ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Η δημοκρατία πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα κάθε παιδιού

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υπενθυμίζουμε ότι τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα και πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην εκτίθεται σε ανεπίτρεπτους κινδύνους. Ακριβώς για αυτό το λόγο επισημαίνουμε ότι η κράτηση του εξάχρονου γιου της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη για “προστατευτική φύλαξη” στην υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων υπό την εποπτεία της εισαγγελέως Ανηλίκων δεν είναι η δέουσα πράξη προστασίας του παιδιού.

Είναι για μας θέμα ηθικής τάξης και πολιτισμού της κοινωνίας μας, ένα εξάχρονο παιδί, το οποίο δεν ευθύνεται για τις επιλογές και τις πράξεις των γονιών του, να «τιμωρείται» με τον τρόπο αυτό, τραυματίζοντάς το, ίσως ανεπανόρθωτα για πάντα. Πιστεύουμε πως η παραμονή του με την γιαγιά του ή τη θεία του (αδελφή της μητέρας του), όπως οι γονείς του ζητούν, είναι η καλύτερη λύση. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την ψυχολογική υποστήριξή του, όπως θα πρέπει να υπάρχει για κάθε παιδί, που στερείται των γονιών του τουλάχιστον για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως των αιτιών που οδηγούν σε κάτι τέτοιο.

Τα παραπάνω θεωρούμε πως είναι στοιχειώδες δείγμα πολιτισμού μιας ευνομούμενης κοινωνίας και δεν έχουν με κανένα τρόπο χαρακτήρα αποδοχής ή ακόμα περισσότερο έγκρισης της τρομοκρατίας, την οποία εμείς οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καταδικάζουμε απερίφραστα και σε όλους τους τόνους. Όμως η δημοκρατία μας πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν παρασύρεται σε ανεύθυνες πρακτικές ακόμα και όταν αυτές αφορούν «εχθρούς» της. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών δεν δοκιμάζονται στις εύκολες καταστάσεις, κρίνονται κι επιβεβαιώνονται κυρίως στις δύσκολες. Μόνο έτσι η δημοκρατία αποδεικνύει με πράξεις ότι είναι το καλύτερο σύστημα ρύθμισης των κοινωνικών σχέσεων. Αυτός είναι, επίσης, ο καλύτερος τρόπος συρρίκνωσης του εδάφους ανάπτυξης αντιδημοκρατικών πρακτικών και αντιλήψεων.

Posted on 06/01/2017 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top