ΠΑΝΜΕΓΑΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: αλλαγή διέλευσης του καλωδίου υψηλής τάσης ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION

Δελτίο τύπου των Συλλόγων, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, εναντίον της όδευσης του καλωδίου υπερηψηλής Τάσης από την περιοχή τους. Οι κάτοικοι ζητάνε επανασχεδιασμό της διαδρομής και ανησυχούν μετά και την επίσημη πρόταση που έγινε στον Δήμαρχο Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη, από την εταιρεία κατασκευής του έργου, για Αντισταθμιστικά, προκειμένου να αποσύρει την προσφυγή του Δήμου και να εκδόσεις τις απαραίτητες άδειες για να ξεκινήσουν τα έργα.

Οι πολίτες που κινητοποιούνται ξεκαθαρίζουν ότι το θέμα είναι ποιο είναι το μέλλον που θέλουν οι ίδιοι για αυτούς και τα παιδιά τους.

Η ΠΑΝΜΕΓΑΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΩΔΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION

Γνωστοποιούμε ότι έπειτα από τη συλλογική δράση μεγάλου αριθμού συλλόγων της περιοχής μας, έχει πραγματοποιηθεί ενέργεια δημιουργίας της ‘’ΠανΜεγαρικής Ένωσης’’ στην οποία μετέχουν μέλη υφιστάμενων συλλόγων.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή χρέος μας είναι να επικοινωνήσουμε και να ενημερώσουμε το Μεγαρικό Λαό ότι σύμφωνα με δημοσίευση στον Τοπικό Τύπο και συγκεκριμένα στην Eνημέρωση Μεγάρων & Δυτικής Αττικής’’ την 09/08/2021, και έπειτα από ερώτημα του κου Βαρελά Κλεάνθη επικεφαλής συνδυασμού μαζί με Όραμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 29/07/2021, τέθηκε δημοσίως ζήτημα εκ νέου οικονομικής πρότασης / συμφωνίας την οποία επιδιώκει η εταιρεία Αριάδνη με προσφορά αντισταθμιστικών μέτρων, ύψους μόλις τριών (3) εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με τα δεκαέξι (16) εκατομμύρια ευρώ τα οποία γνωρίζαμε τότε με Δελτίο Τύπου του Δήμου, όταν η ίδια σύσταση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε αποφασίσει αρνητικά στη διέλευση του καλωδίου υπερ-υψηλής, απορρίπτοντας έτσι την πρόταση / προσφορά πολύ μεγαλύτερου ποσού, με τελικό αποτέλεσμα την προσφυγή του Δήμου προς στο Συμβούλιο Επικρατείας, εναντιώμενοι στην Περιβαλλοντική Μελέτη του έργου.

Μπορεί να είναι εικόνα σώμα νερού

Το γεγονός αυτό, μας έβαλε σε διαδικασία έρευνας και καταφέραμε με πολλαπλές ενέργειες ώστε να έχουμε στα χέρια μας έγγραφο απεσταλμένο από την εταιρεία προς το Δήμαρχο Μεγαρεών, το οποίο κάνει λόγο για προσφορά – πρόταση χρηματοδότησης κοινωφελών δράσεων του Δήμου, με αντισταθμιστικό χαρακτήρα. Η πρόταση αυτή από την εταιρεία μας προϊδεάζει για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει στο εγγύς μέλλον για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαρέων. Λόγω του ότι, έχουμε ως σύλλογοι ασχοληθεί έμπρακτα με το ζήτημα της διέλευσης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης και δυστυχώς τα πολλαπλά ερωτηματικά στα θέματα υγείας και οι επιπτώσεις στο σύνολο του επιπέδου ζωής των κατοίκων της περιοχής μας παραμένουν μεγάλα και αναπάντητα, με απλά λόγια, δηλώνουμε δημοσίως ότι οποιαδήποτε ενέργεια διαπραγμάτευσης του Δήμου Μεγαρέων πραγματοποιηθεί πέραν του περιεχομένου των προσφυγών που έχουν ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας και από τον ίδιο το Δήμο Μεγαρέων αλλά και από τους Συλλόγους, και που θα αφορά χρηματικό ποσό ή έργα στην περιοχή με αντισταθμιστικό χαρακτήρα, θα μας βρει αντιμέτωπους μιας και η σωματική αλλά και πνευματική υγεία των κατοίκων δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Τυχόν αποδοχή αντισταθμιστικών, είτε απόσυρση της προσφυγής είτε και τα δύο από το Δήμο Μεγαρέων, αυτό αποτελεί για εμάς παράβαση καθήκοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σαφείς είναι οι ανησυχίες και έντονες οι αντιδράσεις των κατοίκων των εν λόγω περιοχών που θα πληγούν από την ενδεχόμενη υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.

