Μπουτάρης για ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μπουτάρης για ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση

 

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη είχαν ο Νίκος Χρυσόγελος και η Ζωή Βολιώτη εκ μέρους του προεδρείου του κόμματος «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Σεπτεμβρίου. Στη συνάντηση συζητήθηκε ο ρόλος που μπορεί και πρέπει να παίξει η αυτοδιοίκηση για τη διαμόρφωση, από τη βάση της κοινωνίας, ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση που αποτελεί ένα Νέο (Πράσινο) Κοινωνικό Συμβόλαιο για την αντιμετώπιση 12 βασικών προβλημάτων των πολιτών, όπως είναι η ανεργία, η αναζωογόνηση της οικονομίας, η πρόσβαση όλων στο σύστημα υγείας, η πολιτική για τους νέους, η περιφερειακή αναδιάρθρωση της χώρας κα [1].

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» έχουν προτείνει, δημόσια αλλά και με επιστολές τους προς ένα σύνολο φορέων, να ξεκινήσει, τέλη Σεπτεμβρίου, ένας δομημένος διάλογος εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, κοινωνικών, επαγγελματικών και περιβαλλοντικών φορέων αλλά και δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων. Στόχος είναι η διαμόρφωση, με πρωτοβουλία της κοινωνίας, ενός νέου σχεδίου διεξόδου της χώρας από την κρίση που θα είναι κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο και θα δεσμεύει την κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, αφού θα έχει την ευρεία υποστήριξη της κοινωνίας. Η επίσημη αποστολή των προσκλήσεων ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ τις επόμενες μέρες οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» θα συνεχίσουν τις επαφές που ξεκίνησαν με τον Γ. Μπουτάρη και με άλλους δημάρχους, περιφερειάρχες, κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς και κόμματα.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε τη θετική του στάση απέναντι στην πρόταση και τόνισε ότι οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και η κοινωνία των πολιτών μπορούν και πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου περιφερειακής ανάπτυξης. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το κεντρικό κράτος επιβάλει αποφάσεις χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση με αυτούς τους οποίους αφορούν και αυτό πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο. Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε ότι το Ευρωκοινοβούλιο με πρωτεργάτες τους Πράσινους, πίεσε και πέτυχε να ενσωματωθεί στους Κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Ταμείων αλλά και στον Κώδικα Πρακτικών για την εφαρμογή της «Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης 2014-2020» η υποχρέωση των Κρατών Μελών να παρουσιάσουν σχέδια για την νέα προγραμματική περίοδο που θα είναι προϊόν διαβούλευσης και συμμετοχικών διαδικασιών, όχι αυθαίρετων αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας. Κάτι που δυστυχώς δεν έχει ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση [2].

Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε συνάντηση, το απόγευμα της Παρασκευής, με τον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία, το Σάββατο πρωί, με τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Γιάννη Μίχο, με τους οποίους συζήτησαν τόσο την πρόταση για ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα διαμορφωθεί μέσα από κοινωνικό διάλογο όσο και ευρύτερα θέματα αυτοδιοίκησης και πράσινων πολιτικών σε τοπικό επίπεδο. Ο πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων κι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου είχε ενεργό ρόλο στην προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Ταμείο Συνοχής καθώς και στο πρασίνισμα των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών κι Επενδυτικών Ταμείων [3] ενώ ανέπτυξε και συστηματική συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και ευρωπαϊκά δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών.

Το βράδυ της Παρασκευής 19/9, ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε ως ομιλητής σε συζήτηση με θέμα: «Κοινωνική οικονομία: οι ΚΟΙΝΣΕΠ ως μια ραγδαία αναπτυσσόμενη επιχειρηματική μορφή στην Ελλάδα της κρίσης: Μόδα ή συνειδητή επιλογή; Εμπειρία, προβλήματα και προοπτικές» που οργανώθηκε στο πλαίσιο του GreenWave. Στη συζήτηση συμμετείχαν: ο Μπελίδης Θανάσης – Μονάδα Επιχειρηματικότητας ΑΤΕΙΘ, Τεχνικός Σύμβουλος ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΣΕΠ Κ. Μακεδονίας., η Σουρμαΐδου Πόπη – Αντιπρόεδρος Κέντρου Εργάνη, ο Xρυσόγελος Νίκος – πρώην Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και μέλος του Ενεργειακού Συνεταιρισμού Σίφνου καθώς και ο Ρουμελιώτης Ανδρέας – δημοσιογράφος, εμπνευστής του enallaktikos.gr. Τη συζήτηση συντόνισε η Σοφία Αδάμ, ερευνήτρια – συγγραφέας του Οδηγού Δημιουργίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Δεκάδες ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, έθεσαν ερωτήματα αλλά και κατέθεσαν εμπειρίες [4].

 

[1] Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» προτείνουν την διαμόρφωση – μέσα από διάλογο και με πρωτοβουλία φορέων – ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση κι αντιμετώπισης 12 βασικών προβλημάτων των πολιτών http://prasinoi.gr/forum-crisis/

[2] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3767-arthro-eklogika-ge-gia-partnership-agreement

[3] http://www.chrysogelos.gr/images/files/Docs/greening%20GE.pdf

[4] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3782-social-economy-greenwave

Posted on 19/09/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top