Αλληλεγγύη στους πολίτες της Βηρυτού

Οι Πράσινοι-ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ και οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -το νέο ενωτικό κόμμα εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όλους/ες όσους/ες έχασαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, και ευχόμαστε δύναμη στους χιλιάδες τραυματίες.

Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας προς τους πολίτες και ιδιαίτερα τους/τις νέους/νέες που συμμετέχουν στην αποκατάσταση της ζωής της πόλης αλλά και διεκδικούν πολιτική αλλαγή και αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση να αναλάβει μια συντονισμένη προσπάθεια συγκέντρωσης βοήθειας προς τη χώρα αυτή που ήδη αντιμετώπιζε μια βαθιά κρίση και πριν τον κοροναϊό και την έκρηξη, ιδιαίτερα ενισχύοντας τα νοσοκομεία και δομές αλληλεγγύης απευθείας, όχι μέσω της κυβέρνησης, όπως εξάλλου ζητάνε οι πολίτες του Λιβάνου

Απαιτείται διεθνής συντονισμένη προσπάθεια ανακούφισης για να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ιατρικός εξοπλισμός. Το υγειονομικό σύστημα του Λιβάνου ήταν ήδη σε μεγάλη πίεση, τώρα κινδυνεύει με κατάρρευση ως συνέπεια της μακροχρόνιας κρίσης, της εξάπλωσης του κοροναϊού και των χιλιάδων τραυματιών από την έκρηξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να διασφαλίσει αυτές τις προσπάθειες συντονίζοντας τα Κράτη Μέλη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Είναι ζωτικής σημασίας να φτάσει άμεσα βοήθεια στο Λίβανο με φάρμακα, τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά.

Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς πρέπει να εξετάσει και τη δυνατότητα φιλοξενίας στην Ελλάδα ενός αριθμού κατοίκων της Βηρυτού των οποίων καταστράφηκε η κατοικία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Χιλιάδες νέοι και νέες ξανα-βγήκαν στο δρόμο και έχουν καταλάβει τα υπουργεία:
– Εξωτερικών
– Ενέργειας
– Οικονομίας
– Περιβάλλοντος
καθώς και της Ένωσης Τραπεζών
με σύνθημα
“All the ministries are the property of the people”

O θρήνος και ο φόβος μετατρέπονται σε οργή στο Λίβανο καθώς διαπιστώνεται η έκταση της καταστροφής, ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει και χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 5.000.

Η οργή που υπήρχε εδώ και καιρό μεγαλώνει και στοχεύει την αδιαφορία και διαφθορά που κυριαρχούν στο πολιτικό σύστημα κι έχουν οδηγήσει όχι μόνο στην απίστευτη τραγωδία που προκάλεσε η έκρηξη του νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι της Βηρυτού αλλά και σε μια βαθιά οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε από την πανδημία του κοροναϊού.

#Beirutexplosions #Beirut #Lebanon #lebanonprotest

Posted on 09/08/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top