Ένα ενδιαφέρον βιβλίο του Στέφανου Σταμέλλου, γνωστού οικολόγου ακτιβιστή (εγώ «ετάχθην» με το μέρος της κινηματικής οικολογίας και της αυτοδιοίκησης, λέει ο ίδιος) και ορειβάτη θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, ώρα 18:00′ στο «OLYMPIAS rooftop bar» (Αθηνάς 57 & Σοφοκλέους, στο 6ο όροφο).
Για το βιβλίο «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας» (εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, Αθήνα 2018) θα μιλήσουν οι:
– Βασιλική Λάζου, Ιστορικός, διδάσκουσα τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
– Μαρία Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας
– Γιώργος Δουβλέκας, στρατιωτικός δικαστής
– και ο συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος
Οι Εκδόσεις Σ. Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ και ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας «το Βελούχι» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας, Γιώργος Λάγαρης
Το βιβλίο έχει παρουσιαστεί στην Καρδίτσα, Βόλο,
“Το βιβλίο είναι ένα αφήγημα, μια βιωματική περιγραφή ενός οδοιπορικού έντεκα ημερών στα πρώτα σύνορα του σύγχρονου ελληνικού κράτους με τα πόδια, μια κατάθεση ψυχής και μια μαρτυρία, προϊόν της αγάπης του Στεφανου Σταμέλλου για το βουνό και την περιπέτεια“.
Σκοπό έχει να αναδείξει, έστω με αυτό τον τρόπο, τον ρόλο που έπαιξαν τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας στην περίοδο των πενήντα χρόνων, από το 1832 έως το 1881 -μια οριογραμμή που άλλαξε δραματικά τα δεδομένα και τις ισορροπίες στις περιοχές που χαράχτηκε – και τον ιδιαίτερο ρόλο της ληστοκρατίας στις πρώτες δεκαετίες της απελευθέρωσης.
Έχει επίσης σκοπό να παρακινήσει τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση να ασχοληθούν περισσότερο και να αναδείξουν αυτά τα ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα της εποχής και την ίδια την οριογραμμή. Να βοηθήσει τον αναγνώστη, τον ιστορικό, τον φυσιοδίφη, τον πεζοπόρο, τον ορειβάτη, τον ψαγμένο τουρίστα που θα το αποκτήσει και θα το μελετήσει, να γνωρίσει την ιστορία, την γεωγραφία, τα πλούσια πολιτιστικά δρώμενα αυτής της περιοχής σε μια «γκρίζα» περίοδο της νεότερης ιστορίας του ελληνικού κράτους∙ και, γιατί όχι, να περπατήσει σ’ αυτούς τους τόπους.
Το βιβλίο «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ένα Οδοιπορικό στα Πρώτα Σύνορα της Ελλάδας», είναι το τρίτο βιβλίο του Στέφανου Σταμέλλου. Έχουν προηγηθεί το «Στο Δρόμο για την Πυθία, Άγραφα – Καρπενήσι – Δελφοί, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4» και το «Όσα δεν πήρε ο άνεμος του χρόνου, Λαμία 1991-2018 Προτάσεις – Παρεμβάσεις». Κυκλοφορεί, όμως και το 4ο βιβλίο του, το “Σημειώσεις Λευκώματος 2019 – 2020, οι πικέτες του Διογένη” (εκδόσεις Ζαχαρόπουλος, 2021)
Ο ίδιος ο συγγραφέας μιλά για το 4ο βιβλίο του που περιλαμβάνει κυρίως κείμενα – παρεμβάσεις του την διετία 2019-2020 : “Το περιεχόμενο των παρεμβάσεων βέβαια εξαρτάται από την οπτική του καθένα. Απ’ αυτή εξαρτάται η διαφορετική προσέγγιση, η τεκμηρίωση, η ανάλυση και η σύνθεση, της ίδιας κατά τα άλλα «ανάγνωσης». Και το «έκαστος εφ’ ω ετάχθη», που έλεγε ο Ηρόδοτος, είναι αυτό που καθορίζει την οπτική. Κι εγώ «ετάχθην» με το μέρος της κινηματικής οικολογίας και της αυτοδιοίκησης. Εκτός από την περιβαλλοντική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, την αποκέντρωση και τη βιωσιμότητα, η κινηματική οικολογία, ως πολιτική, αφορά και στη διαχείριση της οικονομίας των συναισθημάτων. Και στα κείμενα περιέχονται πολλές αφορμές για ποικίλα συναισθήματα. Υπάρχουν και περισσεύουν ο θυμός, το πάθος, η λύπη, η χαρά, ο ενθουσιασμός, η έκπληξη, το άγχος… Προσπαθείς να κατανοήσεις τα γεγονότα και, με βάση την εμπειρία, να βγάλεις τα απαραίτητα συμπεράσματα. Εκφράζεις ανοιχτά την άποψή σου, κάνεις κριτική, επιβεβαιώνεις την ύπαρξή σου, την παρουσία σου, για να το σκεφθούν κάποιοι πριν σε κρίνουν. Να και η άλλη υστεροβουλία. Στο μεταξύ «Η στάση απέναντι στην εξουσία πρέπει να είναι ίδια με τη στάση απέναντι στη φωτιά: να μη στέκεσαι ούτε πολύ κοντά, για να μην καείς, ούτε πολύ μακριά για να μην ξεπαγιάσεις.» όπως έλεγε ο Διογένης.
Τηλ επικοινωνίας: Στέφανος Σταμέλλος: 6977261256