Δυτική Μακεδονία: Λίγο περισσότερο σεβασμό, κ. Πρωθυπουργέ

Ο πρωθυπουργός του αερίου και των εξορύξεων υδρογονανθράκων, διάλεξε τη Μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τη Δυτική Μακεδονία με το αβέβαιο μέλλον, για να κάνει πρόταση πολιτικού γάμου στους συνταξιούχους με εφάπαξ επίδομα ψήφου 200-300 ευρώ. Την ίδια ώρα η απουσία πολιτικών για αντιμετώπιση των αιτίων του πληθωρισμού, παραμένει κραυγαλέα. Το παλιό «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα», τουλάχιστον υποτιμούσε λιγότερο τη νοημοσύνη μας.

Στη συμμαχία “Πράσινο & Μωβ”, θεωρούμε ότι θα άρμοζε λίγο περισσότερος σεβασμός σε μια περιφέρεια με κεντρικό ρόλο στην απαραίτητη Ενεργειακή Μετάβαση, αλλά και σοβαρότατους λόγους να αγωνιά για το μέλλον της.

Η επίσκεψη λοιπόν του πρωθυπουργού μας θύμισε ότι:

  • Ακόμη και στις καλές εποχές του λιγνίτη, η Δυτική Μακεδονία ήταν σταθερά στην πρώτη θέση στα ποσοστά ανεργίας.
  • Η Δίκαιη Μετάβαση της ΝΔ, λέγεται «δίκαιη» μόνο επειδή τους το επιβάλλει η ΕΕ. Το κυβερνητικό σχέδιο έχει επικίνδυνα κενά και καθυστερήσεις, ενώ στηρίζει σχεδόν τα πάντα σε μια χούφτα μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που μπορεί και να μην έρθουν, ή να φύγουν ξαφνικά σε μερικά χρόνια. Κονδύλια από τους πόρους για τη Δίκαιη Μετάβαση μοιράζονται σήμερα στη Χίο και την Κρήτη, ή σε πανελλαδικά επιδόματα για χρήση ορυκτών καυσίμων.
  • Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού για «εκτεταμένη διαβούλευση», ακούγεται μάλλον ως κακόγουστο αστείο ή ως επικοινωνιακό τρυκ για τους ψηφοφόρους στην υπόλοιπη χώρα. Προφανώς εννοεί τον διάλογο της κυβέρνησης με τον εαυτό της. Τρομακτικά κενά υπάρχουν ακόμη και στην ενημέρωση επίσημων τοπικών φορέων.
  • Η πρωτοπορία της τοπικής κοινωνίας στις ενεργειακές κοινότητες, στραγγαλίζεται βίαια από την κυβερνητική επιλογή για ηλεκτρικό χώρο αποκλειστικά σε μεγάλους παραγωγούς (και σε ελάχιστη αυτοπαραγωγή).
  • Μέχρι και τις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία ορκιζόταν στη διαιώνιση του λιγνίτη, κρατώντας τον κόσμο απροετοίμαστο. Μόλις 3 μήνες μετά, εξήγγειλε και δρομολόγησε αιφνιδιαστικά ακριβώς το αντίθετο.
  • Ο πραγματικός λόγος ήταν τα τότε δυσθεώρητα ελλείμματα της ΔΕΗ. Η ίδια κυβέρνηση, άλλωστε, νομοθέτησε αμέσως μετά εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές. Σήμερα προωθεί νέες μονάδες αερίου πολλαπλάσιες από όσες χωράει ακόμη και ο δικός της σχεδιασμός, αποφεύγει να βάλει τάξη στην άναρχη χωροθέτηση των ΑΠΕ, θεωρεί εθνική επιτυχία τις τωρινές σεισμικές έρευνες της διαβόητης EXXONMOBIL στην πιο ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου για τα κητώδη, την Ελληνική Τάφρο του Ιονίου και του Λιβυκού. Πόση ευαισθησία για το κλίμα και το περιβάλλον, να χωρέσει σε όλα αυτά;
  • Η Πτολεμαϊδα-5 ήταν διακομματική εμμονή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε εποχές όπου φαινόταν ότι το τέλος της εποχής του λιγνίτη είχε ήδη ξεκινήσει. Τα 2 σχεδόν δις που κόστισε μέσα στην πιο σκληρή οικονομική κρίση, θα είχαν αλλάξει ριζικά τις προοπτικές της Δυτ. Μακεδονίας, αν είχαν επενδυθεί έγκαιρα σε μετασχηματισμό της ΔΕΗ, ενεργειακές κοινότητες και αυτοπαραγωγή.
  • Ο σχεδιασμός τους για μονάδα αερίου στην Πτολεμαΐδα 5 μετά το 2028, παραγνωρίζει τόσο ότι οι περισσότερες θέσεις θα χαθούν, όσο και ότι το αέριο επιδεινώνει επίσης την κλιματική κρίση. Όμως, η Πτολεμαϊδα-5 μπορεί να λειτουργήσει ως μονάδα αποθήκευσης 100% καθαρής ενέργειας, με το ίδιο προσωπικό και με περιορισμένες μόνο μετατροπές: η κυβέρνηση είναι τόσο προσηλωμένη στο αέριο, ώστε αρνείται να εξετάσει μέχρι και τη σχετική πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
  • Τα αδιέξοδα των πολιτικών της ΝΔ, δυστυχώς είναι και αδιέξοδα όλου σχεδόν του πολιτικού συστήματος. Εναλλακτικές προτάσεις δεν έχουν κατατεθεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αρνιόταν να κάνει οτιδήποτε για την επόμενη μέρα, τη ώρα που η απολιγνιτοποίηση προχωρούσε ήδη στα βουβά.
  • Η κλιματική κρίση δείχνει όλο και πιο άγρια τα δόντια της, και ο χρόνος στενεύει απειλητικά. Το λιγότερο που μπορούμε να απαιτήσουμε, είναι η τωρινή αναγκαστική παράταση στον λιγνίτη να αντισταθμιστεί αμέσως μετά, με ταχύτερη απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα το πολύ μέχρι το 2040.

Ο ευρύτερος Πράσινος χώρος, που αποτελεί κορμό του Πράσινο & Μωβ, ήταν ο μόνος που κατέθεσε τα τελευταία χρόνια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση, για συμμετοχική Πράσινη Μετάβαση χωρίς κανέναν/καμία πίσω: στηριγμένη στο φυσικό πλούτο της Δυτ. Μακεδονίας και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε παραγωγή και αποθήκευση 100% καθαρής ενέργειας, με κύριο ρόλο στις «θαμμένες» δυνατότητες της ίδιας της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Στο Πράσινο & Μωβ, σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικότερα με την τοπική κοινωνία για όλα αυτά, από κοντά. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τίποτα δεν μπορεί πια να αφεθεί στην καλή θέληση της κυβέρνησης και των συμφερόντων που υπηρετεί.

Σήμερα είναι ανάγκη να ακουστεί δυνατά στον πολιτικό διάλογο, ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: τόσο για την απαραίτητη και επείγουσα Ενεργειακή Μετάβαση, όσο και για την επόμενη μέρα της ίδιας της Δυτικής Μακεδονίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Για το θέμα του Δελτίου Τύπου:
Λευτέρης Ιωαννίδης, lefterisioan@gmail.com, 6940 451485
Εκπρόσωποι Τύπου:
Μάνος Αυγερινός, mavgerinos@gmail.com, +306946507104
Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου, annitatriantafyllopoulou@gmail.com, +306955616816

Posted on 15/02/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top