ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Δικαιοσύνη και κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την δίκη της Χρυσής Αυγής

Μια από τις πιο σημαντικές δίκες, όπως αυτή που αφορά στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, προχωράει με ρυθμό χελώνας. Αφού σπαταλήθηκε πολύ χρόνος για να αποφασιστεί σε πιο χώρο θα γίνει η δίκη, πολιτική και δικαστική εξουσία δεν κατάφεραν τελικά να οργανώσουν με σοβαρότητα τη δίκη. Μήνες μετά την έναρξή της, ελάχιστα έχει προχωρήσει η διαδικασία, μια στην καλύτερη περίπτωση, το δικαστήριο συνεδριάζει το πολύ δύο φορές την εβδομάδα και υπάρχουν συνεχείς αναβολές και διακοπές.

Μία από τις συνέπειες του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής,  είναι το γεγονός ότι οι νεοναζί βουλευτές και στελέχη της  εμφανίζονται προκλητικοί, εκπέμπουν καθημερινά μια ρητορική μίσους και περιγελούν με θράσος δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Δικαίως εξοργίζει το γεγονός ότι επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη, ο Ρουπακιάς πρόκειται να αποφυλακιστεί στις 18 Μαρτίου, έχοντας συμπληρώσει το ανώτατο όριο προφυλάκισης που προβλέπει ο νόμος με βάση τα δυο εντάλματα προσωρινής κράτησης που είχαν εκδοθεί σε βάρος του (για την δολοφονία Π. Φύσσα και την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή).

Τόσο η πολιτική αγωγή όσο και η πρόεδρος του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη έχουν επισημάνει από την έναρξη της δίκης τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Τόσο η ηγεσία της δικαιοσύνης όσο και η πολιτική ηγεσία έχουν σοβαρές ευθύνες όχι μόνο για την πιθανή αποφυλάκιση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα όσο και του απαράδεκτου τρόπου που διεξάγεται μια από τις πιο σοβαρές δίκες που αφορούν τη χώρα και την κοινωνία. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε να διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής συστηματικά και με όλη την αναγκαία υποστήριξη προς το δικαστήριο, ώστε να ολοκληρωθεί σε λογικό χρόνο αντί να σέρνεται.

Posted on 21/02/2016 in Δελτία Τύπου, Θέσεις

Share the Story

Back to Top