Μην ρίχνεστε σαν κοράκια στο αίμα και στα πτώματα

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε όλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα να σταματήσουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά με αφορμή την υπόθεση του Κ. Κατσίφα. Μια υπεύθυνη στάση είναι η διαφάνεια και η πλήρης διαλεύκανση για αυτό που συνέβη. Προφανώς δεν πρέπει να χάνεται καμία ανθρώπινη ζωή, οι ειδικές δυνάμεις μπορούσαν να αφοπλίσουν και να συλλάβουν τον Κ. Κατσίφα. Από την άλλη το να αντιμετωπίζεται ως ήρωας κάποιος που προωθεί την βία, διαφημίζει παράνομες και τρομοκρατικές ενέργειες, αποσχιστικά αιτήματα, βγαίνει ένοπλος και πυροβολεί, προφανώς είναι στάση που ρίχνει λάδι στη φωτιά και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου.

Η διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στις αρχές του 19ου αιώνα και η δημιουργία των εθνικών κρατών στην περιοχή οδήγησε, αναπόφευκτα, στην ύπαρξη, αλλού μικρότερων και αλλού μεγαλύτερων, θυλάκων εθνικών μειονοτήτων σε όλα σχεδόν τα βαλκανικά κράτη.

Η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αυτών στην ευρύτερη περιοχή, απαιτεί εμμονή στην τήρηση του διεθνούς δικαίου και όχι ένοπλους παλληκαρισμούς, σχέσεις καλής γειτονίας, δέσμευση για εφαρμογή της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής (κυρίως μέσω της περιφερειακής πρώτα ολοκλήρωσης των αλλαγών που απαιτούνται) και ανοικτά σύνορα. Η ενίσχυση εθνικισμών και αποσχιστικών στάσεων δεν θα κάνει καθόλου καλό στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην δική μας χώρα.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ τοποθετούμαστε ξεκάθαρα σε αυτό, ο εθνικισμός στα Βαλκάνια και όπου αλλού ανοίγει τον πόρτα της τρέλας στις σχέσεις στην περιοχή και απειλεί την ειρηνική συνύπαρξη, δεν βελτιώνει την κατάσταση των μειονοτήτων, αντιθέτως επιδεινώνει τις σχέσεις μέσα στις κοινωνίες και μεταξύ των κρατών της περιοχής. Η πολιτική του Μιλόσεβιτς – ένα από τα πιο σύγχρονα παραδείγματα εθνικιστικού τυχοδιωκτισμού στην περιοχή – οδήγησε στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας κι αντί να προωθήσει την Μεγάλη Σερβία, την συρρίκνωσε και την πήγε πολλά χρόνια πίσω.

Λίγοι ψήφοι παραπάνω, λίγο περισσότερη ακροαματικότητα  που ίσως φέρνει ο εναγκαλισμός με ανεύθυνες πρακτικές θα πληρωθεί ακριβά στο μέλλον από την κοινωνία και τη χώρα, όχι από τα κόμματα ή τα ΜΜΕ που παίζουν με το μίσος και το αίμα. Σταματήστε να πέφτετε ως κοράκια πάνω στα πτώματα και στο αίμα.

Posted on 09/11/2018 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top