ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: το αεροδρόμιο Χανίων στην τοπική κοινωνία

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ όσο και οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Κρήτης υποστηρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Χανίων αντί για ιδιωτικοποίησή του, να παραμείνει υπό δημόσιο/κοινοτικό έλεγχο και να περάσει στην ιδιοκτησία της τοπικής κοινωνίας μέσα από ένα συμμετοχικό-συνεργατικό σχήμα, στο οποίο θα συμμετέχει η αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς αλλά κι ενδιαφερόμενοι πολίτες, ώστε ο έλεγχος των αποφάσεων και των επιλογών να παραμένει στην τοπική κοινωνία, προς όφελός της. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ενίσχυση και  βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας.

Το αεροδρόμιο έχει σημαντική κίνηση και με ένα σωστό κι αποτελεσματικό μάνατζμεντ, με σαφή περιβαλλοντικό σχεδιασμό και διαχείριση, η απόσβεση της “κοινωνικής επένδυσης” θα επιτευχθεί γρήγορα. Εξάλλου τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου γίνονται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση  – δημόσια χρήματα, κάτι που έτσι κι αλλιώς θέτει θέμα πώς αυτοί οι δημόσιοι πόροι συνάδουν με την ιδιωτικοποίηση – παραχώρηση του αεροδρομίου, χωρίς να θεωρηθούν κρατική ενίσχυση.

Αφού περάσει το αεροδρόμιο στην τοπική κοινωνία των Χανίων, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν συνεργασίες και με σχήματα που έχουν σημαντική εμπειρία κι επάρκεια οικονομικής – οικολογικής – τεχνοκρατικής διαχείρισης αεροδρομίων, ανεξαρτήτως αν αυτά τα σχήματα είναι δημοτικά, ιδιωτικά ή συνεργατικά. Αλλά αυτή η συνεργασία πρέπει να γίνει με απόλυτα διαφανή τρόπο και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η πολιτική αντιπαράθεση περιστρέφονταν και περιστρέφεται γύρω από το δίπολο κρατικός έλεγχος – ιδιωτικοποίηση. Εμείς προτείνουμε τόσο ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα  βασίζεται στην οικονομική, κοινωνική, οικολογική και παραγωγική καινοτομία όσο και ένα νέο μοντέλο για τις δομές της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.  Απέναντι στον κρατικό έλεγχο και την ιδιωτικοποίηση, μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική, εναλλακτική στρατηγική. Προτείνουμε μεγαλύτερο έλεγχο και συμμετοχή της κοινωνίας στον έλεγχο των υποδομών (περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας,  διαχείριση της ακίνητης περιουσίας κα.) μέσα από αποτελεσματικά, δημοκρατικά και σύγχρονα συνεργατικά σχήματα που να είναι σε θέση να διαχειριστούν τις υποδομές προς όφελος του περιβάλλοντος, του δημόσιου συμφέροντος, της τοπικής οικονομίας και της καινοτομίας.

Πρέπει να μάθουμε κι από τα λάθη του παρελθόντος ώστε να αλλάξουμε αν θέλουμε να τερματιστεί η κρίση κάποια στιγμή.  Ήρθε η ώρα να αναδειχθούν νέες ιδέες, πιο πράσινες και συνεργατικές, ώστε να βγούμε από το γκρίζο πολιτικό τοπίο. Η ευθύνη των πολιτικών κομμάτων είναι τεράστια για την μιζέρια που επικρατεί στην πολιτική συζήτηση.

Η πολιτική ζωή της χώρας σημαδεύτηκε πολλές φορές – και συνεχίζει να σημαδεύεται – από την αντιπαράθεση του άσπρου-μαύρου, χωρίς να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις κι άλλες αποχρώσεις. Η περίπτωση των περιφερειακών αεροδρομίων είναι μια τέτοια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει προεκλογικά την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών με σκληρά λόγια. Δεν άφηνε περιθώρια ούτε αναζήτησε μια διαφορετική λύση απέναντι στην ιδιωτικοποίηση, που θα προέκυπτε μέσα από διάλογο, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος του από την τοπική κοινωνία προς δημόσιο όφελος. Θέλουμε να επισημάνουμε την αναντιστοιχία των όσων λέγονται προεκλογικά και όσα κάνουν τελικά οι ίδιοι άνθρωποι όταν πλέον αναλάβουν ρόλους στην κυβέρνηση ή στην πλειοψηφία. Χωρίς καν μια συγνώμη!

 

Posted on 19/01/2016 in Δελτία Τύπου, Θέσεις

Share the Story

Back to Top