Συνέντευξη Νίκου Χρυσόγελου, υποψήφιου βουλευτή Β’ ΑΘΗΝΩΝ με τον συνδυασμό “ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ”, στην Εκπομπή των Δημήτρη Οικονόμου και Βασίλη Λυριτζή, Παρασκευή 09/01/2015 στον ΣΚΑΙ
Δείτε τη εδώ: http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=255611
Βασικά σημεία
ΕΡΩΤΗΣΗ : ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Είναι εκλογική σύμπραξη ή κάτι παραπάνω;
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Θέλουμε να υπερβούμε το παρελθόν -γιατί όλοι έχουν κάνει λάθη- και να δημιουργήσουμε μια νέα ποιότητα, αλλά στη βάση ενός προγραμματικού διαλόγου. Ίσως είναι η μόνη περίπτωση, όπου βλέπουμε να υπάρχει μια πραγματική συvεργασία στη βάση προγραμμάτων και όχι μεταγραφών.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Εδώ βλέπουμε κινήσεις, μετακινήσεις, υποψηφιότητες κλπ, ονόματα που πρίν ήταν αλλού… Αυτά δεν έχουν πολιτικό περιεχομενο;
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ : Είναι δύσκολο να πειστεί κανείς ότι όλες αυτές οι ετερόκλιτες μεταγραφές έχουν συγκροτηθεί στη βάση ενός κοινού προγράμματος. Νομίζω ότι αποδομούν την έννοια της πολιτικής, ως εργαλείου, που, βάσει προγραμμάτων, λύνει τα προβλήματα της χώρας. Εδώ βλέπουμε ότι κυριαρχεί το προσωπικό και η προσπάθεια να πείσει ο καθένας ότι πιάνει ετερόκλιτα ακροατήρια.
Βέβαια, υπάρχει ευθύνη του πολιτικού συστήματος, αλλά και του εκλογικού νόμου για όλες αυτές τις μετακινήσεις…
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Η χώρα βέβαια χρειάζεται συνεργασίες κι εμείς ως ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχουμε κουλτούρα συνεργασίας. Είναι σαφής η θέση μας: Ως συνδιασμός -βάσει της προγραμματικής μας συζήτησης- θέλουμε να αλλάξει η κυβέρνηση, να αλλάξει η πολιτική. Δε θέλουμε να αναπαράγουμε, όμως, τα πελατειακά συστήματα, το παλιό μοντέλο διακυβέρνησης, θέλουμε η αλλαγή να βασιστεί σε ένα εναλλακτικό σχέδιο, που θα ΄ναι ισορροπημένο…
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούνε, να δούμε ποιες είναι οι λύσεις για βασικά θέματα όπως αυτά της ανεργίας, της ενεργειακής φτώχειας, της υγείας, της παιδείας, της οικονομία, ενός δίκαιου φορολογικό σύστημα. Σ’ αυτά τα θέματα, με τη βαθειά κρίση που βιώνουμε σήμερα, πρέπει να υπάρξει συνεννόηση. Δεν έχει νόημα να περιγράφουμε τα προβλήματα, τα ξέρουμε όλοι, αλλά πρέπει να βρούμε λύσεις…
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Η προγραμματική μας διαφορά με την κυβέρνηση είναι ότι λέει «θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», αλλά η πολιτική της αποσυνθέτει την οικονομία και δημιουργεί ανεργία. Όταν υπάρχουν χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους αυτά χάνονται μέσα σ’ ένα πελατειακό σύστημα, τα μετατρέπει πχ σε σεμινάρια, σπαταλιούνται έτσι Ευρωπαϊκοί και δημόσιοι πόροι. Γιατί, αν κάποιος δουλεύει 5 μήνες σε ένα Δήμο για να πάρει ένα επίδομα, αυτό δεν είναι ενεργητική πολιτική απασχόλησης. Αν στο τέλος κάνουμε μια αξιολόγηση για το πώς διατέθηκαν, θα δούμε ότι δεν έχουν παραχθεί θέσεις εργασίας, έχουν δοθεί μόνο επιδόματα ανεργίας.
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Η δικιά μας πρόταση είναι μια επιχειρηματικότητα, αλλά κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη, κυρίως μέσα από μορφές κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας. Γενικότερα, μιά επιχειρηματικότητα, που θα λαμβάνει υπόψη το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον. Θέλουμε μια νέα κουλτούρα για την επιχειρηματικότητα, όχι κρατικοδίαιτη, όχι διαπλεκόμενη, όχι έχοντας διευκολύνσεις μέσω του πολιτικού συστήματος. Αυτός, τομέας της κοινωνικής επιχειρηματκότητας, είναι ένας τομέας, που θα μπορούσε να ενισχυθεί κυρίως για τους νέους. Έχουμε πολλούς νέους που μπορούν να κάνουν κοινωνικά και οικολογικά καινοτόμα πράγματα. Γιατί εκεί είναι η διέξοδος. Σε τομείς, που η Ελλάδα έχει παράδοση, αλλά και καινούργιους τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια μέσω ενεργειακών συνεταιρισμών και ΜΜΕ. Μέσα από ενεργειακούς συνεταιρισμούς, θα μπορούσε να αλλαξει όλο το πεδίο. Σήμερα η Ελλάδα εισάγει πετρέλαιο 17 δις το χρόνο. Θα μπορούσε να εξυγιάνει τα οικονομικά και τα δημοσιονομικά της, αλλάζοντας το ενεργειακό μοντέλο. Αυτό όμως θέλει ένα σχέδιο και υποστήρηξη.
Στα θέματα της υγείας και κοινωνικής πολιτικής η καινοτομία είναι που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αναζωογονήσει την οικονομία και θα βελτιώσει τις κοινωνικές πολιτικές.
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Εφόσον είμαστε στη Βουλή, μπορούμε να συζητήσουμε μετεκλογικές συνεργασίες, αλλά στη βάση ενός ισορροπημένου και κοινωνικά δίκαιου σχεδίου, που θα φέρει αποτελέσματα και στην οικονομία και στην κοινωνική συνοχή και στο περιβάλλον.
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Παράδειγμα, αν σήμερα κάποιος δεν έχει να ζήσει, δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εμείς λέμε ότι δεν αρκούν ανακουφιστικά μέτρα, να λύσει δηλαδή κάποιος το πρόβλημα των επόμενων μηνών, αλλά πρέπει να γίνουν βαθιές αλλαγές για να αντιμετωπιστούν τα αίτια της φτώχειας. Αν κάποιος δεν έχει να φάει του δίνεις συσσίτια στην αρχή, αλλά μετά από 6 ή 8 χρόνια κρίσης, είναι αδιανόητο ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για να μην πεινάνε άνθρωποι και να μην υπάρχει σχέδιο για την καταπολέμηση της φτώχειας. Πρέπει την επόμενη μέρα των εκλογών να μπορούν να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να έχει αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο κλπ. Κι αυτό θα γίνει με τη συννενόηση των κομμάτων και με πολιτικό σχεδιασμό.
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Ένας πράσινος υπουργός στις Βρυξέλλες, όταν 70,000 οικογένειες δεν είχαν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, έδωσε κίνητρα στους ιδιοκτήτες που είχαν κλειστά σπιτια, έτσι ώστε να τα διαθέσουν με μηδενικό ή χαμηλό ενοίκιο σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ προχώρησε και η ένταξη των σπιτιών αυτών σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. Άρα χωρίς μεγάλη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που έλυνε ταυτόχρονα προβλήματα και κοινωνικά και ενεργειακά και οικονομικά.