Νίκος Χρυσόγελος: “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία – απάντηση στην κρίση” σε περιφερειακά ΜΜΕ

ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία Οικολογία –

Απάντηση στην κρίση

 

του Νίκου Χρυσόγελου

Ευρωβουλευτή των Πράσινων

www.chrysogelos.gr

υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο “ΠΡΑΣΙΝΟΙ- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία”

www.prasinoi.gr

Παρουσιάσαμε τα πρώτα 18 ονόματα του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία». Προχωράμε με ελπίδα για το μέλλον σε ένα νέο δημιουργικό ταξίδι. Μοιραζόμαστε το όραμα της Πολιτικής Οικολογίας, με αξίες και βιώσιμες λύσεις.

Οι διαφορετικές μας διαδρομές και εμπειρίες ενώνονται και γίνονται δύναμη δημιουργικής ανατροπής των κυρίαρχων πολιτικών. Στο ευρωψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν στελέχη του οικολογικού κινήματος, δραστήρια μέλη της κοινωνίας των πολιτών, νέοι άνθρωποι, καλλιτέχνες, επισφαλώς εργαζόμενοι, άνεργοι, ανασφάλιστοι.

Επεξεργαστήκαμε και προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της αυξανόμενης φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού,  της  περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της κλιματικής- ενεργειακής κρίσης. Συμμετέχουμε ενεργά στην ανάπτυξη του κινήματος και των νέων θεσμών της Αλληλέγγυας, Κοινωνικής -Συνεργατικής Οικονομίας. Στον αγώνα ενάντια στη λεηλασία των φυσικών πόρων, τις διακρίσεις, τις ανισότητες και τον περιορισμό δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Να σηκώσουμε ένα πελώριο κύμα δημιουργικής ανατροπής, με εφευρετικότητα, καινοτομία, εξωστρέφεια, στον πρωτογενή τομέα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, παντού! Να δώσουμε οριστικό τέλος στον κατήφορο της χρεοκρατίας και της βάρβαρης λιτότητας. Να σχεδιάσουμε τη ριζική, παραγωγική ανασυγκρότηση, με βάση την οικολογική – κοινωνική βιωσιμότητα και καινοτομία, με νέα μοντέλα οικονομίας και παραγωγής.

Το σύνθημά μας: Κανένας μόνος του στην κρίση, όλοι για όλους! Μόνο αν ισχυροποιηθούν οι δομές της αλληλέγγυας κοινωνικής – συνεργατικής οικονομίας αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 

Τι έχουμεκαταφέρει οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο:

 

Λογοδοσία Τρόικα:Με πρωτοβουλία μας ξεκίνησε η αξιολόγηση της τρόικα και των πολιτικών της, που κατέληξε σε ψήφιση δυο σημαντικών εκθέσεων από το Ευρωκοινοβούλιο.

Έλεγχος χρηματοπιστωτικού τομέα: Συμβάλαμε στον καθορισμό ανωτάτων ορίων για τα πριμ των στελεχών τραπεζών, τη θέσπιση φορέων για εποπτεία των τραπεζών.

Βάλαμε φρένο στα «μεταλλαγμένα», για να μην μπουν στο χωράφι και να μην φτάσουν ποτέ στο ράφι! Συγκεντρώσαμε 77 υπογραφές ευρωβουλευτών και θα καταθέσουμε μομφή στην Κομισιόν αν τολμήσει να εγκρίνει την καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού 1507. Συμμετείχαμε στην καμπάνια για τις μέλισσες, την προστασία των σπόρων, την αλλαγή της γεωργίας.

 

Μεγάλη επιτυχία μας ήταν η ψήφιση της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής  προς όφελος των ψαράδων και του θαλάσσιου πλούτου.

 

Συμμετείχαμε ενεργά στη διαπραγμάτευση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής και του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ.

Συνεργαστήκαμε με την  κοινωνία των πολιτών κατά της Εμπορικής Συμφωνίας για την Καταπολέμηση της Παραποίησης (ACTA), για την υπεράσπιση της ελευθερίας στο διαδίκτυο και του δικαιώματος στο ιδιωτικό απόρρητο. Πρωτοστατούμε να μην υπογραφεί καταστροφική εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ και Καναδά.

 

Ζητάμε τη συμμετοχή και τη ψήφο των πολιτών για να πετύχουμε περισσότερα:

Προτείνουμε τη ριζική αλλαγή θεσμών, πολιτικών, αξιών και πρακτικών για να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να αποκλείεται από την εκπαίδευση, την υγεία, την ποιοτική τροφή, τη στέγαση, την αξιοπρέπεια επειδή δεν έχει χρήματα.

 

Με την ενίσχυση της αλληλέγγυας, κοινωνικής, συνεταιριστικής οικονομίας και τη θεσμοθέτηση τοπικών- περιφερειακών συμπληρωματικών στο ευρώ νομισμάτων και τραπεζών χρόνου θα καταπολεμηθούν ανεργία και μαύρη εργασία.

Διεκδικούμε θεσμική θωράκιση των τοπικών ανταλλακτικών δικτύων και των πρωτοβουλιών διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στην κατεύθυνση δημιουργίας δικτύων παραγωγών – καταναλωτών, καθώς και εξορθολογισμό του νομικού-θεσμικού πλαισίου για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Με την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και των κοινωνικών πολιτικών, τη βελτίωση τωνδημόσιων υποδομών, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα ακόμα και αν τα προσωπικά εισοδήματα είναι μικρότερα.

 

Αγωνιζόμαστε για:

Μια Κοινωνική Δημοκρατική Ομοσπονδιακή Ευρώπη των πολιτών και όχι των πολυεθνικών και των τραπεζών.

Ισότιμη αντιμετώπιση της Ελλάδας σε θέματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επαναγοράς ομολόγων και διαχείρισης του χρέους με τρόπο ώστε να γίνει βιώσιμο χωρίς να επιβαρυνθούν κι άλλο οι πολίτες.

Διαφάνεια, αξιοκρατία, καταπολέμηση της διαφθοράς,  κοινωνικό έλεγχο.

Ενίσχυση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών και εποπτεία των συστημικών τραπεζών.

Μία Πράσινη Νέα Συμφωνία, ένα πρόγραμμα δημοσίων και τοπικών, μικρών και μεσαίων,ιδιωτικών και κοινωνικών πράσινων επενδύσεων που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Να περάσουμε σταδιακά μέχρι το 2050 από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη σε ένα ενεργειακό μοντέλο βασισμένο στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, ιδιαίτερα μέσα από μικρομεσαίες και συνεργατικές επιχειρήσεις, ώστε ο πλούτος από την ενέργεια να ωφελεί τις κοινωνίες και το περιβάλλον.

Σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις προσωπικές ελευθερίες, το προσωπικό απόρρητο, τα ευαίσθητα δεδομένα.

 

Εμβάθυνση και εμπέδωση της συμμετοχικής δημοκρατίας.

 

Καθιέρωση απλής αναλογικής στο πλαίσιο μιας νέας κουλτούρας κυβερνήσεων συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συμφωνιών.

Posted on 15/05/2014 in Στα Media

Share the Story

Back to Top