Το 30ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Φινλανδία

H Φινλανδία έχει το 2ο εξάμηνο του 2019 την προεδρεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος θα πραγματοποιηθεί – ως είθισται – στη χώρα που έχει την προεδρεία. Αυτή τη φορά, λοιπόν, το 30ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος θα λάβει χώρα στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας στο Tampere μεταξύ 8-10 Νοεμβρίου.

Οι οικοδεσπότες, οι Φινλανδοί Πράσινοι (Vihreät – De Gröna), πέτυχαν μια σειρά νικών το το 2019 σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο:

  • στις ευρωπαϊκές εκλογές αύξησαν τη δύναμή τους και έχουν δύο ευρωβουλευτές,
  • στις εθνικές εκλογές στις αρχές του 2019 πέτυχαν τα καλύτερα μέχρι σήμερα εκλογικά αποτελέσματα και κατέχουν σημαντικές υπουργικές θέσεις στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού (4 πράσινα κόμματα συμμετέχουν σήμερα σε κυβερνήσεις συνεργασίας σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα). Η κυβέρνηση αποτελείται από 19 υπουργούς, με τις γυναίκες να κατέχουν 11 από τις 19 θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.
  • η επιτυχία τους επηρεάζει την θεματολογία και τις ευρωπαϊκές πολιτικές και πρωτοβουλίες που έχει θέσει ως προτεραιότητά της η φινλανδική προεδρεία (πχ ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα, βιοποικιλότητα, το μέλλον της εργασίας κ.ά.). ενώ και στο εσωτερικό έχει αναλάβει μια σειρά από σημαντικές δεσμεύσεις σε σχέση με την προστασία του κλίματος και την μείωση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Η Φινλανδία θεωρείται σήμερα ηγέτιδα σε παγκόσμιο επίπεδο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της καταστροφής του κλίματος και της απώλειας της βιοποικιλότητας μετά την ανακοίνωση ενός εξαιρετικά φιλόδοξου στόχου ουδετερότητας για το κλίμα το 2035.

Το Συμβούλιο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι προκλήσεις είναι μεγάλες τόσο για τον πλανήτη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον της.Εκτός από την παρουσία μερικών από τις πιο σημαντικές πράσινες προσωπικότητες, στο 30ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος θα συζητηθούν τόσο τα επιτεύγματα μετά το πέρασμα του πράσινου κύματος από την Ευρώπη (ιδιαίτερα σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Δανία) όσο και το πώς θα εξαπλωθεί το πράσινο κύμα ακόμα περισσότερο (φανταζόμαστε κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι η ενίσχυση του πράσινου κύματος στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη) και η συζήτηση για το κοινό νήμα που ενώνει την πολύ ευρύτερη ευρωπαϊκή πράσινη οικογένεια.

Μερικές από τις συζητήσεις θα αφορούν και στην κοινή καμπάνια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και πώς θα προωθηθούν αλλαγές προς όφελος και του σχήματος συνολικού αλλά και των μελών σε κάθε χώρα, ενώ θα υιοθετηθεί ένα νέο σχέδιο δραστηριοτήτων και θα εκλεγούν τα νέα όργανα του ΕΠΚ. Το 2019 ήταν έτος καμπής για την μεγάλη ενίσχυση των πράσινων κομμάτων σε ορισμένες χώρες αλλά και συνολικά μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού η πράσινη ομάδα έχει 81 ευρωβουλευτές και αναδείχθηκε ως η 4η σε δύναμη πολιτική ομάδα.

Posted on 04/08/2019 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top