29 Σεπτεμβρίου, Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη σπατάλη τροφίμων και τα απόβλητα τροφίμων

Η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Σπατάλη Τροφίμων και τα Απόβλητα Τροφίμων (IDAFLW) θα εορταστεί για πέμπτη φορά στις 29 Σεπτεμβρίου 2024.

Σταματήστε τη σπατάλη τροφίμων! Για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Το IDAFLW 2024 τονίζει την κρίσιμη ανάγκη χρηματοδότησης για την ενίσχυση των προσπαθειών για μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, τη συμβολή στην επίτευξη στόχων για το κλίμα και την προώθηση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Τεράστιες ποσότητες πόρων – γη, νερό, ενέργεια και εργασία – χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων. Όταν τα τρόφιμα χάνονται ή σπαταλούνται, αυτοί οι πόροι πάνε χαμένοι, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα της παραγωγής τροφίμων.

Το 2021, το ποσοστό των τροφίμων που χάθηκαν παγκοσμίως μετά τη συγκομιδή σε επίπεδα αγροκτημάτων, μεταφοράς, αποθήκευσης, χονδρικής και επεξεργασίας υπολογίστηκε σε 13,2% (FAO, 2023).

Το 2022, η σπατάλη τροφίμων σε επίπεδο λιανικής, φαγητού και οικιακής χρήσης υπολογίστηκε στο 19% του συνόλου των τροφίμων που διατίθενται στους καταναλωτές (UNEP, 2024).

Αυτό επηρεάζει όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές και τα έθνη, για να μην αναφέρουμε τα μέσα διαβίωσης και την οικονομική σταθερότητα. Επιπλέον, τα απόβλητα τροφίμων στους χώρους υγειονομικής ταφής συμβάλλουν στο 8 έως 10% των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα από το σύστημα αγροδιατροφής, επηρεάζοντας την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το αέριο μεθάνιο που παράγεται από την απώλεια και τα απόβλητα τροφίμων είναι τουλάχιστον είκοσι οκτώ φορές πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα όσον αφορά στην επίδραση στην κλιματική αλλαγή (IPPC, 2021).

Η αντιμετώπιση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, θα βελτίωνε τη συνολική αποτελεσματικότητα του συστήματος τροφίμων, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι περισσότερα τρόφιμα φθάνουν σε όσους και όσες έχουν ανάγκη.

Ο στόχος 12.3 των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs), στοχεύει στη μείωση στο ήμισυ της κατά κεφαλήν παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικής και καταναλωτή, και μείωση των απωλειών τροφίμων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού έως το 2030, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτού του ζητήματος στο ευρύτερο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης.

Η μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και την παροχή υγιεινής διατροφής, την προώθηση της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων, το μετριασμό της πείνας, την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πιο δίκαιης κατανομής των τροφίμων παγκοσμίως.

Η μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων είναι, επίσης, μια λύση φιλική στο κλίμα, την οποία οι χώρες και οι κοινότητες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Για να γίνει αυτό με επιτυχία, θα απαιτηθεί σημαντική αύξηση στην ποιότητα και την ποσότητα της προσβάσιμης χρηματοδότησης για το κλίμα.

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – συγκεκριμένα SDG 12, Στόχος 12.3 – απαιτεί τη μείωση στο ήμισυ της κατά κεφαλήν παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικής και καταναλωτή και μείωση των απωλειών τροφίμων κατά μήκος των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού. Ο στόχος 16 του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας του Κουνμίνγκ του Μόντρεαλ (GBF), μεταξύ άλλων ζητημάτων, ζητά επίσης «τη μείωση κατά το ήμισυ της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων έως το 2030».

Πρέπει να επιταχύνουμε επειγόντως τον ρυθμό των ενεργειών για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων και να μεταμορφώσουμε τα συστήματα αγροδιατροφής, με συγκεκριμένα οφέλη για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Posted on 24/09/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top