Η επιστροφή της “Σοφίας” πίσω στη θάλασσα κινητοποιεί εκατοντάδες πολίτες!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η επιστροφή της “Σοφίας” πίσω στη θάλασσα κινητοποιεί εκατοντάδες πολίτες!

Χανιά, 05.08.2014

Oι “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” Κρήτης επιδιώκουν η προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου μας να γίνει κεντρική πολιτική επιλογή αλλά και καθημερινή πρακτική. Ευχαριστούμε και δημόσια τον “Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “ΑΡΧΕΛΩΝ” που συμβάλλει στην προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας και της Κρήτης και με την δουλειά του αποδεικνύει ότι αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά όλους κι όλες μας. Το αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, και η κινητοποίηση πολλών εκατοντάδων πολιτών, οι περισσότεροι τουρίστες και πολλά παιδιά, που συμμετείχαν, με φανερή συγκίνηση, στην “απελευθέρωση” και επιστροφή πίσω στη θάλασσα της χελώνας Caretta caretta “Σοφία”. Η συγκεκριμένη χελώνα είχε βρεθεί απο εθελόντρια τραυματισμένη στις 28 Ιουνίου, κοντά σε ακτή ωοτοκίας, στον Δήμο Πλατανιά, Κρήτης, και αφού αποκαταστάθηκε η υγεία της στο κέντρο περίθαλψης που διατηρεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα, επέστρεψε την Τρίτη 5/8 στο θαλάσσιο περιβάλλον, στο σπίτι της. Στην καλά οργανωμένη επιχείρηση “απελευθέρωσης” συμμετείχαν πολλοί εθελοντές του Συλλόγου, ενώ την παρακολούθησαν – στη βάση συγκεκριμένων κανόνων για την προστασία της χελώνας – εκατοντάδες πολίτες, μεταξύ άλλων και ο πρώην ευρωβουλευτής μας Νίκος Χρυσόγελος.

Η “απελευθέρωση” και επιστροφή της “Σοφίας” στη θάλασσα μας υπενθυμίζει τον σπουδαίο πλούτο που διαθέτουν οι ακτές αλλά και τον σημαντικό ρόλο που παίζουν για την ίδια τη ζωή και την ευημερία. Κάποιες από αυτές είναι χώρος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, ή σημαντικός οικότοπος για ορισμένα πουλιά, ενώ σε αυτές συναντάμε δεκάδες είδη φυτών, όπως για παράδειγμα τα κρινάκια της παραλίας. Καταστρέφοντας αυτόν τον πλούτο – για παράδειγμα κάθε χρόνο βρίσκονται σκοτωμένες 500 θαλάσσιες χελώνες – κόβουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε, στρεφόμαστε ενάντια στο μέλλον μας. Είναι σημαντικό που χιλιάδες πολίτες κινητοποιήθηκαν εναντίον ενός νομοσχεδίου που θα μπορούσε να καταστρέψει οριστικά τις ακτές αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ακτές δέχονται πολλές πιέσεις και σήμερα.

Η συστηματική δουλειά προστασίας των ακτών και του πλούτου που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, αλλά και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, με τη συμμετοχή εθελοντών, αναδεικνύει τον σημαντικό φυσικό πλούτο που διαθέτουμε αλλά και ενισχύει την υπεύθυνη συμπεριφορά των τουριστών και των κατοίκων. Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας και γενικά του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας όχι μόνο δεν συγκρούεται με την ευημερία μιας κοινωνίας, αλλά – αντιθέτως – μπορεί να συμβάλλει στο να διασφαλιστεί η ευημερία μακροχρόνια αλλά και να στραφεί η οικονομία – συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού – προς μια οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνη κατεύθυνση.

Posted on 05/08/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top