Χρειαζόμαστε άνεμο και ήλιο για να διαλυθεί η καπνιά από τα ορυκτά καύσιμα

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ζητάνε να υποστηριχθούν σθεναρά η εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ως βασικό εργαλείο εξόδου από την κρίση, ενίσχυσης της οικονομίας, ιδιαίτερα της τοπικής, και δημιουργίας βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Η χώρα μπορεί και πρέπει να διαμορφώσει μια σταθερή στρατηγική ενεργειακής μετάβασης, για να μην χάσουμε για άλλη μια φορά το τρένο αυτή τη φορά της «ειρηνικής ενεργειακής επανάστασης».

Δυστυχώς, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η νέα κάνουν ότι μπορούν για να δυσφημιστούν και να απαξιωθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πέρα από τις επιλογές για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας, της Πτολεμαΐδας 5, που θα είναι μια ακριβή και βρώμικη λύση, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει κάνει «ότι μπορεί» για να δημιουργήσει σύγχυση στους πολίτες σχετικά με την ενέργεια και το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αφορμή την αντιπαράθεση για την αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Το τέλος αυτό έπρεπε να ενισχύει αποκλειστικά την ενεργειακή στροφή από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (A.Π.Ε.). Το πρόβλημα είναι ότι – πέρα από κάποιες διορθωτικές κινήσεις που πράγματι έπρεπε να έχουν γίνει και είχαμε προτείνει και εμείς, μετά από διάλογο με τους σχετικούς φορείς – τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού οφείλονται σε πληρωμές από αυτόν που δεν έχουν σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές.

Η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε την απαράδεκτη απόφαση αλλά φαίνεται ότι και η σημερινή συνεχίζει στην ίδια πολιτική, δηλαδή από τον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ να «βγαίνουν» χρήματα τα οποία πάνε στην βαριά βιομηχανία για να έχει μικρότερο κόστος ενέργειας. Αυτό είναι κάτι αδιανόητο, γιατί η βαριά βιομηχανία – και γενικότερα η βιομηχανία – έπρεπε να επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας ώστε να μειώσει το ενεργειακό κόστος της με τρόπο υπεύθυνο απέναντι στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Αλλιώς το κόστος της σπατάλης ενέργειας (που είναι και οικονομικό κόστος) μεταφέρεται στους καταναλωτές, κυρίως στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η αύξηση του Ειδικού Τέλους χρεώνεται – παραπλανητικά – στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που δυσφημούνται έτσι σαν δήθεν πιο ακριβές από τα ορυκτά καύσιμα.

Η ΡΑΕ στην απόφαση της 722/31-12-2014 επιβεβαιώνει ότι ο λόγος αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ είναι το γεγονός ότι μέρος των πόρων που συλλέγονται – κατευθύνονται «υπέρ της μείωσης του κόστους του ρεύματος για τη βαριά βιομηχανία». Στην πραγματικότητα είναι δηλαδή μια λανθασμένη επιλογή αντί να υιοθετηθούν κίνητρα και εργαλεία που ενισχύουν στη βιομηχανία παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι η ενεργειακή μετάβαση, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, είναι μονόδρομος, συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία και είναι όχι μόνο οικολογικά αλλά και οικονομικά συμφέρουσα. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος πληροφόρησης που λαμβάνει ο καταναλωτής μέσω των λογαριασμών του για να καταλάβει που ξοδεύονται τα λεφτά που πληρώνει αλλά και να σταματήσει η επικοινωνιακή απαξίωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

Posted on 31/03/2015 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top