Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ πιστεύουμε πως οι συζητήσεις για τις άδειες που έχουν χορηγηθεί στον Δημήτρη Κουφοντίνα είναι αποπροσανατολιστικές, τόσο εκείνες που συμφωνούν όσο και εκείνες που διαφωνούν με τη χορήγηση αδειών στο 11 φορές καταδικασμένο σε ισόβια μέλος της 17ης Νοέμβρη.
Τόσο οι πρώτες, όσο και οι δεύτερες, εισάγουν ένα στοιχείο υποκειμενικότητας πάνω στο οποίο μάλιστα ζητούν να τοποθετηθούν τα σχετικά συμβούλια των φυλακών που είναι και υπεύθυνα για τη χορήγηση ή μη των ολιγοήμερων αδειών. Τα συμβούλια των φυλακών δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να εφαρμόζουν την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, η οποία βάζει κάποια κριτήρια, όπως ελάχιστος χρόνος έκτισης ποινής, διαγωγή φυλακισμένου, κ.ά. Τα επιχειρήματα όσων διαφωνούν (κυρίως από τον χώρο της Ν.Δ., αλλά και από τρίτες χώρες που είχαν θύματα όπως οι Η.Π.Α. και η Τουρκία) τοποθετούνται στον χώρο του “θυμικού” και του περί “δικαίου αισθήματος”. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. τονίζουν ότι ο Δ. Κουφοντίνας δεν έχει ποτέ εκφράσει μεταμέλεια για τις πράξεις του.
Το θέμα είναι ότι απώτερος στόχος κάθε ποινής δεν είναι η εκδίκηση αλλά ο σωφρονισμός αυτού που διέπραξε το έγκλημα και η αποτροπή άλλων πολιτών με την απειλή της τιμωρίας. Σύμφωνα με τον νόμο, προϋπόθεση για τη χορήγηση ολιγοήμερης άδειας δεν είναι το είδος του εγκλήματος, για το οποίο άλλωστε ήδη έχει καταδικαστεί ο κρατούμενος αλλά η εκτίμηση πως δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής ή τέλεσης νέων εγκλημάτων κατά τη διάρκεια της άδειας.
Οι άδειες εξόδου από την φυλακή δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση διακοπή εκτέλεσης ή ελάφρυνση της ποινής αλλά έχουν στόχο την επικοινωνία και τη διατήρηση δεσμών του κρατουμένου με το περιβάλλον εκτός της φυλακής και την οικογένειά του. Αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία ενός σωφρονιστικού συστήματος που έχει σκοπό την πρόληψη, τον σωφρονισμό και την επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.
Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι το αν πρέπει να χορηγούνται ή όχι άδειες σε κρατουμένους αλλά το ποια είναι εκείνα τα μέτρα που πρέπει να προβλέπονται από τον νόμο, ώστε οι άδειες να συμβάλλουν πράγματι στον σωφρονισμό του κρατουμένου και την επανένταξή του στη κοινωνία.