Το υλικό που ακολουθεί είναι ένα newsletter που ετοιμάζει και κυκλοφορεί ευρέως ο Τάσος Κρομμύδας. Όλες οι μηνιαίες ανασκοπήσεις αναρτώνται εδώ: https://www.facebook.com/tkromm/notes
- Εκθέσεις – ειδήσεις
- Και επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, το 2016 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, σπάζοντας το ρεκόρ του 2015 που με τη σειρά του είχε σπάσει εκείνο του 2014. Ο ΠΟΜ συνεκτιμά και αξιολογεί τα δεδομένα άλλων οργανισμών όπως της NASA, της NOAA των ΗΠΑ, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus και του Βρετανικού Met Office. Εκτιμάται πως η υπερθέρμανση σε σχέση με τα μέσα του 18ου αιώνα (βάση σύγκρισης σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες) ανήλθε στους 1,1°C. Επίσης, το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά στην ιστορία κατά την οποία η μέση συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα δεν έπεσε ποτέ κάτω από 400ppm.
- Το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά όπου στην Ελλάδα στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ (15,04TWh μαζί με υδροηλεκτρικά) ξεπέρασε την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη (14,90TWh από 19,42TWh το 2015). Σημαντική αύξηση είχαμε στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο (12,51TWh από 7,27TWh) και μικρή μείωση του ισοζυγίου εισαγωγών (8,80TWh από 9,61TWh). Αναλυτικάαπό τον ΑΔΜΗΕ.
- Το 2016 στην ΕΕ η ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο/λιγνίτη μειώθηκε κατά 12% και εκείνη από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 20%, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες εκπομπές CO2 να μειωθούν κατά 4,5%. Σε σύγκριση με το 2010, οι ΑΠΕ (χωρίς υδροηλεκτρικά) είναι η μόνη τεχνολογία με αυξημένη ηλεκτροπαραγωγή (+304 TWh) ενώ εκείνη από κάρβουνο έχει μειωθεί κατά 125 TWh, από πυρηνικά κατά 76 TWh και από φυσικό αέριο κατά 168TWh. Αναλυτικά από το Sandbag.
- Κεντρικά συμπεράσματα από τη νέα έκθεση του Ευρ. Οργανισμού Περιβάλλοντος για την τρωτότητα της Ευρώπης απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις αναμενόμενες επιπτώσεις της.
- Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ΑΠΕ έφτασαν τα 287 δις$ το 2016, 18% χαμηλότερες σε σχέση με το 2015, σε συνθήκες βέβαια μείωσης του κόστους ανά μονάδα ισχύος. Μεγάλη αύξηση (40%) στις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά που έφτασαν τα 30 δις$. Αναλυτικά ανά γεωγραφική περιοχή και τεχνολογία.
- Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να μειώσει κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την κατανάλωση πετρελαίου το 2025, και κατά 16 εκατομμύρια το 2040.
- Καλά νέα και παραδείγματα
- Στην “ενεργειακή ατζέντα” που παρουσίασε η κυβέρνηση της Ολλανδίας (η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στην ΕΕ και 10η μεγαλύτερη στον κόσμο, με το πυκνότερο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στον κόσμο), προβλέπεται πως τα νέα κτίρια θα απαγορεύεται να συνδέονται στο δίκτυο φυσικού αερίου και θα πρέπει να θερμαίνονται με χρήση καθαρών επιλογών όπως γεωθερμία ή απορριπτόμενη θερμότητα από βιομηχανικές διεργασίες. Τα υφιστάμενα κτίρια θα αρχίσουν σταδιακά να αποσυνδέονται από το δίκτυο, με στόχο το 2050 κανένα κτίριο να μην καταναλώνει φυσικό αέριο. Παράλληλα η ατζέντα προβλέπει πως από το 2035 θα απαγορεύεται η πώληση οχημάτων που θα χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.
- Διάφορα
- Το People4Soil, μια συμμαχία 400 οργανώσεων, χρησιμοποιεί το επίσημο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για να αναγκάσει την Κομισιόν να ανοίξει τη διαδικασία για Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία του εδάφους https://www.people4soil.eu/el