Κάτω τα χέρια από τους αντιρρησίες συνείδησης. Κανένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν επιτρέπεται να παραβιάζεται

 

 

Η σημερινή νέα δίκη του ιδεολογικού αντιρρησία συνείδησης Δημήτρη Σωτηρόπουλου στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της ανυποταξίας αποτελεί άλλη μια μελανή σελίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

 

«Είναι πραγματικά κωμικοτραγικό το γεγονός να δικάζεται και μάλιστα από στρατοδικείο ο πολίτης Δημήτρης Σωτηρόπουλος, πασιφιστής και συνιδρυτής του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, ο οποίος είναι πλέον 47 ετών, και δεν είναι υπόχρεος στράτευσης», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και υποψήφιος με το νέο σχήμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία. «Όπως τονίζει και η Διεθνής Αμνηστία, η δίωξη και τιμωρία αντιρρησιών συνείδησης, σε κάποιες περιπτώσεις επανειλημμένα για την ίδια πράξη της άρνησης να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης, παραβιάζει το δικαίωμά τους στην ελευθερία της συνείδησης. Αυτοί που έχουν κρατηθεί, έχουν υπάρξει κρατούμενοι συνείδησης και έχουν υποστεί αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση».

 

«Δύο μόλις ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης, η Ελλάδα αποκαλύπτει και πάλι το πόσο εύκολα μερικές φορές καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραβλέποντας τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, ακόμα και καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Βασίλης Σταμογιάννης, ο οποίος θα παραστεί εκ μέρους των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης εκφράζοντας αλληλεγγύη προς τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο και ζητώντας την παύση κάθε δίωξης εναντίον του.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, σταθερός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, όπως και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει επισημάνει ότι από πέρυσι κλιμακώθηκε ανησυχητικά η στοχοποίηση των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα με διώξεις, στρατοδικεία, ακόμα και φυλακίσεις, στο πλαίσιο μίας γενικότερης κλιμάκωσης της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Για τον λόγο αυτό στις 4 Οκτωβρίου 2013 φιλοξένησε στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (ΕΒCΟ) σχετικά με το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία στην Ευρώπη. Κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να αναλάβει την Προεδρία.

 

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει σε στρατοδικεία να δικάζουν πολίτες, και μάλιστα επαναλαμβανόμενα για την ίδια πράξη. Επιπλέον επιβάλλει δυσανάλογα διοικητικά πρόστιμα της τάξης των 6.000 ευρώ. Η δε κοινωνική υπηρεσία που προσφέρει μόνο εναλλακτική δεν είναι. Αντίθετα, παραμένει τιμωρητικής διάρκειας και φύσης, με μία επιτροπή ελέγχου συνείδησης που θυμίζει άλλες εποχές, και υπόκειται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και όχι σε πολιτική αρχή, αποκλείοντας αυθαίρετα πολλούς νέους ανθρώπους, όπως τον Γιώργο Ζεγκλίνα, από το να προσφέρουν κοινωνική υπηρεσία στον τόπο μας σε τομείς που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αντί να διώκει τους αντιρρησίες συνείδησης στη στρατιωτική θητεία, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προωθεί την αντίρρηση συνείδησης ως ανθρώπινο δικαίωμα κι ως πολύτιμη συμβολή σε μια καλύτερη κοινωνία, στη μη-βία και την ειρήνη. Η δε κοινωνική υπηρεσία θα πρέπει να προωθεί την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος. Όσο για τις στρατιωτικές δαπάνες, είναι υπέρογκες στην Ελλάδα, και πρέπει να περιοριστούν έναντι των κοινωνικών δαπανών, ιδίως σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

τηλ: 210 3223867, e-mail: info@prasinoi.gr

facebook.com/prasinoitwitter.com/greensgr

Posted on 13/05/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top