Να σταματήσουμε την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου. Υπογράφουμε μαζικά την καμπάνια των Τούρκων Πράσινων να σταματήσει η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

Akkuyu Nükleer Santral İnşaatı Durdurulsun! Türkiye-Rusya Nükleer Anlaşması İptal Edilsin!

Stop the construction of the Akkuyu nuclear power plant! Cancel the Turkey-Russia nuclear power plant agreement!

Υπογράφουμε εδώ και στηρίζουμε την εκστρατεία συλλογής υπογραφών των Τούρκων Πράσινων εναντίον της κατασκευής των 4 πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου της Τουρκίας. Μας αφορά.

Η Ρώσικη πυρηνική εταιρία Rosatom κατασκευάζει στην Τουρκία 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες, και όπως μάλιστα αποκάλυψε ο Dr. Ümit Şahin, εκπρόσωπος των Τούρκων Πράσινων, στη συζήτηση που οργάνωσε το νέο κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ για τα πυρηνικά σχέδια στα Βαλκάνια, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι μοναδική. Η Ρωσία θα έχει τον πλήρη έλεγχο των πυρηνικών αντιδραστήρων από την κατασκευή μέχρι την αποσυναρμολόγησή τους, για πολλές δηλαδή δεκαετίες αν κατασκευαστούν καθώς και των πυρηνικών αποβλήτων τους.  Ο πρώτος αντιδραστήρας ξεκίνησε να κατασκευάζεται – παρά τις αντιπυρηνικές κινητοποιήσεις στην Τουρκία και σε διεθνές επίπεδο – το 2018, ο δεύτερος το 2019 και ο 3ος το 2020. Αν δεν αλλάξει κάτι, σύντομα θα ξεκινήσει και η κατασκευή του 4ου αντιδραστήρα. Αν και επισήμως ανακοινώνεται ότι ο πρώτος αντιδραστήρας θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες για το πότε μπορεί να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία της μονάδας.

Το κείμενο της καμπάνιας συλλογής υπογραφών:

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει ότι δεν πρόκειται μόνο για έναν περιφερειακό πόλεμο και ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν είναι κάτι απίθανο. Η επίθεση της Ρωσίας στους πυρηνικούς σταθμούς του Τσερνόμπιλ και της Ζαπορίζια και ο κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας, λόγω της διακοπής ρεύματος που θέτουν σε κίνδυνο τις ράβδους καυσίμου που πρέπει να ψύχονται συνεχώς, δείχνει πώς ο πόλεμος και η κατοχή σε μια γεωγραφία με πυρηνικούς σταθμούς είναι ένας επιπλέον κίνδυνος για τους πυρηνικούς σταθμούς. Γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου δεν μπορεί να εξαλειφθεί εάν δεν απορρίψουμε εντελώς την πυρηνική ενέργεια.

Η Τουρκία υπέγραψε τη διεθνή συμφωνία με τη Ρωσία το 2010 και διέθεσε την περιοχή Mersin-Akkuyu για 100 χρόνια για κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, δίνοντας τον πλήρη έλεγχο στη Ρωσία. Η επιμονή να δημιουργηθεί πυρηνικός σταθμός στο Akkuyu δεν μπορεί να εξηγηθεί από την ανάγκη για ενέργεια. Οι πυρηνικοί σταθμοί, οι οποίοι είναι η πιο δαπανηρή, η πιο επικίνδυνη, η πιο ρυπογόνος μορφή παραγωγής ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει ραδιενεργή ρύπανση για γενιές, όπως είδαμε στις πυρηνικές καταστροφές στο Τσερνομπίλ και στη Φουκουσίμα, δεν μπορούν να προστατευτούν. Αλλά το όνειρο να γίνει η Τουρκία πυρηνική δύναμη, η λανθασμένη αντίληψη ότι οι χώρες με πυρηνικούς σταθμούς είναι μεγάλες και λανθασμένες αντιλήψεις περί ενεργειακών πολιτικών έγιναν αιτία για την έναρξη της κατασκευής. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση επιμένει κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για την Τουρκία να πραγματοποιήσει το σχέδιο Akkuyu, το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί εδώ και 40 χρόνια και είναι επίσης ενάντια στο κοινό συμφέρον.

Είναι φανερό ότι η παραγωγή ενέργειας και τα υψηλά κέρδη δεν είναι τα μόνα κίνητρα για τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα η Ρωσία έχει επιθετικές, επεκτατικές πολιτικές και γεω-στρατηγικούς στόχους, όπως φαίνεται, με την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού ίδιου τύπου και μεγέθους στο El Dabaa, που βρίσκεται στη μεσογειακή ακτή της Αιγύπτου, απέναντι από το Akkuyu. Λαμβάνοντας υπόψη τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, αυτά τα έργα μπορούν να αξιολογηθούν σε σχέση με την ανάγκη της Ρωσίας για στρατιωτική και πυρηνική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο ασφάλειας για την Τουρκία και αυξάνει την εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία. Εάν η κυβέρνηση σκεφτεί να εκχωρήσει άλλη τοποθεσία στη Ρωσία για ένα παρόμοιο έργο όπως η Σινώπη, θα προκύψει παρόμοιος κίνδυνος ασφάλειας για τη Μαύρη Θάλασσα και θα αυξηθεί εκθετικά η επικινδυνότητα. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu αξιολογώντας τους επιπλέον κινδύνους για την ασφάλεια που δημιουργούνται από την εμπόλεμη κατάσταση. Είναι απαραίτητο να ακυρωθεί το έργο και να τερματιστεί μονομερώς η Συμφωνία για τον Πυρηνικό Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με τη Ρωσία. Ένα Akkuyu χωρίς πυρηνικά, μια Τουρκία χωρίς πυρηνικά και μια Μεσόγειος χωρίς πυρηνικά θα σημαίνουν ένα ασφαλέστερο, πιο ειρηνικό και καθαρότερο μέλλον τόσο για τη χώρα μας όσο και για ολόκληρο τον κόσμο.

Σταματήστε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu!

Ακύρωση της συμφωνίας πυρηνικού σταθμού Τουρκίας-Ρωσίας!

Έξω η Ρωσία από το Akkuyu!

www.change.org/AkkuyuDurdurulsun

Greens of Turkey

Social media links

https://instagram.com/greensofturkey

https://twitter.com/GreensofTurkey

Posted on 05/05/2022 in Δελτία Τύπου, Δράσεις

Share the Story

Back to Top