Το καλώδιο… σταματάει στα Μέγαρα – “Μπλόκο” στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής με προσφυγή στο ΣτΕ | zarpanews.gr

Συγκεκριμένα:

• Θα καταστραφεί πλήρως ο τουριστικός χαρακτήρας της μοναδικής ομορφιάς της περιοχής της Πάχης.

• Θα υπάρχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο Περιφερειακό Πάρκο Βουρκαρίου.

• Θα καταστούν οι κάτοικοι των περιοχών πειραματόζωα καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις περί της μη πρόκλησης ανήκεστων και οδυνηρών βλαβών στην υγεία των πολιτών. Η μεγαλύτερη ανησυχία των κατοίκων είναι το γεγονός ότι το τεράστιο αυτό καλώδιο δεν μονώνεται στην προσαιγιάλωση του καθώς και στους σταθμούς συντήρησης του που θα τοποθετηθούν ανά 800 μέτρα.

• Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται καθώς ο σχεδιασμός είναι να διέλθουν και άλλα καλώδια που θα συνδέσουν το ΚΥΤ Ασπροπύργου με Κύπρο και Ισραήλ.

• Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται καθώς θα απαξιωθεί η αξία των ιδιοκτησιών τους.

• Και τέλος υπάρχει ο τεράστιος κίνδυνος της επιπλέον υποβάθμισης ολόκληρης της περιοχής Μεγάρων και Νέας Περάμου καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για την δημιουργία των 2 εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή του Περάματος και της Ρεβιθούσας.

ΤΟ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ: ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΙΓΙΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΩΔΙΟΥ ΑΠΟ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Κανένα αντισταθμιστικό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την υποθήκευση της δημόσιας υγείας και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης της περιοχής της Μεγαρίδας. Επίσης οι σύλλογοι μας προτίθενται να προσφύγουν στις ακόλουθες ενέργειες:

1. Ασφαλιστικά μέτρα εφόσον η ανάδοχος εταιρεία ξεκινήσει έργα στη περιοχή μας.

2.Δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων των συλλόγων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

3. Συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας από τους κατοίκους και τους δημότες της περιοχής αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα.

4. Επαφή με τους τοπικούς βουλευτές, με τον περιφερειάχη Αττικής, με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής.

5. Ενημέρωση του ελληνικού λαού μέσω του ελληνικού κοινοβουλίου.

Εμείς, οι Σύλλογοι Αγίας Τριάδας, Κοινωνίας Πάχης, Α

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

To Περιφερειακό Πάρκο Βουρκαρίου έχει πολύ μεγάλη οικολογική σημασία: Το Προεδρικό Διάταγμα με ημερομηνία 31/3/2017, ΦΕΚ Α.Α.Π. 72/2017,   χαρακτηρίζει τον υγρότοπο στο Βουρκάρι Μεγάρων ως Περιφερειακό Πάρκο και καθορίζει ζώνες προστασίας, χρήσεως γης και όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και μέτρα προστασίας και διαχείρισης του υγροβιότοπου.

Βάσει του νέου ΡΣΑ (ΦΕΚ 156/Α/1-8-2014) το Βουρκάρι εντάσσεται στους υγρότοπους Α’ Προτεραιότητας για χρηματοδότηση δράσεων και έργων προστασίας, αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισης.

Στο σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας Αττικής για τους υγροτόπους της Αττικής, δράσεις Προτεραιότητας του μέτρου ΙΙ-2.7, σημειώνεται η ανάγκη για την προώθηση ολοκληρωμένων δράσεων διαχείρισης στο Βουρκάρι.

Ο υγρότοπος “Βουρκάρι” (IBA GR204 Όρμος και Έλος Βουρκάρι) περιλαμβάνεται στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας. ΙΒΑ (Important Bird Areas) είναι περιοχές μέγιστης προτεραιότητας για διατήρηση της βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα των πουλιών, συχνά αναντικατάστατες ή ευάλωτες, καθώς φιλοξενούν σε τακτική βάση σημαντικούς πληθυσμούς από ένα ή περισσότερα απειλούμενα, ενδημικά ή συναθροιστικά είδη.

Στο χερσαίο τμήμα της περιοχής περιλαμβάνονται και ιστορικά μνημεία αρχαϊκής, ρωμαϊκής και νεότερης ιστορίας. !  θα αποτελούσε επιτέλους μια κίνηση και με στόχο την αναστροφή των πολιτικών συνεχούς υποβάθμισης της Δυτικής Αττικής.

Ο Συντονιστικός Φορέας Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου έχει προτείνει τη συμπερίληψη του Βουρκαρίου σε Φορέα Διαχείρισης

www.vourkari.blogspot.com

vourkari@gmail.com

 

Posted on 26/08/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top