O Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ρόδου και ο ΑΠΟΠΕΣ Ρόδου πραγματοποίησαν στις 4 Ιουνίου εθελοντικό καθαρισμό μιας παραλίας του νησιού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Παραθέτουμε το κείμενο των δραστήριων αυτών πολιτών που έχουν μια σταθερή οικολογική δράση εδώ και πολλά χρόνια, μια και έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι έχουν όχι μόνο τοπική δράση αλλά αναφέρονται και στα ευρύτερα οικολογικά προβλήματα στην λογική “σκέψου σφαιρικά, δράσε τοπικά και παγκόσμια“
Ημέρα περισυλλογής και σκέψης για το μέλλον μας
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να εορτάζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου την 5η Ιουνίου κάθε χρόνο. Η ημέρα αυτή είναι τόσο σημαντική για τον άνθρωπο και για όλα τα έμβια όντα της Γης τα οποία ζουν και συντηρούνται πάνω σε αυτό το παγκόσμιο οικοσύστημα του πλανήτη.
Το τεράστιο αυτό οικοσύστημα – το οποίο είναι ασύλληπτο σε τελειότητα για τον ανθρώπινο νου με όλα τα υπο-οικοσυστήματα του – λειτουργεί με ακρίβεια και αρμονία ώστε να μπορεί να συντηρεί κάθε είδους ζωής εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αυτό είναι κατορθωτό διότι λειτουργεί κάτω από ορισμένους νόμους. Τους φυσικούς νόμους οι οποίοι είναι απαράβατοι και κάθε παραβίαση τους έχει ολέθριες συνέπειες. Έτσι ο άνθρωπος – ως νοήμον ον – με τη λογική που διαθέτει είναι υποχρεωμένος όχι μόνο να γνωρίζει τους νόμους αλλά και να τους σέβεται και να τους τηρεί.
Η Ημέρα αυτή είναι επίσης και ημέρα περισυλλογής και σκέψης για την πορεία του ανθρώπινου γένους στο μέλλον. Μια πορεία ευθύνης για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος ώστε να μη διαρραγεί η λειτουργία των φυσικών οικοσυστημάτων και να συνεχίζει να διατηρείται ανέπαφος ο κύκλος της ζωής.
Η ευθύνη είναι σήμερα όλων μας ώστε να γίνει και Ημέρα για μια νέα αφετηρία. Με την γνώση και την επίγνωση που απέκτησε σήμερα ο άνθρωπος για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις συνέπειες τους, μπορεί να αλλάξει πορεία και τρόπο ζωής.
Το διεθνές περιβάλλον
Στο διεθνή χώρο θετική υπήρξε η παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που υπογράφηκε μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών στις 12 Δεκεμβρίου 2016 στο Παρίσι. Η συμφωνία αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C. Καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά.
Παρά την πρόθεση του αμερικανού προέδρου Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, τα μηνύματα εξακολουθούν να είναι ενθαρρυντικά καθώς με ένα κοινό ανακοινωθέν Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν ενωμένες στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα πολιτείες και επιχειρήσεις αλλά και οι πολίτες στις ΗΠΑ παραμένουν αποφασισμένοι να εκπληρώσουν τους όρους και να πετύχουν τους στόχους της συμφωνίας.
Παρά τις εξελίξεις αυτές ο πλανήτης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που απορρέουν από σύγχρονα οικονομικά μοντέλα, όπως:
Εκτεταμένη μόλυνση εδάφους και θαλασσών ειδικά με πλαστικά
Έλλειψη καλής ποιότητας νερού
Μείωση δασών και βιοποικιλότητας
Έλλειψη τροφής για πολλούς – σπατάλη από λίγους
Εμμονή στη χρήση ορυκτών καυσίμων
Διαχείριση αστικών αποβλήτων
Το περιβάλλον στη Ρόδο
Παρά τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από τους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία για λύση των σοβαρών προβλημάτων του νησιού, αυτές χαρακτηρίζονται χρονοβόρες και πολλές φορές ασυντόνιστες ενώ πολλά από αυτά τα προβλήματα παραμένουν άλυτα εδώ και πολλά χρόνια. Αναφερόμαστε μόνο σε μερικά από αυτά.
Μαζικός τουρισμός
Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού που ακολουθεί το νησί μας τα τελευταία χρόνια και με επιμονή προωθούν τουριστικοί και τοπικοί παράγοντες, είναι αδιέξοδο. Αποφέρει πλέον σχετικά μικρά οφέλη για τους κατοίκους ενώ επιφέρει τεράστια περιβαλλοντικά βάρη ξεπερνώντας τη φέρουσα ικανότητα του νησιού όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά και κοινωνικά. Εκτός από τις αρνητικές συνέπειες για τους επισκέπτες, μειώνεται επίσης και η συνολική εμπειρία που αποκομίζει ο επισκέπτης (Σπιλάνης και Βαγιάννη) .
