“Ποιος θέλει πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα;” Διαδικτυακή εκδήλωση ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Οικολογία, Τετάρτη 23.4

Διαδικτυακή συζήτηση από τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ – Οικολογία

Τετάρτη 23.4.2025, στις 7 μμ.

Με αφορμή την επέτειο της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής καταστροφής στην ιστορία της ανθρωπότητας, την έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ το 1986, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία διοργανώνουν διαδικτυακή συζήτηση την Τετάρτη 23.4.2025, στις 7 μμ.

Θα παρουσιαστούν στοιχεία για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα για τη διασύνδεση πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικών όπλων. Έχουν προσκληθεί και παίρνουν θέση τα κόμματα ή στελέχη τους που έχουν τοποθετηθεί κατά των πυρηνικών εργοστασίων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Εισηγήσεις θα γίνουν από:

  • Μαρία Αρβανίτη – Σωτηροπούλου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW, αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα

-Θέμα: «Η επιρροή του ατυχήματος του Chernobyl στην Ευρώπη και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες»

  • Σπυρίδων Ραψομανίκης, τ. Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης ΔΠΘ, Υπεύθυνος της Μονάδας Περιβαλλοντικών και Δικτυακών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (ΠΕΔΙΤΕ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»

-Θέμα: «Η επιρροή του ατυχήματος του Chernobyl στην Ευρώπη και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες»

  • Νίκος Στεργίου, Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία | Ελληνικό Τμήμα/Πρόεδρος Δ.Σ.

-Θέμα: «Είναι το φωσφορίζον χακί, το νέο πράσινο;»

  • Μιχάλης Τρεμόπουλος, συντονιστής των Πράσινων -Οικολογία, πρώην ευρωβουλευτής

-Θέμα: «Το αντιπυρηνικό κίνημα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια».

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση αλλά και η συγκρότηση ενός δυναμικού αντιπυρηνικού κινήματος. Γι’ αυτό και από τα κόμματα προσκλήθηκαν και θα τοποθετηθούν:

  • Μανώλης Χριστοδουλάκης, Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ,
  • Παναγιώτης Δημόπουλος, Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ,
  • Μίλτος Ζαμπάρας, Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας,
  • Μαρία Ζαχαρία, ευρωβουλεύτρια της Πλεύσης Ελευθερίας,
  • Πέτη Πέρκα, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς,
  • Ηρώ Διώτη, Συντονίστρια Κεντρικής της Επιτροπής του ΜέΡΑ25.

Οι διοργανωτές τονίζουν ότι η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη για κατασκευή “μικρών αντιδραστήρων” στην Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή απάντηση. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τη Βουλγαρία για πυρηνικό σταθμό “ελληνικών” συμφερόντων και προετοιμασία των Περιφερειών της χώρας για τα βουλγαρικά πυρηνικά απόβλητα. Συνεργασία πρότεινε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, που μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής από τη Ρωσία πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου, προγραμματίζει και άλλα στη Σινώπη και την Αν. Θράκη.

Το event στο FB: https://www.facebook.com/events/990064153329687
Επικοινωνία: 6976448442

Το πυρηνικό ρίσκο υπάρχει και ισχυροποιείται

Ήταν 26 Απριλίου 1986 όταν ο αντιδραστήρας 4 πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξερράγη και σκόρπισε ραδιενέργεια και καρκίνο σε όλον τον πλανήτη.

Τα ραδιενεργά ισότοπα που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα από το Τσερνόμπιλ ακόμα υπάρχουν. Η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα είναι σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από τις δύο ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα μαζί.

Η πυρηνική βιομηχανία έλεγε πως τέτοιο ατύχημα δεν θα συνέβαινε ποτέ! Όμως επαναλήφθηκε νέο μεγάλο πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, για να μας υπογραμμίσει ότι το ρίσκο υπάρχει ακόμα, οπουδήποτε, ακόμη και σε τεχνολογικά προηγμένες χώρες.

Παρόλα αυτά, ολοένα και περισσότεροι αρχίζουν να φλερτάρουν σήμερα με την πυρηνική ενέργεια, είτε για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είτε για να αποκτήσουν μέσω αυτής πυρηνικά όπλα.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία είναι αντίθετοι με τη λεγόμενη “ειρηνική” χρήση της πυρηνικής ενέργειας, όπως και με τα πυρηνικά όπλα, τα οποία παραμένουν ως απειλή, παρά τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων που τέθηκε σε ισχύ από το 2021.

Posted on 21/04/2025 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top