό από αυτό που έχει ακολουθήσει και εφαρμόσει μέχρι σήμερα η τοπική κοινωνία.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρούσσος, το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει ζητήσει από τους συνδυασμούς που επισκέφθηκαν το φορέα, τη δέσμευσή τους ότι θα συμπεριλάβουν στο στρατηγικό σχεδιασμό τους ένα συνολικό αναπτυξιακό πλάνο για τη Σύρο και θα εντάξουν σε αυτό όλους τους άξονες προτεραιότητας που επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού. Μέρος αυτού του σχεδιασμού, θα πρέπει να αποτελέσει και η αξιοποίηση της περιοχής του λατομείου Καραβέλα, κάτι που ενώ έχει συζητηθεί στο παρελθόν, για πρώτη φορά ανακοινώθηκε από το Επιμελητήριο Κυκλάδων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στους συνδυασμούς που επισκέφθηκαν το φορέα. Το σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει την ανάπλαση του χώρου του λατομείου, τη δημιουργία πολυχώρου με εκπαιδευτικό κέντρο, ανοικτό θέατρο και συνεδριακό χώρο, αυτόνομου ενεργειακά, με ευρεία χρήση «πράσινης τεχνολογίας» και ΑΠΕ, ώστε να είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον. Το σχέδιο αυτό στο οποίο ο κ. Χρυσόγελος έχει σταθεί αρωγός, απαιτεί όπως τόνισε ο κ. Ρούσσος σαφείς και ξεκάθαρες αποφάσεις από πλευράς Δήμου, ώστε το Επιμελητήριο να εξουσιοδοτηθεί και να αναλάβει στη συνέχεια την προσπάθεια για ωρίμανση των απαραίτητων μελετών και τη διαδικασία εύρεσης κεφαλαίων.

Σχετικά με την εικόνα της Σύρου ως τουριστικού προορισμού, ο κ. Ρούσσος επεσήμανε ότι είναι άμεση η ανάγκη για κινητοποίηση όλων των τοπικών φορέων προκειμένου το νησί να μπει σε μια τροχιά δυναμικής διεκδίκησης του μεριδίου που του αντιστοιχεί στην τουριστική αγορά και να επωφεληθεί της αναμενόμενης αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Αφού γίνει αυτόκαι εφόσον υπάρξει συνολική συναίνεση και αποδοχή αυτού του στόχου, το Επιμελητήριο θα είναι σε θέση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια με κάθε δυνατό τρόπο και διαθέσιμο μέσο, όπως με εκπαίδευση των απασχολούμενων στον τουριστικό κλάδο, με δράσεις προβολής με ψηφιακά και έντυπα μέσα, αλλά και την ενεργοποίηση του φορέα στην κατεύθυνση να αποτελέσει η Σύρος προορισμό τουρισμού κρουαζιέρας, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Posted on 13/05/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top