Πράσινοι Χανίων και Νίκος Χρυσόγελος στη λίμνη Αγιάς και στον μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό και κέντρο εκπαίδευσης

Στο πλαίσιο της εκλογικής καμπάνιας της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στην Κρήτη, κλιμάκιο των ΠΡΑΣΙΝΩΝ βρέθηκε στη λίμνη και το ΜΥΗΣ Αγυιάς Χανίων την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023. Το κλιμάκιο αποτελούνταν από το Νίκο Χρυσόγελο, πρώην ευρωβουλευτή των Πράσινων / EFA και υποψήφιο-επικεφαλής της λίστας της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ στην Α’ Αθήνας, και από τα μέλη των Πράσινων Χανίων Φώτη Ποντικάκη και Κώστα Τζωρτζάκη.

Επισκέφθηκαν την όχθη της λίμνης και συμμετείαν στις εκδηλώσεις εορτασμού του ενός χρόνου λειτουργίας του Μουσείου στο ΜΥΗΣ Αγυιάς Χανίων, στο παλιό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Συνομίλησαν επίσης με πολλούς πολίτες των Χανίων για θέματα κλιματικής  κρίσης, διατροφικής ασφάλειας και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης με συμμετοχή των πολιτών.

Η λειτουργία του Μουσείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ΜΥΗΣ Αγυιάς εδώ και ένα χρόνο από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Κρήτης αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, που δείχνει πώς μπορεί να αξιοποιείται εκπαιδευτικά κι ενημερωτικά η βιομηχανική πολιτιστική και περιβαλλοντική μας κληρονομιά, όταν υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση.

Ανάμεσα στα πολλά σημαντικά που ειπώθηκαν στην εκδήλωση ήταν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν στη δεκαετία του 1920 τοπική, αποκεντρωμένη και με δημοτική ή συνεταιριστική ιδιοκτησία, στη συντριπτική της πλειοψηφία. Έτσι και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αγιάς που δημιουργήθηκε το 1928 επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου ανήκε στο Δήμο, μέχρι που πέρασε στη ΔΕΗ το 1959.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που μας έρχεται από το παρελθόν ως πρόταση για το μέλλον, η μικρή τοπική, δημοτική ή συνεταιριστική ιδιοκτησία χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος. Η τεχνολογία διευκολύνει να περάσουμε σε ένα παρόμοιο μοντέλο όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας θα παράγεται από τους ίδιους τους πολίτες, με σημαντικό ρόλο να παίζουν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες αλλά και θα δίνεται έμφαση στην προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας.

Αξίζει να τονίσουμε ότι σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της σημασίας της λίμνης Αγιάς ως οικοτόπου έπαιξε τα τελευταία 30 χρόνια το οικολογικό κίνημα (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων) διοργανώνοντας εκεί κάθε Οκτώβριο από το 1993 τη Γιορτή των Πουλιών. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ανάδειξη της οικολογικής αξίας της περιοχής και την ένταξή της στο δίκτυο NATURA 2000 και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου που εδώ και αρκετά χρόνια υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες στις όχθες της λίμνης.

Είναι η ώρα να είναι στη Βουλή και στην κεντρική πολιτική μια αυθεντική πράσινη δύναμη, να εκλέξει η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ βουλευτές, για να καλύψει το τεράστιο κενό που υπάρχει τόσο ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα όσο και ως προς την κοινωνικά υπεύθυνη, δίκαιη και βιώσιμη οικονομία.

 

Πράσινοι Χανίων

Μέλος της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

Posted on 11/06/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top