Μιχάλης Τρεμόπουλος: Τέρμα στα πράσινα άλλοθι

Του Μιχάλη Τρεμόπουλου

Μάταια προσπαθούν να ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο, αποσπώντας την προσοχή των πολιτών. Η μόνη θερμοκρασία που κινείται ψηλά είναι αυτή που οφείλεται στην κλιματική κρίση. Μπήκαμε και τυπικά στην άνοιξη, αφήνοντας πίσω έναν ανεπαίσθητο χειμώνα, τον πιο θερμό στα χρονικά για την Ελλάδα, έναν από τους 6 θερμότερους χειμώνες όλων των εποχών, που «συνέπεσαν» όλοι την τελευταία δεκαετία.

Η κλιματική κρίση, για την οποία προειδοποιούμε -οικολόγοι και επιστήμονες- εδώ και δεκαετίες, θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, αν δεν μπει φρένο στην εξόρυξη και χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ υποχωρεί μπροστά στην επέλαση των αγροτών και στη διαφαινόμενη άνοδο της ακροδεξιάς, που αλιεύει τη δυσαρέσκεια, στοχοποιώντας την πράσινη μετάβαση και όσους την υποστηρίζουν. Για πρώτη φορά ο -ευρωπαίος κατά τα άλλα- πρωθυπουργός μας ρίχνει τις ευθύνες για την έλλειψη πραγματικής στήριξης του αγροτικού εισοδήματος στους σοσιαλιστές και τους Πράσινους! Άλλος με ένα αδέσποτο στο μέγαρο και άλλος με ένα σκυλάκι στην αγκαλιά, ρετουσάρονται επικοινωνιακά, λες και οι φιλόζωοι τρώνε κουτόχορτο.

Και ενώ ακόμη και ο διοικητής της ΤτΕ, Στουρνάρας, τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, αποτελώντας πηγή αστάθειας και ευπάθειας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις την επικαλούνται μόνο για να δικαιολογήσουν την ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Και βέβαια, για να επιτρέψουν στους μεγαλοσχήμονες να γεμίσουν τις βουνοκορφές και τα ευπαθή οικοσυστήματα με αιολικά.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες εκμεταλλεύονται τη χαλάρωση και όπως χρησιμοποίησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να κερδοσκοπήσουν, τώρα αρχίζουν να αναβάλουν -μαζί με τις αυτοκινητοβιομηχανίες- τους δηλωμένους στόχους τους για μείωση των εκπομπών καυσαερίων. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) υπολογίζει ότι η κατανάλωση καυσίμων θα αυξηθεί φέτος κατά 1,34 εκατ. βαρέλια την ημέρα και ήδη πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η πολύπαθη Λιβύη. Μόνον η Shell ανέφερε ότι το 2023 ήταν μια από τις πιο κερδοφόρες χρονιές της, καθώς τα κέρδη της ξεπέρασαν τα 28 δισ. δολάρια.

Και ενώ οι περιβαλλοντικοί στόχοι ακυρώνονται, το έδαφος και η βιοποικιλότητα υποβαθμίζονται, η τσέπη των πολιτών αδειάζει. Όλοι μιλάνε για ακρίβεια γιατί είναι εξόφθαλμη αλλά την ίδια στιγμή και οι μισθοί μειώνονται. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, οι πραγματικοί μισθοί την περίοδο 2009-2022 υπέστησαν απώλεια 34,23% (σε σταθερές τιμές 2015) ενώ στην Ευρώπη των 27 υπάρχει αύξηση 3,33%! Παρόλα αυτά, η ΝΔ θριάμβευσε το 2023 και η ακροδεξιά επελαύνει.

Την εναλλακτική λύση απομακρύνουν η αλλοίωση της δημοκρατίας από τα συμφέροντα και τη χειραγώγηση, η πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης, το χάιδεμα των αυτιών των ψηφοφόρων, η αποσύνδεση των πράσινων λύσεων από ένα απελευθερωτικό κοινωνικό πρόταγμα. Και αυτά πρέπει να πάψουν!

  • Όλο το άρθρο στην εφημερίδα “Εφημερίδα των Συντακτών”

Posted on 27/03/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top