Δεν το λέμε μόνο εμείς, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Το λένε διεθνείς οργανισμοί, διεθνείς ενώσεις. Είναι η ώρα να ετοιμάσουμε την έξοδό μας από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, λιγνίτη, κάρβουνο, φυσικό αέριο). Τα ορυκτά καύσιμα δεν ευθύνονται μόνο για την κλιματική αλλαγή. Τα ορυκτά καύσιμα προκαλούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον πρόωρο θάνατο τουλάχιστον 7.000.000 ανθρώπων παγκοσμίως, χωρίς να υπολογίζουμε τις άλλες επιπτώσεις (χρόνιες ασθένειες, απώλειες ημερών εργασίας κα) σε πολύ περισσότερους ανθρώπους. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την έκκληση της Παγκόσμιας Ιατρικής Οργάνωσης – World Medical Association (WMA), του οργανισμό ομπρέλα που επιβλέπει πολλούς από τους διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς. Η WMA καλεί σε απόσυρση των επενδύσεων από τα ορυκτά καύσιμα και σε στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στην 67η παγκόσμια συνέλευσή της, η WMA δεσμεύτηκε να αποσύρει τα χρήματα από μετοχές επενδυτικών funds που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα και αντίθετα να στρέψει τους πόρους προς προγράμματα καθαρής ενέργειας. Καλεί μάλιστα τους εθνικούς οργανισμούς – μέλη της να πιέσουν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς και στάνταρτ ώστε να εξαναγκαστούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κλιματική αλλαγή «έχει σημαντικές και σε μερικές περιπτώσεις καταστροφικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία», ενώ σε άλλο σημείο διαπιστώνεται ότι: “Γνωρίζουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας της χρήσης ορυκτών καυσίμων μειώνει την ποιότητα της ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση από νοσήματα, οικονομική απώλεια, και κόστη στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Οι συνέπειες για την υγεία από το άσθμα και ασθένειες της καρδιάς και των πνευμόνων είναι σημαντικές. Ο κόσμος χρειάζεται τώρα να περάσει στην προμήθεια ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».
Υπενθυμίζουμε ότι πριν μερικές εβδομάδες ενώσεις που εκπροσωπούν 600.000 Βρετανούς γιατρούς ζήτησαν το κλείσιμο όλων των μονάδων παραγωγής ενέργειας που βασίζονται στο κάρβουνο, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει 3.000 πρόωρους θανάτους, στη Βρετανία και να μειώσει το κόστος για το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας αυτής κατά 6,7 δις λίρες.
Πνέει ένας διαφορετικός άνεμος πλέον που αποτυπώνεται στα στοιχεία από την αναφορά του Διεθνούς Γραφείου Ενέργειας (International Energy Agency – IEA), για την ποσότητα των 153 γιγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαταστάθηκε το 2015, η οποία αντιστοιχεί κυρίως σε επενδύσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε το 2015 την συμβατική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα ή πυρηνικά που προστέθηκε την ίδια χρονιά. Παρόλα αυτά, οι μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούνται από άνθρακα, προμήθευσαν το 39% της παγκόσμιας ενέργειας το 2015, ενώ η ανανεώσιμη ενέργεια, περιλαμβανομένων παλαιότερων υδροηλεκτρικών φραγμάτων, έφτασε στο 23%, σύμφωνα με τα στοιχεία της IEA.