Να ακυρωθεί ο αντι-περιβαλλοντικός νόμος

Δεν υπολόγισε η Κυβέρνηση στο νόμο 4685/2020 για τον «Εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» που ψήφισε, την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και τη βούλησή τους να ορίζουν εκείνες τους τοπικούς τους πόρους και να προστατεύουν το περιβάλλον τους.

Ο τρομερός οίστρος που επέδειξε, να προχωράνε στα γρήγορα επενδύσεις όποιες επιπτώσεις και αν έχουν στο περιβάλλον και χωρίς να διασφαλίζεται ο διάλογος και η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, καθώς και να αναθέτει σε ιδιώτες να ελέγχουν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κάνουν οι ίδιοι, φέρνει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα. Οι πολίτες αναγκάζονται να καταφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας που μετατρέπεται σε μοναδικό πεδίο διαβούλευσης.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Χατζηδάκης υποτίμησαν τα αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών. Εξεγέρσεις για αιολικά πάρκα σε ευαίσθητες περιοχές, για την καύση απορριμμάτων, για τις εξορύξεις, προσφυγή για την ΤΙΤΑΝ από το Δήμο Παύλου Μελά, προσφυγή για την παράνομη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, προσφυγή για το Γραμματικό, προσφυγή και για τα έργα εκβάθυνσης και την απόρριψη ιζημάτων από το λιμάνι στον Σαρωνικό (Cosco- ΟΛΠ).

Ματαιοπονεί η κυβέρνηση αν νομίζει ότι με νόμους κατά παραγγελία θα παρακάμψει τις περιβαλλοντικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Η λύση δεν βρίσκεται ούτε στους αιφνιδιασμούς, ούτε στον περιορισμό της διαβούλευσης αλλά στην επέκταση και ουσιαστικοποίησή της. Κακή η στιγμή και για το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που άφησε αμαχητί να περάσουν διατάξεις που ακυρώνουν την αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις τοπικές υποθέσεις.

Παντού και πάντα η κυβέρνηση θα βρίσκει μπροστά της ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες και κινήματα, που θα έχουν γνώμη και φωνή για τον τόπο τους και δεν θα ανέχονται να θυσιάζεται το περιβάλλον για την άνευ ουσίας και προοπτικής ανάπτυξη που υποθηκεύει το μέλλον τους.

Ζητάμε ακόμα μια φορά να ακυρώσει η Κυβέρνηση τον αντισυνταγματικό, αντιπεριβαλλοντικό νόμο με τον οποίο επιχειρεί βεβιασμένα να στήσει ένα συγκεντρωτικό σύστημα παραδιοίκησης που αδρανοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία και υπονομεύει το Περιβάλλον.

Θεματική Ομάδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Πράσινων

Posted on 18/06/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top