Εκλογική Διακήρυξη

ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία

ΠΡΑΣΙΝΟΙ, γιατί μας εκφράζει περισσότερο η πολιτική ομάδα που μίλησε έγκαιρα και με λογικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Γιατί προτείνουμε βαθιές αλλαγές στο αναπτυξιακό μοντέλο, ουσιαστική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο είναι μια πολύ συνεκτική πολιτική ομάδα που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση της Ελλάδας με όρους αλληλεγγύης και δίκαιων μεταρρυθμίσεων, για να ενισχύσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Αλληλεγγύη, διότι η πολύπλευρη κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, απολυταρχικό τρόπο, πρακτικές τιμωρίας ή με επιστροφή στον εθνικό και προσωπικό απομονωτισμό. Θα αντιμετωπιστεί μέσα από μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος, την δημοκρατία και τα δικαιώματα. Με σεβασμό απέναντι σε όλους και όλες, με κοινωνική ένταξη και όχι αποκλεισμό, με κατανόηση και αποδοχή του διαφορετικού για να συνθέσουμε μια νέα ποιότητα. Κανένας άνθρωπος δεν περισσεύει, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να πετάγεται σαν σκουπίδι, κανένας δεν πρέπει να καταλήγει να τρώει από τα σκουπίδια.

Δημιουργία, διότι η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν και αυτό δεν θα γίνει με επιβολή από τα πάνω, αλλά με ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών, με κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, κοινωνική και οικολογική καινοτομία, ουσιαστική ενίσχυση της δημοκρατίας, ανάδειξη του πολιτισμού, αξιοποίηση καλών πρακτικών και συνεργασία με τα πιο δημιουργικά κομμάτια της κοινωνίας, με αλλαγές στο πολιτικό σύστημα ώστε να παράγει πολιτική κι όχι διαφθορά, πελατειακές σχέσεις ή βαρβαρότητα.

Οικολογία, διότι η οικονομική και κοινωνική κρίση συνδέεται άμεσα με τη περιβαλλοντική και κλιματική κρίση. Δεν μπορούμε στο δημοσιονομικό χρέος που έχουμε φορτώσει στα παιδιά μας, να προσθέσουμε και το περιβαλλοντικό. Οι οικολογικές λύσεις είναι και δίκαιες και οικονομικές.

 

Ποιοι και ποιες είμαστε

Στο ενωτικό μας ψηφοδέλτιο συμμετέχουν τόσο μέλη του πράσινου και οικολογικού κινήματος της χώρας με μακρόχρονη ενασχόληση με το κίνημα, όσο και ενεργοί πολίτες, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι κοινωνικών χώρων και πρωτοβουλιών που εκφράζουν μια δημιουργική Ελλάδα, που δεν μένει μόνο στα λόγια αλλά τα κάνει πράξεις. Ο καθένας και η κάθε μία, αλλά και ως ομάδα, θα εκπροσωπούμε μια εναλλακτική, ρεαλιστική και βιώσιμη στρατηγική διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση.

Το ευρωψηφοδέλτιό μας είναι μια υπέρβαση της σημερινής κατάστασης. Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις με στόχο να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βγει από την κρίση αλλά και να βελτιώσουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να ξαναβρούμε το νόημα της ζωής, να έχουμε μια αξιοπρεπή δουλειά που μας ικανοποιεί και ψυχικά, να βελτιώσουμε την ποιότητα διαβίωσης για εμάς και τα παιδιά μας.

Πρόσκληση συνεργασίας

Σε προσκαλούμε σε μια ειρηνική επανάσταση, ένα δημιουργικό κύμα ανατροπών που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα και θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το κοινό μας σπίτι, η Ελλάδα και η Ευρώπη, θέλει επισκευή. Δεν προκαλέσαμε εμείς τις ζημιές, αλλά μπορούμε να συμβάλουμε στην επισκευή του. Με πολιτικές παρεμβάσεις, με ισχυρή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στενή συνεργασία με τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις. Η λύση δεν είναι να γκρεμίσουμε το κοινό μας σπίτι ή να το αφήσουμε να πέσει να μας πλακώσει, αλλά να το φτιάξουμε με γνώμονα την κοινή λογική. Αυτή είναι η πολιτική οικολογία.

Μαζί μπορούμε

Δεν υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια αν μας ψηφίσουν οι πολίτες, αλλά δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την κοινωνία για ουσιαστικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα και δημιουργικές διεξόδους από την κρίση.

Προτείνουμε:

  • • Μια κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη οικονομία, ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης απεξαρτημένο από την βρώμικη οικονομία του άνθρακα και το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.
  • • Δημιουργία ποιοτικών, αξιοπρεπών και βιώσιμων θέσεων εργασίας, με έμφαση στην κοινωνική συνοχή, την οικολογική καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • • Δυναμική προώθηση του πολιτισμού μας και ουσιαστική βελτίωση της δημόσιας παιδείας.
  • • Ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής μέριμνας.
  • • Προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών.
  • • Εμπέδωση της αξίας της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και του ανθρώπου με τη φύση.

Ας δουλέψουμε από κοινού με τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για λύσεις εδώ και τώρα στα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της αυξανόμενης φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της ενίσχυσης των διακρίσεων, της περιβαλλοντικής και κλιματικής υποβάθμισης, της οπισθοχώρησης σε θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων.

Απευθύνουμε πρόσκληση σε όσες και όσους αντιλαμβάνονται ότι απαιτείται σήμερα μια οικολογική, κοινωνική, δημοκρατική, και ευρωπαϊκή πολιτική παρέμβαση, που δεν περιμένουν κάποιον σωτήρα, αλλά παίρνουν μέρος στις ουσιαστικές αλλαγές που συντελούνται από τα κάτω. Ας γίνουμε μέρος των αλλαγών που επιδιώκουμε.

Δεν μένουμε θεατές αυτών που δεν μας αρέσουν, δεν παρακολουθούμε παθητικά όσα γίνονται και μας εξοργίζουν, δεν περιμένουμε τους άλλους να μας σώσουν. Επιλέγουμε συνειδητά να γίνουμε το δημιουργικό κύμα που θα αλλάξει τα πράγματα.

Nα αλλάξουμε την Ευρώπη, να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε και εμείς.

Back to Top