Η Γερμανία και η Βαυαρία αλλάζουν. Οι Πράσινοι δεύτερη δύναμη

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θεωρούμε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στις εκλογές στην Βαυαρία αποτυπώνουν τις πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις κι ευρύτερες αλλαγές που συντελούνται στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα έδειξαν:
– Μεγάλη πτώση Χριστιανο-κοινωνιστών 
– Καταποντισμό των Σοσιαλδημοκρατών, που έχασαν ένα στους δύο ψηφοφόρους τους
– Όχι τόσο μεγάλη αύξηση της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία AfD όπως αναμένονταν, σε σχέση με προηγούμενες εκλογές στην Βαυαρία. Αντιθέτως, η AfD έχασε το 20% των ψηφοφόρων της σε σχέση με τις ομοσπονδιακές εκλογές.
–  Οι Πράσινοι αναδείχθηκαν ως δεύτερο κόμμα με 17.5% έως 19%, ενώ κέρδισαν μεγάλο κομμάτι από Χριστιανο-κοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες, Μάλιστα, τις πόλεις με πάνω από 100.000 κατοίκους είναι πλέον το πρώτο κόμμα, πχ. στο Μόναχο συγκέντρωσαν 30%. 
Τα κεντρικά μηνύματα των Πράσινων αφορούσαν το μεταναστευτικό (“καρδιά αντί για μίσος”), την κλιματική αλλαγή, τα θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων, την πολιτική στέγης και το εκπαιδευτικό σύστημα. Όπως αποδεικνύει και σχετική έρευνα, τα θέματα που απασχόλησαν τους ψηφοφόρους ήταν: 
– εκπαιδευτική πολιτική (52%)
– πολιτική για τη στέγη(51%)
– περιβαλλοντική και κλιματική πολιτική (49%),
– μεταναστευτική πολιτική (33%)
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι Πράσινοι συγκέντρωσαν ποσοστά από 22 έως 25% στους μέχρι 35 χρονών ψηφοφόρους. Κέρδισαν 180.000 από χριστιανούς, κυρίως νέους που μετακινήθηκαν από τους χριστιανοκοινωνιστές προς Πράσινους λόγω της φοβικής και αυταρχικής πολιτικής του κόμματος αυτού που συγκέντρωνε κάποτε 47 έως 60% στη Βαυαρία καθώς και πολλούς νέους από σοσιαλδημοκράτες.
– Οι Σοσιαλδημοκράτες καταρρέουν σε όλη τη Γερμανία.
– Η αριστερά πέφτει τουλάχιστον στην Δυτική Γερμανία (δημιουργήθηκε μάλιστα μεγάλο θέμα με τις δηλώσεις Λαφοντέν που επέκρινε την διαδήλωση #unteilbal ενάντια στην ξενοφοβία ότι προωθεί “ανοικτά σύνορα”).

 

Posted on 15/10/2018 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top