Κίνδυνοι για την υγεία (και) την επόμενη μέρα στο Μάτι…

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχουμε επισημάνει από πρώτη στιγμή τις ευθύνες που αναλογούν  στην κυβέρνηση, στην αυτοδιοίκηση και στις υπηρεσίες για την κάκιστη διαχείριση της πυρκαγιάς στο ΜΑΤΙ, ευθύνες και ελλείψεις που οδήγησαν σε 98 ανθρώπινα θύματα και μεγάλη καταστροφή – χωρίς να σιωπούμε για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της αυτοδιοίκησης για την κατάσταση στην περιοχή (αυθαίρετα-ανεξέλεγκτη δόμηση, απουσία προετοιμασίας και υλοποίησης σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων αφού η περιοχή ήταν υψηλού κινδύνου έτσι κι αλλιώς λόγω της συνύπαρξης κατοικιών μέσα σε δάσος, απουσία συστήματος έγκαιρης ενημέρωσης κι απομάκρυνσης του πληθυσμού, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και αγορές εξοπλισμού κα).

Δεν είναι μόνο οι ευθύνες και η σύγχυση που επικράτησαν κατά την πυρκαγιά αλλά και οι ευθύνες μην οργανωμένης παρέμβασης για το διάστημα που ακολούθησε μετά την πυρκαγιά σε σοβαρά θέματα που αφορούν τυχόν νέους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών της περιοχής.
 
Και οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ κι άλλοι φορείς έχουμε καλέσει την κυβέρνηση και τις αρχές να λάβουν μέτρα συστηματικής παρακολούθησης της κατάστασης του περιβάλλοντος συνολικά (έδαφος, νερά και ατμόσφαιρα) στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να διαπιστωθεί αν οι κάτοικοι και γενικότερα το περιβάλλον αντιμετωπίζουν και ποιους κινδύνους, καθώς και την διαμόρφωση κι υλοποίηση ενός σχεδίου για την επόμενη μέρα ώστε να μην εισπνέουν οι κάτοικοι επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες, να μην έρχονται γενικότερα σε οποιαδήποτε επαφή με επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες αλλά και να μην πνιγούν οι κάτοικοι από ενδεχόμενες πλημμύρες, που συνήθως ακολουθούν μετά από παρόμοιες πυρκαγιές.
 
Όπως επισημαίνουν και οι κάτοικοι της περιοχής – σε συναντήσεις με φορείς αλλά και με δημόσιες ανακοινώσεις τους – δεν έχουν ενημερωθεί με αξιόπιστο τρόπο αν κινδυνεύουν από την έκθεσή τους σε επικίνδυνους παράγοντες ή όχι, ενώ δεν έχουν ακόμα απομακρυνθεί μεγάλες ποσότητες αμιαντο-τσιμέντου που σαφώς αποτελεί (κυρίως μετά την καταστροφή και τεμαχισμό του) ανυπολόγιστο κίνδυνο μέσω της εισπνοής των ινών του.
 
Το θέμα αυτό που είναι σοβαρό τέθηκε από τους κατοίκους και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού υποδομών, με δεδομένο ότι σύμφωνα με τους κατοίκους «Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των αυτοψιών που έχουν κάνει οι εξειδικευμένες εταιρείες είναι απογοητευτικά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά: Στον ένα τομέα της περιοχής Μάτι (Από οδό Φυσιολατρών) έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 5000μ2 «ΕΛΛΕΝΙΤ» σε κόκκινα, κίτρινα, αλλά και σε πράσινα σπίτια. Ειδικά στην περιοχή της «Ζούγκλας» (περιοχή που συνορεύει με Κόκκινο Λιμανάκι), υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες. Από αυτά, τα 3000μ2 ήταν στο έδαφος θρυμματισμένα».
 
Όπως προκύπτει μεγάλες ποσότητες ήδη τεμαχίστηκαν, σκουπίστηκαν, ανακατεύτηκαν με άλλα υλικά ή συγκεντρώθηκαν από άγνοια μαζί σκουπίδια και μπάζα αυξάνοντας τους κινδύνους βλάβης στην υγεία για όσους συμμετείχαν σε παρόμοιες εργασίες αλλά και γενικότερα στους διαμένοντες στην περιοχή, αν και η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες όφειλαν να έχουν ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τόσο τους κατοίκους όσο και τους εργαζόμενους στην περιοχή ότι η νομοθεσία απαγορεύει κάτι τέτοιο.
 
Υπενθυμίζουμε ότι οι ίνες αμιάντου ακόμα και αν είναι μέσα σε φύλλα αμιαντοτσιμέντου που φθείρεται ή γίνεται επεξεργασία του με ηλεκτρικά μέσα αποτελούν έναν από τους παράγοντες υψηλής επικινδυνότητας για τη υγεία (καρκινογόνο, κίνδυνος αμιάντωσης κα) χωρίς να υπάρχει ασφαλές όριο. Γιαυτό η νομοθεσία είναι σαφής: για λόγους υγείας κι ασφάλειας δεν επιτρέπεται να τεμαχίζονται ή να γίνεται μηχανική επεξεργασία των φύλλων αμιαντο-τσιμέντου με τρόπο που έχει ως αποτέλεσμα να ελευθερώνονται ίνες στην ατμόσφαιρα.
 
Υπενθυμίζουμε με τις ανακοινώσεις μας τις απλές διαπιστώσεις που μπορεί να κάνει ένας κριτικά σκεπτόμενος πολίτης ακόμα κι αν δεν έχει ειδικές επιστημονικές γνώσεις: στην περιοχή δεν κάηκαν μόνο δάση (έτσι κι αλλιώς μεγάλες πυρκαγιές σαν αυτή παράγουν μεγάλες ποσότητες αέριων ρύπων όπως διεθνείς οργανισμοί ενημερώνουν, όπως πχ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) αλλά καταστράφηκαν χιλιάδες κατοικίες κι αυτοκίνητα που εν δυνάμει έχουν επικίνδυνα και τοξικά υλικά. Αυτό θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει την πολιτεία και τους υπεύθυνους φορείς, και να μην αφήνονται όλα σε εθελοντικές ή αποσπασματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες, που είναι καλές αλλά στο πλαίσιο μόνο ενός οργανωμένου και συνολικού σχεδίου. Προφανώς δεν αρκεί να συστήνει κάποιος στους κατοίκους ή στους εργαζόμενους να φοράνε μάσκα (εξάλλου τι είδους μάσκα και για ποια επικίνδυνα υλικά;)
 
Η περιβαλλοντική επιστήμη και η τεχνολογία επιτρέπουν να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης στην περιοχή από άποψη επικινδυνότητας, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και σωστή κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας και των υπηρεσιών. Δεν είναι δυνατόν όλα να περιστρέφονται γύρω από επικοινωνιακές κινήσεις και να επιδιώκεται να περάσουμε σε μια άλλη «εικόνα» για να ξεχαστεί η καταστροφή. Δεν ξεχνιέται όμως μια τέτοια καταστροφή, όπως και δεν είναι δυνατόν να μην μαθαίνουμε από τόσο μεγάλες καταστροφές, με ανθρώπινα θύματα και οικολογική κατάρρευση

Posted on 08/09/2018 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top