Θα πρέπει να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων να εστιάσουμε στην ποιότητα και όχι μόνο στην ποσότητα, να βελτιώσουμε υπάρχουσες δομές και υποδομές αντί να κατασκευάζουμε νέες κλίνες και να εξετάσουμε εναλλακτικά και πιο αειφορικά τουριστικά μοντέλα προς όφελος και της οικονομίας αλλά και τους περιβάλλοντος του νησιού.
Διαχείριση απορριμμάτων.
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρόδο. Υπάρχει πρόβλημα στην περισυλλογή των οικιακών απορριμμάτων από τους κάδους οι οποίοι κυρίως στις συνοικίες δεν επαρκούν, δεν πλένονται και αδειάζουν συχνά. Υπάρχει πρόβλημα με τα αδρανή υλικά που πετιούνται όπου λάχει σε δημόσιους χώρους, αλσύλλια, όχθες ποταμών και παντού. Βλέπουμε με θλίψη σκουπίδια παντού και τους πολίτες να μη συνειδητοποιούν τη ζημιά που προκαλούν.
Τελευταία έχει ανατεθεί από τον Δήμο σε ιδιωτική εταιρεία να αναλάβει μέρος της καθαριότητας του νησιού. Ελπίζουμε επιτέλους να γίνει καλύτερη δουλειά στην καθαριότητα και να δρομολογηθεί το θέμα της ανακύκλωσης των στερεών απορριμμάτων που καθυστερεί εδώ και πολλά χρόνια.
Γενικά έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε πριν πούμε ότι φτάνουμε σε μια αειφορική διαχείριση των αστικών αποβλήτων.
Κυκλοφοριακό
Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη μας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και η έλλειψη χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων παραμένει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών στην πόλη μας. Στενά συνδεδεμένο με το κυκλοφοριακό είναι η ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού της πόλης και η οργάνωση της λιμενικής ζώνης, έργα που έχουν κολλήσει για αρκετά χρόνια. Δυστυχώς το κέντρο της πόλης δεν μπορεί να αντέξει όλα τα οχήματα και θαρραλέες λύσεις επιβάλλονται. Λύσεις που θα εστιάζονται περισσότερο στη βιώσιμη κινητικότητα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και λιγότερο στα στενά συμφέροντα κοινωνικών ομάδων.
Μερικά τέτοια μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος θα μπορούσαν να είναι:
η ανάπτυξη δημοτικού δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς,
η οργάνωση χώρων στάθμευσης περιμετρικά της πόλης,
η χωροθέτηση εκτός κέντρου σημαντικών διοικητικών υπηρεσιών,
μέτρα για την αποθάρρυνση της κυκλοφορίας του ιδιωτικού αυτοκινήτου εντός του κέντρου της πόλης.
Αυτές οι λύσεις αφού ολοκληρωθούν θα ανακουφίσουν τις εισόδους και το κέντρο της πόλης και θα μειώσουν τις διαδρομές. Οι συνέπειες για τους κατοίκους, τον τουρισμό και την οικονομία θα είναι απρόσμενα θετικές.
Υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
Σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού σε κοινόχρηστους χώρους εύκολα μπορεί κάποιος να δει μικρές χωματερές σκουπίδια και μπάζα. Δεν εξαιρούνται οι φυσικοί τόποι, οι όχθες των ποταμών, οι παραλίες, τα βουνά και σε τοπία φυσικού κάλλους.
Την αλλοίωση του περιβάλλοντος συμπληρώνουν οι παράνομες αυθαίρετες και πρόχειρες κατασκευές, περιφράξεις σε δασικές τμήματα και καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων και παραλιών καθώς η αποψίλωση του δασικού μας πλούτου και η ανεξέλεγκτη βόσκηση.
Απαραίτητος ο συντονισμός υπηρεσιών και φορέων
Μεσαιωνική Πόλη και αστικό περιβάλλον
Επιβάλλεται η εύρυθμη λειτουργία της Μεσαιωνικής πόλης, να μπει ένα τέλος στις καταλήψεις των πεζοδρομίων, να αναβαθμιστεί η εμφάνιση των Δημόσιων και Δημοτικών διατηρητέων κτιρίων, να βελτιωθεί το αστικό πράσινο, οι κοινόχρηστοι χώροι, πάρκα και παιδικές χαρές και τέλος η καλύτερη καθαριότητα παντού.
Ο Σύλλογος μας δεν παραλείπει να αποδοκιμάζει την απρεπή συμπεριφορά μερικών συμπολιτών μας για την συστηματική ρύπανση που προξενούν στο φυσικό μας περιβάλλον και εκθέτουν το νησί μας διεθνώς.
Νερό
Γνωστά είναι τα θέματα με το νερό στην Ρόδο και τα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν ώστε να μην έχουμε προβλήματα λειψυδρίας. Ο πολύτιμος αυτός πόρος πρέπει να είναι βασική μας προτεραιότητα.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