Προτάσεις για τον δήμο Μεγαρέων ενόψει της νέας Κ.Α.Π. 2023-2027

του Γιάννη Ανδριανού Μιχάλαρου

Τα Μέγαρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας μετά από τις Σέρρες. Μια πόλη που συνδέει την αρχαία ελληνική μυθολογία και ιστορία με το σήμερα η οποία κατοικείται στο ίδιο σημείο για πάνω από 5000 χρόνια. Μια πόλη με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και δύο υπέροχα παραλιακά μέτωπα ένα στον Σαρωνικό κόλπο και ένα στον Κορινθιακό κόλπο. Μια πόλη που τα γεωγραφικά όρια της είναι από τα διόδια της Ελευσίνας έως την Κινέτα και από το λιμάνι της Πάχης έως το Αλεποχώρι.

Ύστερα από την παρουσίαση στην πόλη των Μεγάρων από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης την Πέμπτη 07/10/2021 σχετικά με την νέα αγροτική πολιτική που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2023-2027 και διαπιστώνοντας ότι, μετά από την μεγάλη πυρκαγιά της Κινέτας το 2018 αλλά και τις φετινές πυρκαγιές, δεν έχει εφαρμοστεί επί του πρακτέου κάποιο ουσιαστικό έργο προστασίας, πρόληψης και αποκατάστασης του φυσικού μας πλούτου προτείνονται οι εξής διαδικασίες για την αξιοποίηση της Μεγαρίδος.

Φώτο: Γεράνεια όρη. Topoguide

Άμεση στήριξη των ρητινο-καλλιεργητών οι οποίοι είναι αυτοί που έχουν την γνώση λόγω του επαγγέλματος τους για την σωστή διαχείριση του δάσους.

Να εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα πρόληψης προστασίας αξιοποίησης και ανάδειξης του μοναδικής Ελληνικής ράτσας ελατοδάσους των Γερανείων τα οποία είναι ενταγμένα στην Οδηγία Νatura 2000. Αυτά ορίζονται στο άρθρο 6 της εν λόγω Οδηγίας βάση των εξής δικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου C-355/9060 και C-117/0061.

Να επιτραπεί η αδειοδότηση επιχειρήσεων στον τομέα του αγροτουρισμού όπως για παράδειγμα μικροί ξενώνες συνυπάρχοντας αρμονικά με την φύση, κατασκευασμένοι από πέτρα και ξύλο, οι οποίοι ως εστίαση θα προσφέρουν αποκλειστικά τοπικά πιάτα σε όλες τους τις μορφές, αξιοποιώντας έτσι τον θρησκευτικό τουρισμό, τους φυσιολάτρες περιηγητές, τους αναβάτες enduro που κατακλύζουν κάθε Σαββατοκύριακο την περιοχή και θα γίνει πόλος έλξης εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

Το ιστορικό τείχος στον υδροβιότοπο των Μεγάρων

Να δοθεί εμφάση και κίνητρα για την βιο-οικονομία και την κυκλική οικονομία, παράγοντας αγροτικά και όχι μόνο προϊόντα, καθώς και την παραγωγή βιοενέργειας από τα υπολείμματα και τα υποπροϊόντα των πτηνοτροφείων των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Να δημιουργηθούν πεζοπορικά μονοπάτια όπως επίσης και θεματικά πάρκα που να αφορούν την αγροδιατροφή και την εκπαίδευση των σχολείων στην έννοια της κυκλικής οικονομίας. Επίσης, μπορεί να επιτραπεί η αδειοδότηση για αναπαλαίωση των άπειρων παλαιών πατητηριών, λειτουργώντας και ως θεματικό πάρκο σχετικά με την παραγωγή κρασιού καθώς και ως μορφή εστίασης και οινογευσίας. Επίσης, κάποια πεζοπορικά μονοπάτια στις αρχαιότητες της περιοχής μας αποτελούν από μόνα τους ένα θεματικό πάρκο ιστορίας.

