Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, η ακροδεξιά αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση μέσα από θεωρίες συνομωσίας και η αστυνομία ασκεί βία

Εκτός ατζέντας το κλίμα;
📃 Πρόσφατα διέρρευσε σχέδιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ατζέντας.
Αυτό το έγγραφο θέτει τις προτεραιότητες της Ευρώπης για την περίοδο 2024-2029 & πρόκειται να υιοθετηθεί από τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησής τους μετά τις εκλογές.
Όπως καταγγέλλουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, το έγγραφο δεν αναφέρει τη γεωργική βιωσιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, τη φύση ή τη βιοποικιλότητα.
Το κλίμα θα επηρεάσει τα πάντα:
⚡️ Ενεργειακό κόστος
🏠 Οικονομική κατοικία
💼 Ασφάλεια εργασίας
🍎 Πρόσβαση σε τρόφιμα
👉Μετανάστευση
Από την άλλη ακροδεξιοί και συντηρητικές δυνάμεις σαφώς πιέζουν για απορρύθμιση της νομοθεσίας και απόσυρση πολιτικών για το κλίμα, το περιβάλλον και τη φύση. την ίδια στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν επιδείνωση της κλιματικής κρίσης. Περιοχές όπως η Μεσόγειος και ζώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βιώνουν ήδη πιο έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια των Open Days των Ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, μέλη της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων (@fyeg) μαζί με άλλους ακτιβιστές για το κλίμα διαμαρτυρήθηκαν κατά των ορυκτών καυσίμων. Αυτή η ειρηνική ενέργεια διήρκεσε όχι περισσότερο από 2 λεπτά και συνίστατο σε ένα πανό και μια σύντομη ομιλία από τον συν-εκπρόσωπο της FYEG @seanpwcurrie αντιμετώπισε μια δυσανάλογη αντίδραση από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τη βελγική αστυνομία, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 10 ακτιβιστών που στη συνέχεια κρατήθηκαν για περισσότερο από 7 ώρες.
Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα των τελευταίων ετών όπου ο κοινωνικός & κλιματικός ακτιβισμός ποινικοποιήθηκε και συνδέθηκε με δυσανάλογες αντιδράσεις από τις αρχές όλης της Ευρώπης, όπως έδειξαν τελευταία οι βίαιες αντιδράσεις προς τους φοιτητές που καταλαμβάνουν τα πανεπιστήμιά τους σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους.
Η διαμαρτυρία είναι βασικό κομμάτι κάθε δημοκρατίας: κατοχυρώνεται στην Οικουμενική και στην Ευρωπαϊκή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρέπει να προστατευτεί.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο @europeanparliament και τη βελγική αστυνομία να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε αυτή την υπερβολική χρήση βίας και να επανεξετάσουν τις διαδικασίες τους για να διασφαλίσουν ότι το δικαίωμα διαμαρτυρίας θα γίνει σεβαστό και δεν θα ποινικοποιηθεί.
📷 Photo Credits: © @fyeg
Να το θυμάστε αυτό όταν ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Ας #ΕπιλέξουμεΘάρρος να ψηφίσουμε κόμματα που θέλουν μια ισχυρότερη & ενωμένη ΕΕ και που βάζουν την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη στην κορυφή της ατζέντας τους.
💚 Ψηφίστε Πράσινους στις 6-9 Ιουνίου.

Posted on 13/05/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top