Ανοιχτή Επιστολή Δημοτικής Παράταξης ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ.: Η απειλή της ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ επανέρχεται

Η απειλή της ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ επανέρχεται

Παρέμβαση ΟΛΩΝ των Φορέων και Πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας ΤΩΡΑ!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς:

κ.κ. Βουλευτές Ν. Αιτωλοακαρνανίας 

κ. Περιφερειάρχη και μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

κ.κ. Δημάρχους και μέλη Δημοτικών Συμβουλίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας

κ. Πρόεδρο και μέλη ΔΣ ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας

Φορείς και Συλλόγους Αιτωλοακαρνανίας

Περιβαλλοντικές Οργανώσεις 

Την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου, η 2η μετά από εκείνη της Πάτρας διαβούλευση επί των «προσχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών – ΣΔΛΑΠ», που εκπόνησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τα οποία σύμφωνα με την Ε.Ε. πρέπει να αναθεωρούνται ανά εξαετία.

Τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης καταρτίστηκαν το 2014 και περιελάμβαναν τη μερική εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία. Δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδίκασής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου προσεβλήθησαν, διότι μεσολάβησε η 1η Αναθεώρηση το 2017, η οποία δεν περιελάμβανε μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τον Πηνειό.

Όμως η πρόβλεψη του 2014 επανέρχεται εμμονικά σήμερα στο νέο προσχέδιο, με μια παντελώς αυθαίρετη και άκρως επικίνδυνη εκτίμηση για το συνολικό οικοσύστημα: «Ο Αχελώος στο κατάντη του τμήμα είναι ένα απολύτως ρυθμισμένο σύστημα που δεν μπορεί να επηρεασθεί από την απόληψη 250 εκ. κυβικών χειμερινών απορροών του άνω ρου αυτού… Ανασχεδιασμός ταμιευτήρα Συκιάς σε επίπεδο προμελέτης για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και αδειοδότηση αυτού». (σελ. 338)

(http://wfdver.ypeka.gr/wpcontent/uploads/2023/05/EL04_2REV_P4.9_Prosxedia_LAP.pdf)

Αν τα χρόνια που προηγήθησαν, όλοι οι πολίτες και οι φορείς του Νομού χαρακτηρίζαμε τα φαραωνικού τύπου έργα της Εκτροπής του Αχελώου ως «Εκτροπή της Λογικής», τώρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και εν μέσω κλιματικής κρίσης, δικαιούμαστε να μιλάμε για τραγική απουσία λογικής, αφού:

(Α) Η ίδια η ομάδα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων (εταιρεία HVA International), που προσέλαβε η κυβέρνηση μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία για την κατάρτιση του masterplan αρδευτικών – αντιπλημμυρικών έργων, προτείνει:

«Ανοίξτε τα ποτάμια. Ξεχάστε τα φράγματα… Τα μεγάλα φράγματα είναι ακριβά, απαιτούν ειδικές συνθήκες και συχνά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς (λ.χ. παραγωγή ενέργειας, άρδευση) που κατά πάσα πιθανότητα έρχονται σε σύγκρουση με τη διαχείριση πλημμυρών». Στη συνέχεια του πορίσματος τονίζουν πως «Η επιλογή των καλλιεργειών είναι ένα ζήτημα που πρέπει να τεθεί… υπάρχουν υδροβόρες καλλιέργειες στη Θεσσαλία που καλλιεργούνται εκτεταμένα και είναι μη βιώσιμες σε περιοχές με υδατικό έλλειμμα…».

Η εταιρεία με τη συνεργασία του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), θα υλοποιήσει την επόμενη τριετία σε 4 χώρες το έργο «Απομάκρυνση φραγμών από ποταμούς: σχέδιο εφαρμογής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», με χρηματοδότηση από το European Open Rivers Programme.

(Β) Η Ε.Ε. – η οποία ουδέποτε χρηματοδότησε τα σχέδια εκτροπής του Αχελώου – υιοθετεί μια εντελώς διαφορετική στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα. Με ορίζοντα το 2030 και τον ευρωπαϊκό νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης, θέτει ως στόχο την απελευθέρωση 25.000 χλμ ποταμών στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη δεκαετία, μέσω της απομάκρυνσης φραγμών από τους ποταμούς, αφού διαπίστωσε πως «στα 1,2 εκατ. χλμ ευρωπαϊκών ποταμών υπάρχουν πάνω από 1 εκατ. εμπόδια, δηλαδή σε κάθε 1 – 2 χλμ ένα τεχνητό εμπόδιο, φράγμα, εκτροπή…».

Επομένως σήμερα, περισσότερο δε από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, η αναφερόμενη ως μερική εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία στα ΣΔΛΑΠ είναι καταστροφική για την Αιτωλοακαρνανία, τη Θεσσαλία και όλη τη χώρα.

Για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, του ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ του ποταμού και της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, καθώς και της ΖΩΗΣ ΜΑΣ, αποτελεί ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ να ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ ΤΩΡΑ!

Εκφράστε με κάθε τρόπο στη διαβούλευση (δια ζώσης, ηλεκτρονικά), τις πάγιες θέσεις και απαιτείστε να απαλειφτεί η συγκεκριμένη θέση από τα ΣΔΛΑΠ.

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την ενημέρωση της τοπικής κοινωνία, ώστε να αγωνιστεί σθεναρά ενάντια στην εκ νέου καταστροφική εκτροπή του Αχελώου.

Μεσολόγγι 15/11/2023

Εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης

ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ.

Ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος

Παναγιώτης Κατσούλης

Posted on 20/11/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top