Μια άλλη ανάγκη είναι η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια όχι στο ελατόδασος των Γερανείων καταστρέφοντας χιλιάδες έλατα και το καταφύγιο άγριας ζωής αλλά με πλωτές ανεμογεννήτριες στην θάλασσα του Σαρωνικού κόλπου οι οποίες έχουν μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

– Επειδή η περιοχή ανήκει από άποψη επικινδυνότητας στις προβλέψεις της Οδηγίας Sevezzo, αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για τις υποχρεώσεις των εν λόγω εταιριών προς το περιβάλλον και την κοινωνία.

Στο ελατόδασος των Γερανείων φύονται 15 είδη φαρμακευτικών βοτάνων 2 εκ των οποίων μόνο εδώ σε όλον τον πλανήτη.(περισσότερες πληροφορίες σύλλογος ιδιοκτητών δάσους ο Ελατιάς). Έτσι, λοιπόν είναι ωφέλιμο να δημιουργηθεί κάποιο τμήμα Πανεπιστημίου βοτανολογίας ή να υπάρξει συνεργασία με κάποιο Πανεπιστήμιο με σκοπό την άμεση πρακτική των φοιτητών και ταυτόχρονα την προστασία του οικοσυστήματος.

Να θεσπιστούν τέσσερις γιορτές μια για το κρασί, μια για το λάδι, μια για το φυστίκι και μια για το αυγό.

– Με βάση τα δημογραφικά χαρακτηριστικά που δημοσιοποίηθηκαν με το κείμενο διαβούλευσης για την επίσκεψη του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης στην περιοχή μας την Πέμπτη 07/10/2021, οι νέοι αγρότες πλήρους επαγγελματικής κατάρτισης στην χώρα μας είναι μόλις το 2,9% σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη που είναι το 21,7%. Έτσι, λοιπόν, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η δημιουργία μιας ενιαίας Αγροτικής Σχολής η οποία θα βγάζει αποφοίτους γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτροφίας και μελισσοκόμους. Η σχολή αυτή θα πρέπει να υπάγεται στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και οι μαθητές να κάνουν άμεση πρακτική στις αντίστοιχες επαγγελματικές δραστηριότητες (και) της περιοχής μας.

– Τέλος να φτιαχτεί ο κεντρικός δρόμος των Γερανείων για να μπορεί να υποστηρίξει όλες τις ανωτέρω δραστηριότητες και για λόγους πιο άμεσης πυρασφάλειας και πυρόσβεσης.

Η Κινέτα και ο Σαρωνικός κόλπος όπως φαίνονται από τα Γεράνεια όρη    Το Αλεποχώρι και ο Κορινθιακός κόλπος.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΜΕΓΑΡΩΝ “ΒΟΥΡΚΆΡΙ”

Οι υδροβιότοποι είναι πολύ σημαντικοί για το περιβάλλον γιατί διατηρούν την βιοποικιλότητα. Έτσι λοιπόν προτείνεται για τον εν λόγω υδροβιότοπο τα εξής

– Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχθεί και ο υδροβιότοπος αυτός στον κατάλογο της Οδηγίας Natura 2000.

– Να αναδειχθεί το ιστορικό αρχαίο τείχος της Αγίας Τριάδας, έτσι ώστε να γίνει επισκέψιμο με παράλληλες δράσεις ανάδειξης τοπικών προϊόντων και εστίασης.

– Να ιδρυθεί για την αξιοποίηση, προστασία και ανάδειξη του υδροβιότοπου Ορνιθολογικός Σταθμός με σκοπό να έρχονται φοιτητές βιολογίας να κάνουν τις σπουδές τους και την πρακτική τους στα σπάνια αποδημητικά πτηνά.

ΣΎΝΟΨΗ

Είναι εύκολα κατανοητό ότι από όλες τις ανωτέρω δραστηριότητες πόσα πολλά θα είναι τα οφέλη για την τοπική οικονομία και όχι μόνο δημιουργώντας έτσι υπεύθυνες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα σέβονται το περιβάλλον αλλά και θα το προστατεύουν.

Το υπερμεγέθες άγαλμα της Νίκης των Μεγάρων το οποίο εδώ και πολλά χρόνια όπως φαίνεται βρίσκεται στο υπόγειο του παλαιού αρχαιολογικού μουσείου Αθηνών.

Posted on 13/10/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top