Συνάντηση των Πράσινων με τους δημάρχους Χανίων και Πλατανιά και επίσκεψη στον Βάμο Αποκορώνου.
Την αντίθεσή τους στο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην Κρήτη εξέφρασαν οι Πράσινοι στον Δήμαρχο Χανίων, τονίζοντας ότι και άλλες πόλεις θα πρέπει να υιοθετήσουν το θετικό παράδειγμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Χανιά, με βάση τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
Οι Συν-εκπρόσωποι του νέου κόμματος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Βασιλική Γραμματικογιάννη, συνοδευόμενοι από τον Συντονιστή του κόμματος και πρώην περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης, Αριστείδη Παπαδάκη, δήλωσαν ότι διαφωνούν με τα κυβερνητικά σχέδια για καρκινογόνα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη. Ο Δήμαρχος είπε πως το ποσοστό ανακύκλωσης στο Δήμο Χανίων είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, η ανάκτηση φτάνει το 40%, ωστόσο μίλησε και για την μεγάλη δαπάνη για την καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο Δήμαρχος Χανίων συμφώνησε στην ανάγκη αύξησης του πρασίνου με φυτεύσεις δέντρων, ταυτόχρονα με τις αναπλάσεις στα έργα υποδομής. Οι Πράσινοι τόνισαν την τεράστια σημασία της προστασίας των δημόσιων ελευθέρων χώρων όπως οι Άγιοι Απόστολοι, της φύσης και της άγριας ζωής όπως των περιοχών Natura 2000, τόσο για την επιβίωσή μας όσο και για την ποιότητα ζωής.
Επίσης, οι Πράσινοι τόνισαν την ανάγκη άμεσης τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε όλα τα δημοτικά και δημόσια κτήρια και σχολεία, για μείωση του ενεργειακού κόστους και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Και εξέφρασαν την αντίθεση των Πράσινων στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που συνδέονται με την κλιματική κρίση, τους πολέμους και την περιβαλλοντική καταστροφή.
Οι Πράσινοι έθεσαν και το σοβαρό πρόβλημα του κυκλοφοριακού στην πόλη των Χανίων και ο Δήμαρχος απάντησε πως υπάρχει ολοκληρωμένο ΣΒΑΚ, που έχει περάσει από διαβούλευση και αλλάζει το υπάρχον κεντρικό σύστημα σε περιφερειακό, με χρήση περισσότερων μέσων ήπιας μετακίνησης και χαμηλότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο Δήμαρχος ανέφερε το ολοκληρωμένο Δίκτυο σταθμών μέτρησης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και αναγνώρισε ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα τον χειμώνα από τα τζάκια.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έθιξε το θέμα του αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Δήμαρχος από τη μεριά του αναφέρθηκε στα κριτήρια αξιολόγησης των προγραμμάτων των Δήμων όπου δεν υπάρχουν κανόνες προτεραιοποίησης των έργων με αποτέλεσμα οι Δήμοι να είναι όμηροι του εκάστοτε Υπουργού. Καυτηρίασε την εμμονή του κεντρικού κράτους για συγκεντρωτισμό και σχολίασε ότι δεν υπάρχει η εμπειρία της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τόνισαν την ανάγκη να σταματήσει η συγκέντρωση των εξουσιών και να δοθεί μεγαλύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση και να εξασφαλίζεται η έκφραση των ιδιαίτερων απόψεων που υπάρχουν στην κοινωνία.
Στον Βάμο Αποκορώνου και με τη συνοδεία του μέλους της Γραμματείας των Πράσινων Ρούλας Καστρινάκη και του μέλους του Συμβουλίου των Πράσινων Φώτη Ποντικάκη, έγινε συνάντηση και συζήτηση με τον Νίκο Φραντζεσκάκη, πρόεδρο του Φορέα Αγροτουρισμού Αγροξένια, ο οποίος πίσω στο μακρινό 1995 μαζί με μια παρέα νέων της περιοχής σχεδίασαν ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για το χωριό. Σήμερα η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διασωθεί, η βαρύτητα που έδωσαν στον πολιτισμό δημιούργησε και βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο από την πλευρά του κράτους δεν υπάρχει το στοιχειώδες ενδιαφέρον για σχεδιασμό και στήριξη του αγροτουρισμού και του τουρισμού υπαίθρου (Αγροτουρισμός, Ανοικτά αγροκτήματα, Πολυλειτουργικά αγροκτήματα).
Έγινε επίσης συνάντηση και συζήτηση με στελέχη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και τονίστηκε η ανάγκη στήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των θεσμών της στην Ελλάδα (Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Σχολικά Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης). Οι Πράσινοι ανέδειξαν πρόσφατα τα ζητήματα αυτά.
Στη συνάντησή τους με το Δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, οι Συν-εκπρόσωποι των Πράσινων συζήτησαν κυρίως για τους κινδύνους για το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και την ποιότητα ζωής που τίθενται εξαιτίας του μαζικού τουρισμού που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν το δήμο του, όπως η κατάσταση των υποδομών από τις περυσινές καταστροφές. Αναφέρθηκε στο υπό διαβούλευση έργο μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας με παραθεριστικές κατοικίες και γήπεδα γκολφ που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές πιέσεις στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην αντίθεση του δήμου στη στρεβλή χωροθέτηση αιολικών πάρκων μέσα σε δασικά οικοσυστήματα, κορυφογραμμές και ευαίσθητες περιοχές του δικτύου Natura 2000. Οι Πράσινοι συμφώνησαν ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με την πολιτική για την ενέργεια και μίλησαν στον δήμαρχο για το αναλυτικό σχέδιο για τη ριζική αλλαγή της πολιτικής για την ενέργεια και τις ΑΠΕ που επεξεργάστηκαν και έχουν καταθέσει στον Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού. Αναδείχθηκε η ανάγκη της ενεργού συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πράσινη μετάβαση, με ενεργειακές κοινότητες όπως αυτή που σχεδιάζεται στον Πλατανιά, που θα πρέπει να προωθούν τις ΑΠΕ ορθολογικά, προς όφελος και υπό τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας.